ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вдалий шантаж російського "Газпрому", або … Хто винен, якщо ми замерзнемо цієї зими?

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Якщо триматимуться високі ціни на газ, то наступний опалювальний сезон для України може стати проблемним. Росія шантажує Європу для просування газопроводу "Північний потік-2", однак дані дії безпосередньо позначаться і на українських споживачах.
    Росія домінує на газовому ринку Європи і має можливості впливати на ринок, який виявився дестабілізованим внаслідок обмежень економічної активності через карантин, вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт з питань енергетики Михайло Гончар. Як він пише в статті для порталу "Главред«, якщо в минулому році ціна на газ в Європі була небачено низька і опускалася нижче $50 за 1000 кубометрів, то зараз маятник хитнувся в інший бік, і Москва цим скористалася для того, щоб проштовхнути»Північний потік — 2".
    Як продовжує експерт, елементи шантажу присутні ще з травня поточного року, але прямо зараз Росія грає на підвищенні ціни. Також вона може грати і на зниженні, проте, швидше за все, Москва буде утримувати високу ціну на газ.
    «Не думаю, що ця стратегія буде однозначно успішною. Адже якщо вони встановлять занадто високі ціни, то, по-перше, скраплений газ з азіатських ринків почне більше йти в Європу, а по-друге, в Європі почнуть більше спалювати вугілля, адже, незважаючи на всю європропаганду, він нікуди не подівся. Ціна на вугілля, звичайно, теж зросла, але не так шалено, як на природний газ, тому ті ж німці будуть спокійно палити вугілля і таким чином обсяг імпортованого газу буде скорочуватися. Тому поточний виграш Росії приносить короткостроковий результат "Газпрому», проте в довгостроковій перспективі це стратегія втрати ринку, тому що чим вище ціна, тим більше буде пропозиція з боку інших постачальників", — пише Гончар.
    Він також зазначає, що високі ціни на газ позначаться і на українських споживачах підвищенням тарифів на комунальні послуги, зокрема, на поставках тепла і гарячої води. Однак, вважає Гончар, хоча ситуація не виглядає занадто оптимістичною, але вона і не катастрофічна, принаймні поки.
    «Проблеми можуть початися вже в цьому сезоні, адже невідомо, якою буде зима, але більш проблемним може стати наступний опалювальний сезон, якщо в Європі будуть триматися високі ціни на газ. Тому що пересічний український споживач, як правило, людина з невеликими доходами, тому зростання цін на газ пропорційно тому, як це відбувається на європейському ринку, призведе до соціального вибуху», — пише Михайло Гончар.
    Потрібно відзначити, якщо наш, зазвичай позитивний в питаннях української енергетики, президент Центру глобалістики» Стратегія ХХІ «Гончар почав» бити в дзвони", то потрібно готуватися до дуже складних часів. Незважаючи на якесь зниження ціни на газ, до $700 за 1000 кубометрів, очевидно, що навіть вартість блакитного палива в $400 буде крахом для нашої енергетики, і, відповідно, «боляче» вдарить по пересічних споживачів України, яким власне все одно хто виграє в перетягуванні «газового» каната – «Нафтогаз», «Газпром» або Європа. Держава зобов'язана піклуватися про своїх громадян, а не грати в політику на шкоду економіки.