ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русини просять визнання!

    04 мая 2024 суббота
    34 переглядів

    Минулих вихідних у Мукачеві відбувся фестиваль культури закарпатських русинів “Червена ружа”....Причепурена історична будівля кінотеатру “Перемога”. Через кілька хвилин тут розпочнеться найпопулярніший фестиваль культури закарпатських русинів “Червена ружа”( “Червона троянда”). Саме в цьому приміщенні 60 років тому, 26 листопада 1944 року, відбувся Перший з’їзд Народних комітетів Закарпатської України, на якому було прийнято Маніфест про возз’єднання Закарпаття з Україною. Так збулась вікопомна мрія закарпатців. Але, як стверджують очевидці, енкаведистів там було більше, ніж депутатів-русинів. А вже наступного дня після підписання Маніфесту близько півмільйона закарпатських русинів автоматично були записані… українцями.

    І, мабуть, символічно, що буквально кілька хвилин тому в цій будівлі відбувся ще один історичний з’їзд. Уперше за роки Незалежності на ньому кілька роздрібнених русинських організацій краю об’єдналися в обласне об’єднання громадян “Народна Рада русинів Закарпаття”.

    “Метою нашого громадського об’єднання, — розповідає Почесний голова “Народна Рада русинів Закарпаття” Юрій Чорі, — є поновлення історичної справедливості щодо русинського народу, офіційне визнання русинської національності в Україні, захист прав та законних економічних, соціальних, культурних і духовних інтересів русинів у складі України. Русинську національність у світі визнало 22 країни, крім, на жаль, України. Наш з’їзд із відповідною заявою визнати русинів звернувся до Президента та Верховної Ради України. Проведення фестивалю “Червена ружа”— один із багатьох наших культурних заходів щодо відродження русинської культури, звичаїв”.

    Усі з нетерпінням очікували, що на фестивалі виступлять знамениті закарпатці, народні артисти України Іван Попович, Степан Гіга, Марія Зубанич. Але, через поважні причини, вони не приїхали. Та Закарпаття не зміліло на таланти. В цьому переконали виступи народного артиста України Петра Матія, гуртів “Цімбори” (“Друзі”), “Русин” — неодноразових лауреатів усеукраїнських та міжнародних конкурсів. Як завжди “на коні” був самобутній художній колектив “Іршавська родина”. Уперше на “Червоній ружі” виступив юне обдарування краю — співачка з Виноградова Ірина Ярина. Й відразу своїм запальним “чардашем” підкорила всю залу.

    Виходить, недарма Ірина своїм співом полонила Голівуд. Тримається на сцені і співає так упевнено, ніби в естраді вже роками. До речі, в кінці місяця в Ужгороді разом із білоруськими “Сябрами” Ірина вперше виступить із концертом перед земляками. Доки зал аплодував Ірині, на сцену вибігли троє непоказних хлопців у джинсах. Глядачі, було, подумали, що будівельники. Хлопці ж узяли гітару, скрипку, третій — за клавіші органу. І як ударили русинську “новту” (мелодію), музика кантрі або Кіркорови відпочивають! А співають як! Це гурт із села Золотарьового Хустського району “Зелена папороть”.

    “І де ви їх тримали! Це ж класика!” — вибухнув здивований новообраний голова “Народної Ради русинів Закарпаття” Євген Жупан. Між тим солісти гурту “Зелена папороть” Олег Турок, Василь Кміть, Іван Мацунич, як розповів керівник гурту Василь Довганич, й, справді, працюють будівельниками. Ой, дуже шкода, що такі таланти на будовах пропадають! “На фестивалі виступили художні колективи, солісти, гумористи з Міжгір’я, Тячева, Худльового, Ужгорода, Мукачевого, театр із Берегового, — розповідає народний депутат Верховної Ради Іван Мигович, — словом, з усіх куточків нашого багатонаціонального краю, там, де живуть русини. Фестиваль, без перебільшення, став гімном русинської пісні, гумору, довів, що материнські традиції нашого народу не байдужі ані старому, ані молодому”.

    Іще. Якщо за 14 років Незалежності колишня українська влада вбачала у русинах не інакше як “сепаратистів”, то за Віктора Ющенка фестиваль “Червона ружа” вперше відбувся за підтримки місцевої влади! Більше того, активістів русинського руху від імені облдержадміністрації та обласної ради нагородили дипломами та грамотами. Бо, певно, зрозуміли, що русини ще в жодній країні, де проживають, революцій не робили. Хіба, що культурних.

    Іван ЖИРОШ, "Експрес"
    Сойм Подкарпатских русинов обратился к парламентам мира
    Чим завинив перед закарпатцями Александр Духнович?
    Ужгород: Конференция русинов решила обратиться в ООН об официальном признании геноцида русинов в период первой мировой войны
    Димитрий СИДОР: "Мы надеемся на духовную и политическую поддержку России"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кулько раз уже зме чули обнадійливі слова. Теперь, кажете, ож пуд "проводом" Ющенка. Но, но, говорити, обіцяти, то не міхы двигати. Увидиме, коли будуть державов финансован

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    фінансовані институції, (напримір, русинська катедраа в універзитеті, русинськый театер и т.д.) Маніпулёвати кучков интелігентув то єдно, айбо реабілітовати русинство у такуй аморалізовануй державі, то є иншоє. Пожиєме, увидиме. Дай Бог...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Будь-які процеси відновлення традицій потрібно підтримати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А Жирош непогано пише

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Жирош! ти що постуив в Українську Народну Партію ? Молодець

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дякую коментаторам за оцінку.За свій чималий журналістський досвід мені доводилось зустрічатися з багатьма представниками невизнаних національностей.Але навіть нацисти, наскільки вже вони не любили слов’янство, не могли заборонити на своїй територї верхньолужицьким сербам, які,як кажуть, жили у їхнім "логові", говорити на рідній мові й записуватися верхніми чи нижніми сорбами.А до речі, лужичани говорять на старочеській. Ну, а русини на модернізованій старослов’янській! З повагою автор Іван Жирош.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "...вперше відбувся за підтримки місцевої влади! Більше того, активістів русинського руху від імені облдержадміністрації та обласної ради нагородили дипломами та грамотами..."
    Мельчает мiсцева влада. Помнится, в конце 1944 г. активистов руху "за воссоединение" награждали шелковыми косоворотками, малиновыми шароварами и шапками-ушанками. Со звездочкой кантемировской дивизии...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановні друзі ви тільки гляньте як міняють шапки чи шкури великі політикани - вчора так підтримували Щербицькі ідеї що з нашого народу душу випускали а тепер пан комуніст Іван Мигович в русини подався.Так зовсім недавно він нам лекцію читав на російській,так йому була мила Сталінщина,а скільки наших русинів він знищих.Що пан Мигович вам певно дорожча зараз і Московська цирьков,бо в свій час такі як ви поваляли наші грекокатолицькі хрести,певно тепер разом з Гузаром відмолюєте в Русинських співах свої грішки.
    Ой народе мій народе кого собі постійно вибираємо в поводарів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вибачаюсь ,вам не Гузаром а московським кагебіським слугою Дмитром Сидором

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Илько,
    Кибо РУСЫНИ боли "Ой народе мій народе" як Вы говорите, так бо йсте мали пан Илько мати чести и обращали бо йсте ся к Русынському Народу по нашому - на Русынському языку - и НЫ (НЕ) на Украйиськiй мовi.
    Иван Мигович робыть лем то, што каждий цiвiлiзованный представытель Украйыни бо мав робити. Хоронити Русынський народ перед украйынським етноцидом. Украйынцi ся так себе поводять проты Русыном Пудкарпатя, як Мацкалi ся поводили проти Украйынцём (Малороссом) за Батюшки Царя. Э то дуже велика ганьба в 21 вiку Украйынцём ся так поводити, як Мацкалi ся поводили в 19 вiку.
    И п. патрiарха Гузар най ся молить за себе и за дуже грiшнi душi Украйинцюв-националiстув, як бов Бандера-Лебiдь-Шухевич, котрi ыштьи ай 3-4-ручнi дiти вiшали лен зато, бо то боли Польскi дiти. П. Гузар ся дуже много мусыть за сых дiлкошув молити, убо Найвышшый их аспонь з Пекла до Очыстця дав. Окрем того, П. Гузар лiпше бо зробыв, кiбо приказав свойму Епыскоповы Г. Лончынi, убо Ep. Лончынa держав свою задныцю меджi вiрныками в Западнуй Эвропi и нибiгав на Пудкарпатя ширити Украйынський нацiоналiзм меджi Грекокатоликама. Iсторiя Грекокатоликув Пудкарпатя э звязана з католиками Италii, зато Мукачевська Епархiя э прямо пуд юрисдiкцiёв Ватикану и НЫ Э !!! продуктом Польського католiцiзму, як Украйынськi Грекокатолики (Лвiвський Патриархат).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кiдь о. Сидор э КГБ-iст, так Вы пан Илько ай з Еп. Глиб Лончыном три рази йсте фашысти. И на Пудкарпатя (Закарпаття) ныидiть, бо нытолерантни украйынскi нацiоналiсти нимавуть што глядати на толерантнoм Пудкарпатi. ЗА КАРПАТАМЫ на Востоцi э для Вас доста мiста.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сидор представляет достаточно большую часть русин-православных и представляет их достаточно достойно. Он один из немногих, кто последовательно идёт к своей цели и хоть что-то делает. Нападая на него, вы стараетесь косвенно оправдать свою бездеятельность, мол я хоть не делаю то, что Сидор делает. А вы делайте, Илько, делайте! Оставьте эту историю, её потом наши дети в русинских школах изучать будут, действуйте в настоящем, разбудите своих близких друзей, научите их будить своих друзей. Так постепенно все проснутся и заявят о своём. Вы не можете сидеть в стороне и смотреть как лидеры разных партий и обществ работают, оценивая их работу. Они без вас ничего сделать не могут. Если партии и разные общества не могут найти общий язык, это не их проблема, а ВАША. Это вы им позволяете не находить общий язык, только вы своей пассивностью. Ибо лидеры тоже люди и думают о своём и своей семьи будущем. Когда они не чувствуют реальной активной силы за спиной, то начинают больше думать о своих личных проблемах. А реальная сила это ВЫ. Так что можете сидеть и умничать по поводу того кто и как работает. Можете указывать очень демократически кто и как пишет, но для вас и народа это ничего не изменит. Духнович именно вам говорил проснутся, лидеры то уже проснулись, а вы всё спите и ждёте, когда вам всё готовым принесут. Что же, ждите пока яблоко само упадёт. Только скорее всего его другие сорвут до того, а вы так и будете ждать. С добрым утром.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не знаву, шо вам на тото хлопи одповісти. Вадитеся чомісь за церкви. То треба ліпше русином бути, а не католиком ці православним.