ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тележурналісти зможуть передавати сюжети про підрахунок голосів

    24 апреля 2024 среда
    83 переглядів

    Журналісти телеканалів, а також інших ЗМІ зможуть вільно передавати до редакцій сюжети про підрахунок голосів – такої домовленості досягнуто 29 жовтня під час зустрічі представників журналістських організацій з головою ЦВК Сергієм Ківаловим. Про це Proua повідомили в Київській незалежній медіа-профспілці.

    Експерт Міжнародної федерації журналістів Уффе Гардел, голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь та радник голови Національної спілки журналістів України Олександр Кириленко з’ясовували організацію висвітлення мас-медіа виборів, зокрема, підрахунку голосів дільничними та окружними виборчими комісіями. Найбільш проблемні питання - доступ журналістів на виборчі дільниці під час підрахунку голосів, дії голів виборчих комісій та міліції, що охороняє виборчі дільниці. Як пояснив пан Ківалов, о 20.00 виборчі дільниці будуть зачинені і після цієї години потрапити туди буде неможливо без спеціального дозволу. Тому журналісти, які висвітлюватимуть результати підрахунку голосів, повинні завчасно прийти на дільниці – до їх зачинення. Аби уникнути будь-яких звинувачень у фальсифікації виборів чи спроб таких фальсифікацій, вхід чи вихід на виборчі дільниці після 20.00 буде обмежено до кінця процедури підрахунку голосів.

    С.Ківалов погодився з пропозицією дозволити журналістам, у першу чергу, телеканалів, передавати свої сюжети про початок процедури підрахунку голосів до редакцій. Він також повідомив, що журналістам дозволять покинути приміщення виборчих дільниць, але назад вони потрапити не зможуть до закінчення процедури підрахунку голосів.

    Під час голосування ніяких обмежень щодо роботи журналістів на виборчих дільницях чи отримання інформації про хід виборів не передбачається. С.Ківалов висловив прохання до журналістів не заважати діяльності членів виборчих комісій. Він також повідомив, що міліція жодним чином не буде перешкоджати журналістам, якщо тільки не виникнуть надзвичайні ситуації. Навіть у цьому випадку голова ЦВК вважає можливим, щоб журналісти фіксували все, що відбувається на дільницях. Міліція не повинна втручатись у діяльність журналістів, якщо останні не порушують правопорядок.

    26 жовтня, зазначені представники журналістських організацій, а також Ігор Лубченко, голова Національної спілки журналістів України, Тетяна Котюжинська, медіа-юрист правової програми IREX U-Media, Дейвід Крауч, експерт Міжнародної федерації журналістів, зустрілися із заступником міністра внутрішніх справ України Анатолієм Присяжнюком. На цій зустрічі також обговорювались питання роботи журналістів у день виборів. Як запевнив А. Присяжнюк, міліція не перешкоджатиме журналістам у разі, якщо останні не будуть учасниками якихось протиправних дій. Під час масових безпорядків, якщо такі виникнуть, міліція не застосовуватиме сили до журналістів, що матимуть відповідні журналістські посвідчення. Що стосується доступу журналістів на виборчі дільниці, то, як запевнив пан Присяжнюк, міліція виконуватиме виключно розпорядження голів виборчих дільниць. Правоохоронці і представники журналістських організацій домовилися про взаємне інформування у разі виникнення проблем з діяльністю журналістів у день виборів. Особливо у випадках затримання журналістів співробітниками правоохоронних органів, якщо такі стануться.

    proUA
    Леонід Кучма звернувся до народу в зв’язку з виборами
    Микола Білокінь переконаний, що у день виборів українцям краще сидіти вдома, а не виходити на акції
    Передвиборне Закарпаття приємно вразило представників СНД
    Представники Міжнародної організації “За справедливі вибори” відвідали Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору