ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вчені Івано-Франківська підтвердили версію про газове походження аномалії в закарпатському м.Виноградово

    26 апреля 2024 пятница
    67 переглядів

    Науковці з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу сьогодні підтвердили версію про те, що до „аномальних” проявів у закарпатському Виноградові призводив звичайний побутовий газ з газопроводу середнього тиску. Фахівців цієї наукової установи, у якості незалежних експертів, було залучено комісією під керівництвом заступника начальника закарпатського управління МНС України Віктора Кучери, спеціально створеною для розслідування цього випадку. Нагадаємо, що ці “загадкові” прояви (концентрація метану та нагрівання підлоги і стін), було виявлено в чотирнадцяти житлових будинках на вулицях Тюльпанів та Партизанській, а в одному з них підвищена концентрація метану призвела до вибуху, а відтак загибелі 47-річної жінки, після чого й було створено відповідну комісію та виявлено „аномальні” прояви.

    Поки тривали лабораторні дослідження, відібраних з місця пригоди проб газоповітряної суміші, повідомили “” у Центрі пропаганди управління МНС України в Закарпатській області, Виноградівський райвідділ МНС здійснював моніторинг ситуації та проводив відповідні заміри концентрації у повітрі “невідомої” газової суміші. Для дегазації повітря будинків пробурили чотири свердловини, завдяки чому концентрація метану в будинках зменшилася, але продовжувала фіксуватися.

    Версія, про те, що до подібних наслідків може призводити звичайний побутовий газ існувала майже одразу. Незважаючи на запевнення фахівців Виноградівської філії ВАТ „Закарпатгаз”, які на підставі обстеження десятиметрового відрізку газової труби навпроти одного з житлових будинків, версію витоку побутового газу виключали, комісія прийняла рішення провести повторні випробування. Вони вказали на розгерметизацію труби середнього тиску, а пізніше в ній було виявлено й витоки газу. Відтак концентрація метану майже у всіх оселях зникла, а подекуди перестали нагріватися й підлоги та стіни в будинках.

    Зі слів голови комісії Віктора Кучери, висновки івано-франківських вчених дають змогу з’ясувати саму природу явища, та пояснити таку аномалію як нагрівання стін та підлоги в оселях виноградівців, що викликало найбільше суперечок, а відтак різноманітних чуток. Наразі ж можна говорити про те, що причина появи метану в будинках - наслідок розгерметизації газопроводу середнього тиску (побутовий газ у плитах – це той самий метан, однак з добавкою певних ароматизаторів, аби він відчувався, бо сам метан запаху немає), а нагрівання підлоги відбувалося за рахунок привнесення тепла витоками газу з газопроводу. Про техногенну версію, тобто про витік з газопроводу, вказує і вивчення невуглеводневих (метан належить до ряду вуглеводних газів) компонентів відібраних проб.

    За рекомендацією науковців, після проведення всіх запобіжних заходів і ліквідації витоків побутового газу буде проведено повторну газову зйомку з метою оцінки ефективності виконаних ліквідаційних робіт на обстежуваній території Виноградова. Окрім цього проводитиметься постійний контроль за концентрацією вуглеводневих газів у повітрі приміщень житлових будинків протягом 6 місяців з періодичністю 2 рази на місяць після ліквідації всіх витоків газу з газопроводів.

    Наразі ж мешканці цих будинків та навколишніх вулиць можуть зітхнути з полегшенням – їхньому здоров’ю та життю нічого не загрожує.
    "Закарпатгаз" досліджує дивний газ, що з’являється в будинках Виноградова
    Закарпатье: паранормальное место в Виноградове когда-то было проклято

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору