ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Використання найманих працівників без документального оформлення їх на роботу є найбільш живучою, ганебною та протиправною їх експлуатацією!.."

    03 мая 2024 пятница
    51 переглядів

    Питання виплати зарплати “у конверті” турбує не тільки податківців, але й інших громадян, які прекрасно розуміють, що це явище робить найманих працівників не тільки заручниками нечесних підприємців, але знижує рівень правової культури кожного з них. А бюджет недоотримує значні кошти, що також негативно впливає на соціальне середовище громадян. Ось що думають з цього приводу закарпатці.

    Олена Юріївна Керчей– пенсіонерка, бухгалтер з тривалим стажем, м.Хуст:

    “На мою думку, використання найманих працівників без документального оформлення їх на роботу є найбільш живучою, ганебною та протиправною їх експлуатацією. Ні для кого не є секретом, що багатьох людей обставини змушують робити у підприємців без відповідного оформлення на роботу. Переважно це працівники на базах, на складах, в торгівлі, кафе-барах, ресторанах та інших підприємствах громадського харчування, водії незареєстрованих маршруток. Для цих людей не забезпечена ні охорона праці, ні соціальний захист.

    Вирішення цієї проблеми не вимагає інвестицій та великих коштів. Потрібно тільки бажання та воля виконати закон і, найголовніше, налагодити чіткий контроль за його дотриманням.

    Мало оформити трудові угоди для показу перевіряючому, найголовніше домогтися, щоб за цими угодами регулярно, щомісяця проводилося нарахування та виплата не мінімальної, а реально заробленої плати. А від цього дохідна частина місцевих бюджетів тільки виграє.

    Вважаю, що органи державної влади спроможні захистити громадян, але для цього потрібне вжиття рішучих та більш жорстких заходів впливу на порушників трудового законодавства.

    Євген Багапов, підприємець, м.Мукачево:

    “Слід реорганізувати систему нарахування зарплати, оскільки вона поки що стимулює мотивацію роботодавців сплачувати зарплату “в конвертах”. Адже сьогодні навантаження на зарплату працюючого і на доходи підприємців-роботодавців далеко різні. Безпечніше укладати угоду на виконання певних послуг з підприємцем, ніж офіційно приймати на роботу пересічного громадянина. За таких умов нема клопоту з подачею звітності в соцфонди та своєчасної сплати податків і зборів, а отже нема штрафних санкцій за несвоєчасну подачу і сплату податків. Підприємці, які офіційно не приймають працівників на роботу або виплачують необліковану зарплату, дбають перед усім тільки про себе. Майбутнє працівника щодо отримання пенсії, допомоги з тимчасової непрацездатності працівникам підприємця, на жаль, не цікавить. Податки, які мають цільову природу, повинні давати поліпшення у тій сфері, на яку вони спрямовані та бути підконтрольні суспільству. Інакше кажучи, підприємець, який сплачує всі законом встановлені податки і збори, хоче бути впевнений в правильності розподілу перерахованих ним коштів до бюджетів, зокрема збільшення фінансування соціальної сфери”.

    Ганна Попович, тимчасово не працює, Ужгород:

    “Майже два роки працювала у приватного підприємця. Як тільки мої послуги стали йому не потрібні, він чемно “подякував” за роботу. Коли звернулася до нього за вихідною допомогою, яка, наскільки знаю, виплачується в таких випадках, то у відповідь почула, мовляв мені вже все виплачено. Прекрасно розумію, що добитися нічого не зможу, оскільки жодних договорів зі мною він не укладав. Вся наша домовленість трималася на чесному слові. Майже аналогічна ситуація виникла і з моєю знайомою. Вона, правда, договір підписувала, в якому підприємець зобов’язувався виплачувати мінімальну заробітну плату. “Різницю” обіцяв компенсовувати у “конверті”. Три місяця проробила вона на мінімальній зарплаті, коли нагадала про обіцяні гроші “у конверті”, підприємець тільки знизав плечима, ніби про таку усну угоду перший раз чує”.

    Бейло Молнар – працює за кордоном, м.Берегово:

    “Виплата заробітної плати “в конвертах” – це та зарплатня, що виплачується нелегально? Не підтримую такий метод розрахунку за виконану роботу. Я періодично працюю закордоном, отримую заробіток, бо змушений утримувати сім”ю. В Україні поки що хорошу роботу, де би зміг заробити стільки, скільки там, ще не знайшов. Але багато наслухався про цей “чорний” спосіб і уклав договір добровільного пенсійного страхування. Щомісяця сплачую належні відрахування до бюджету, бо дбаю про свою пенсію. Не хочу щоб діти на старості утримували мене і дружину. До речі, і декларацію про доходи щороку подаю до податкової інспекції. Тому живу спокійно, допомагаю дітям”.

    Єлизавета Степанівна Кедебец – пенсіонерка, с.Квасово Берегівського району:

    Я пенсіонерка. За плечима 43-літній стаж роботи. На жаль, пенсія, яку отримую, не відповідає сьогоднішнім потребам, цінам. У бюджеті ніяк не вистачає коштів , щоб на рівні забезпечити пенсіонерів. А тут постійно йде потік інформації про виплату заробітної плати у “конвертах”. Такого за часів моєї трудової діяльності не було. Ставлюся до цього негативно, адже податкова дисципліна для всіх має бути однакова. Від таких махінацій страждає і найманий працівник, і його діти і т.д. То ж хай кожний замислиться над цим.

    Леся К., працівник сфери громадського харчування, Ужгород:

    Я влаштувалася на роботу посудомойкою в одному із ресторанів міста. Зарплату виплачував вчасно, а оформляти документи не поспішав. Спочатку говорив, що хоче подивитися, чи буду справлятися, потім – знайшов інші причини. Недавно вирішила поступити на навчання, щоб отримати спеціальність повара. Коли довідалася, що не маю права на податковий кредит, оскільки офіційно не була прийнята на роботу, була дуже засмучена. Образило мене не так те, що втрачаю певні кошти, які для мене зовсім не зайві, як те, що підприємець, який є людиною заможною, “економить” на мені.

    Павло Білак – приватний підприємець, с.Білки Іршавського району:

    “Сталюся до цього негативно. Адже від цього страждає, в першу чергу, найманий працівник, який в такому випадку стає соціально незахищений. нині, та й у старості, бо їз його заробітку не відраховуються кошти до Пенсійного фонду та до інших соціальних фондів. Втрачає кошти бюджет. Зазнає втрат мораль, рівень правової культури найманих працівників, адже вони також звикають не сплачувати податки, погоджуються на порушення Законів України”.

    ДПА в Закарпатській області
    Ужгород: "Чи погодились би ви отримувати зарплату "в конвертах?"
    Обов’язковість добровільної сплати податків — закріпити у свідомості людей!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А що ви собі панове думали,якщо всі крадуть починаючи від президента,премєра і кінчаючи бездомовцем.Ніхто нічого не робить з корумпованою прокуратурою,мафіозні штруктури і далі керують державою.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дурна держава-дурні податки. Чи не єдина в сіті держава, де донедавна на 100 гривенвкладених в справу треба було платити 105 гривен податків. Дикарі українські-чиновники разом з мавпами-президентами, що діють без ганьби. Загнали людей в тупик, навчили спасати Україну від її президентів і чиновників тим, що платити стільки, скільки могли---тим зберегли себе і державу. Тепер ситуація краща, але ненормальна. Плюс, скільки граюують народ самі податківці. Сотні випадків, коли податківець приходить у фірму, нічого не находить, але ціпляється до мелочей і змушує під погрозою підписувати акти про порушення. Гади чиновники, гади податківці!! Скільки крові ви випили у народа нашого. Ви думали що народ можно просто так взяти? Народ вас переживе, а гадам, які більшістю чудові націоналісти, слід памятати: у вас нема майбутнього!