ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русини Закарпаття: До проблем — з розумінням...

    26 апреля 2024 пятница
    22 переглядів

    Цікаві подробиці сьогодення русинів повідомив почесний голова Народної Ради русинів Закарпаття Юрій Чорі. Зокрема, він поділився новиною, що, нарешті, їм виділено час на радіо і телебаченні для трансляції передачі русинською мовою. Поки що конкретної назви вона не має. Хоч – задумок – чимало. Це і „Русинський світ” та „Пломінь русинського огнища”, „Ролог русина” та „Русинська бойтиця”, „З глибокої русинської криниці” та ін. На якому варіанті зупиняться остаточно – поки що невідомо. Але це питання вирішиться вже найближчим часом. Головне, що передачі охоплюватимуть життя представників нацменшини всіх районів області, відображаючи його найрізноманітніші аспекти.Повідомив Юрій Семенович і про те, що вдалося дістати списки, скільки закарпатців під час останнього перепису населення записалося русинами. За офіційними даними – це 10 100 осіб. Хоч реальна цифра, на його думку у 6-7 разів вища.

    Оскільки чи не всі нацменшини мають можливість навчатися на своїй рідній мові, то перед деканом УжНУ п.Вегешем та начальником обласного управління освіти п.Герцогом поставлено питання про відкриття в університеті кафедри русинської мови та літератури, а в Мукачеві, при педінституті, організувати навчання учителів з цих же дисциплін, які б на професійному рівні вели заняття у школах. А на території Закарпаття є 18 русинських шкіл. На поставлене запитання отримали позитивну відповідь, що вирішення його можливе з нового навчального року.

    Домоглися русини Закарпаття і випуску своєї газети. Два номери її під назвою „Подкарпатський русин” вже побачили світ (1000 і 2000 примірників відповідно). Допомагаючи випустити перших три з них обіцяла Закарпатська ОДА. Інші вже справа самого товариства.

    Є ще приємні новини. Так, у приміщенні Ужгородського обласного муздрамтеатру русинам виділили дві кімнати під офіс з річною орендою – 1 гривня (за комунальні послуги - плата окрема). Тут вже зроблено ремонт. На орендованій площі розмістять Спілку русинських письменників та редакцію згаданої газети.

    Нарешті, за словами почесного голови, у 22 держави світу, де проживають русини, по Інтернету послано запит, чи визнають вони русинів у себе та на Закарпатті. Це ж питання задано і Верховній Раді та Президенту України. Залишилося одне чекати відповіді...

    Надія Маїк
    Националисты заявляют об угрозе выхода Закарпатья из состава Украины
    В Ужгороді відбувся вечір пам’яті Іштвана Удварі
    Русини світу симпатизують намаганням України вступити до Євросоюзу?
    У полі зору Міжнародного комітету славістів — русинська літературна мова

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Як це "у 22 держави світу, де проживають русини, по Інтернету послано запит, чи визнають вони русинів"? Безглузда фраза...Хто і які держави спілкуються на такі теми в форматі електронної пошти?.. Де знаходяться і чому не опубліковані "списки, скільки закарпатців під час останнього перепису населення записалося русинами? За офіційними даними – це 10 100 осіб. Хоч реальна цифра, на його думку у 6-7 разів вища"? Поважаю Юрія Чорі як людину, небайдужу до рідної культури, але не можу з повагою ставитися до такої лапші на вуха.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У тексті безліч грубих помилок. Пан Вегеш не декан, а ректор!. Окрім того, і він, і п.Герцог, до яких апелюється тут, мають ім’я та по-батькові. Це ж елементарна неповага до них.
    Цікаво, де п.Ю.Чорі та Н.Рада "дістали списки"? Навіщо про це галасувати? Порахуйте і тоді кажіть, яка там реальна цифра! Це й буде вашим внеском в рішення русинської проблеми!
    Цікаво також, "у 22 держави світу... по Інтернету послано запит, чи визнають вони русинів" з такими ж грубими помилками та ляпами?! Тоді довго прийдеться вам чекати відповідь. Та чи є повагою до них те, що ви навіть елементарного листа з підписами та печаткою їм не направили, а тільки "по Інтернету" спілкуєтесь? Якесь гуканство!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан бонди, кулько русинув подля Вас маэ Закарп. обл. (Пудкарпатя)? Што э ныправильнoе в томто твыдженi: "За офіційними даними – це 10 100 осіб. Хоч реальна цифра, на його думку у 6-7 разів вища"?
    Буду вдячный за одповiдь!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Щодо русинських шкіл, то це, перебачте за правду, не є заслугою ані голови Народної Ради Є.Жупана, ані його заступника І.Туряниці, ані почесного голови Ю.Чорі!!! Та й шкіл не 18 а 20!!! Не приміряйте на себе "чужий костюмчик"!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Важко здогадатись, що хотів сказати п.Ю.Чорі.
    Може, в його руки потрапила секретна інформація про 60-70 тисяч, які записалися русинами. Тоді це скандальна сенсація, яка потрясе світ. А може це проста мильна бульбашка, таке собі оцінювання "на око". Кожен може сказати так: реальна цифра, на мою думку, в 5-6 (6-7, 7-8, 8-9, 9-10...)разів вища. Надія Маїк права ("Залишилося одне: чекати відповіді...")

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ми'сьме 'нацменшина' у своюй хыжи... Ха-ха-ха, я смеюсь и плачу. Когда следующая перепись? Хотя, все эти достижения радуют - дом по кирпичику строят:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хто сказав,що вони будують хату? Хату будують з фундаменту, а зі стріхи будують тільки шалаші тимчасові (на час виборів!). Фундамент – це визнання національності "русин" Верховною Радою. А вже потім кошти виділяються держуніверситету,який готує кадри. Смішно виглядає ректор УжНУ, який заявляє про початок підготовки русинських спеціалістів вже "з нового навчального року". Він це буде фінансувати з власної кишені? Чи це лапша на вуха? Шкода русинів, які мають таких "лідерів".

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "...За офіційними даними – це 10 100 осіб. Хоч реальна цифра..." (с)

    Огорчает меня факт резкого отставания количества русинов на душу населения Украины от развитых эуропейских стран. Судите сами. Перепись в Подкарпатской Руси в 1921 г. показала, что из общего количества населения края в 604,5 тыс. человек русинами себя идентифицировали 62% населения и, соответственно, уркраинцами-менее 1 %. В 2001 г. извели кучу гривен чтобы насчитать всего 10 700 русинов, около 1% (от общего количества жителей 1 258 000 человнек). Коренное большинство, автохтоны региона-русины, оказались в положении бесправного меньшинства на своей этнической территории. Вся эта грустная история наводит на определенные подозрения-перепись на Украине 2001 г-явная фальсификация...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пы.Си.
    Зато национально уполномоченные при переписи 2001 г. зафиксировали на Украине аж 21 400 гуцулов, а москали всего 108 особей. Видать у горцев хорошо разведка поставлена. Знали, что в России им Гуцульская школа не светит...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пы.Пы.СИ.
    При переписи 2001 г. в листе- перечне национальностей графа "русины" отсутствовала. Мол, поздно кинулись, материалы уже отпечатаны. Переписчикам рекомендовали всех назвавшихся русинами относить к графе "другие". При переписи в России национальность "русин" внесена в гос.реестр. И печально, что о сих фактах знает каждый русин. И в горах и на подходах. "Цыганская почта" постаралась...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пы.Пы.Пы.Си
    В то время когда iмперськi сили Москви в блоцi зi свiтовими силами зла принимают Постановление Госкомстата РФ от 02.09.2002 г. № 171 где в "Алфавитном перечне нециональностей и языков" нагло вносят графу "русины", розбудовники Держави даже не чешутся "викликати у посуху дощ" для сохранения "всохлої галузки на деревi нацiї"-русинов...

    А пытаться увлажнять под деревом почву скупыми мужскими слезами все равно, что плевать с высокой Говерлы. При попутном ветре...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вот один из примеров: согласно нескольким переписям населения, проводившимся в Закарпатье в разное время при разных режимах, в 1700 году на территории Подкарпатской Руси (историческое название края) проживали 186 тыс. русинов , в 1868 г. — 576,958; в 1900 г. — 751,521; в 1921 г. — 535,2 тысячи. По данным переписи 1930 года, проводимой в Подкарпатской Руси, ставшей частью недавно созданной Чехословацкой Республики, русинами были записаны 446,916 тыс. человек, тогда как украинцами назвались 2,325 тыс. человек.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Чорі не етнолог,і не політик. Не розуміє, у чому різниця між нацменшиною і корінним етносом. Нацменшиною в Європі звикли називати групу людей однієї національності або народності, які на новому місці заснували свою колонію і живуть тут тривалий час, приблизно сто років, або три покоління. От росіяни з 2018 року стануть на Закарпатті повноправною нацменшиною. Вірмени будуть чекати 2089-го року. Але називати русинів нацменшиною – це ображати свій народ.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дякуву Вам пан Иван за iнформацiю. Пан Русин дав подробни данны [историчнi штатистики] о числi русинув в Карпатськом регионi. Знаву ош точноi штатистики ни э, айбо хотив бог почути одгади [приблизно], кулько украйинцюв э на Пудкарпатi (Закарп. обл.) Тих украйинцюв, котрi прийшли на Пудкарпатя по 1919 року споза Карпат починаючи од Галiцii. Пан Русин дав число з року 1930: "По данным переписи 1930 года, проводимой в Подкарпатской Руси, ставшей частью недавно созданной Чехословацкой Республики, русинами были записаны 446,916 тыс. человек, тогда как украинцами назвались 2,325 тыс. человек." Так од року 1930, кулько "украйинських-украйинцюв" прийшло на Пудкарпатя. Наприклад Словакiя маэ типирь [послiдний цензус] около 6000 украйинцюв, котрi прийшли з Украйини [споза Карпат], то значить Украйина минус Пудкарпатя (Закарп. обл.)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дорогыэ братя Русины, чом эсьме так розділені? Обєднуємесь, создаєме газету, школу, договорім ся за ґраматику, покажім ся ги наруд и лем тоґда нас признавут!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дорогыэ братя Русины, чом эсьме так розділені? Обєднуємесь, создаєме газету, школу, договорім ся за ґраматику, покажім ся ги наруд и лем тоґда нас признавут!!!