ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Володимир БУЖАН: "Нормальна "Зелена картка" разом з чеком на її придбання неабияк допоможе національним автомобілістам!.."

    13 мая 2024 понедельник
    40 переглядів

    Наша країна стала членом міжнародної системи "Зелена картка" і дістала право видавати власні страхові сертифікати під цією назвою ще в 1998 році. Та не всі ще сповна розуміють її ваговиту роль. Багатьом хіба відомо, що в разі виїзду водія транспортного засобу, зареєстрованого в Україні,
    на територію іншої країни, що має членство в даній системі, чинним українським законодавством передбачена обов’язковість придбання саме української "Зеленої картки".

    Хоча система наразі об’єднує аж 44 країни. Але прикордонники не прогавлять іншонаціональну "Зелену картку", адже с_ e0ме на них покладений контроль за наявністю та справжністю "Зелених карток" у наших доблесних водіїв автотранспорту закордонного прямування. Одначе, зауважують вони, дедалі частіше трапляються факти підробки цих документів. Під час перевірок спільно з інспектором прикордонного _ eaонтролю пункту пропуску "Малий Березний" спеціальний кореспондент "Трембіти" виявив разом із головним спеціалістом Моторного транспортного страховогог бюро України в Закарпатській області Володимиром Бужаном аж 137 таких фальшивок. А двадцять водіїв, бачачи таку оказію, придбані десь підроблені "Зелені картки" порвали прямо на наших очах, аби запобігти можливим неприємностям. Бо ж протоколи, складені за такими фактами, передаються слідчим службам прокуратури.

    — Хотілося б застерегти тих водіїв, котрі користуються підробками, — говорить за кавою в придорожному кафе Малого Березного В.Бужан, — щоб вони не користувалися підробками, невдало жартуючи із законом. Адже, відповідно до Закону України "Про страхування", гарантом членства в си_f1темі автострахування від імені нашої держави є Моторне транспортне страхове бюро України (МТСБУ). За його повноваженнями видавати "Зелену картку" в нащій державі мають право лише чотирнадцять страхових організацій. При цьому розміри страхових платежів є однаковими для всіх страх овиків і залежать від типу транспортного засобу та строку дії "Зеленої картки". Її бланки, виготовлені за єдиним зразком, встановленим для всіх країн — членів системи, належать до бланків суворої звітності і тому мають відповідні ступені захисту. За підробку бланків "Зелених карток" , збут і використання підроблених страхових сертифікатів винні несуть покарання згідно зі статтею 358 Кримінального кодексу України. Крім цього, поліцейські служби зарубіжжя в разі пред’явлення підробленого страхового сертифікату можуть застосувати до власника підробки захода 8, встановлені законодавством цієї країни. А там, скажу вам, за це по голівці не гладять. Страховий сертифікат "Зелена картка" — надійний захист для українського транспорту за кордоном.

    — Наскільки активна тенденція до жартів із законом спостерігається? — запитую у Володимира Тихоновича.

    — Якщо минулоріч було виявлено і вилучено мною разом з інспекторами Чопського прикордонного загону сорок підробних страховок, то за десять місяців цього року вилучено та передано в органи МВС дванадцять підроблених страхових сертифікатів. Спостерігається тенденція до спаду заbовживань. Бо в 2003 році було вилучено понад двісті фальшивок. Завдяки нашому контролю, водії закордонного прямування — громадяни України — зрозуміли, що ліпше вже мати надійний страховий сертифікат перед виїздом у Європу. Це саме зрозуміли і власники автівок, які мають десь шість тр

    'e0нспортних засобів, а придбали декілька років тому "Зелені картки" у шахраїв. Таким треба зробити корективи в поведінці, і придбати нормальні страхові сертифікати. Про це часто розмовляли з людьми на пункті пропуску "Малий Березний — Убля". Тому в 2007 році господар автомобілів закордоа dного спрямування перестав ходити за полісами до "надійних людей", а звертається лише в філії провідних страхових компаній краю.

    — Якісь особливі нюанси в цьому процесі є?

    — Бажано, щоб разом зі страховим сертифікатом був і відповідний чек касового апарату, взятий після його придбання. Втім, за цим самі компанії слідкують. Треба в цьому особливо відзначити підлеглих начальника відділу страхової компанії "Глобус" Миколи Панчохи. Недарма ж і він і його заступник Микола Денисенко працювали прикордонниками на високих постах. Микола Павлович Панчоха, скажімо, полковник у відставці, був начальником Окремого контрольно-пропускного пункту "Закарпаття". Покупцеві слід дивитися, щоб страхова компанія мала свій власний павільйон. Тоді, отже, вона сплачує податки, кошти на які йдуть із суми, заробленої страхової компанією. Вам не потрібен рейдер, котрий ні за що не хоче платити, а лише заставити інших страхових агентів працювати своїм іміджем на нього. Тому, наголошую, скрізь треба переймати досвід Миколи Панчохи щодо контрольованого процесу виховання національної когорти страхових агентів, навчання їх на семінарах. Тоді вони будуть гордитися своєю роботою. А зараз ще є факти, коли страхові агенти займаються фальсифікацією, беруть для реалізації під законним дахом своєї фірми непевні сертиф° 3какти інших компаній. На жаль, не всі страхові компанії мають свою службу безпеки, яка б контролювала прийом на роботу агентів.

    — І що ж роблять з такими недбалими агентами?

    Знаєте, часто... нічого. Є багато випадків, коли страховий агент наробив фальсифікацій, а директор філії його просто звільняє, на дає ходу тривожній справі, не доповідає в Київ, щоб самому не наражатися на неприємності. Від цього "фальсифікаційна хвороба" тільки прогресує. Втрачає і дер

    'e6ава, і наші люди. Бо цей агент іде в іншу страхову компанію, хвалиться попереднім досвідом і продовжує не завжди чесно заробляти гроші. При перевірці страхових сертифікатів уже неодноразово були виявлені певні порушення. Ніяких порушень немає тільки там, де страховий агент систематично звітується, не тримає в себе вдома офіційні гроші за реалізовані страхові сертифікати, де є контроль за його діяльністю з боку начальника відділу "Зелена картка". Такий відділ є, скажімо, у страховій компанії "Універсальна", і кожен тиждень начальник відділу проїжджає всі павіль йони на кордоні і перевіряє всіх підлеглих.

    — Чи не підкріпите свою розповідь промовистими прикладами з сьогодення?

    — Чому б і ні! Нещодавно відбувся випадок з водієм із Кам’янець-Подільського. Розповім про нього в загальних рисах, бо слідство ще триває. Шофер прямував до найбільшого пункту пропуску на українсько-угорському кордоні "Тиса" поблизу Чопа. На цьому напрямку збудовано багато автозаправок, а поряд — чимало і павільйонів страхових компаній. Чоловік випив доброї закарпатської кави і бадьоро зайшов у один із них. Страховий агент, дуже досвідчена жінка, оцінила автомобіль та його скромного водія своїм поглядом і зрозуміла, що дядько вперше за своє життя "засвітився " на кордоні і ще не купував "Зеленої картки". Тому запропонувала купити сертифікат не своєї страхової компанії, якій належав павільйон, а зовсім іншої, бо, мовляв, він ще надійніший. Валерій І. проїхав в Італію і повернувся в рідне місто. А вже через два місяці на тому ж автомобілі і з тим жа 5 страховим сертифікатом виїхав у країну Данте і Муссоліні інший водій Віктор К. В Італії його спинила біля міста Римині для перевірки місцева поліція. Всі документи були в порядку. Крім, як ви вже здогадалися, "Зеленої картки". Водія та автомобіль заарештували, звинуватили в підробленні страхового полісу, що тягне за собою, згідно італійського законодавства, кримінальну відповідальність. І водій утримувався під вартою до того часу, поки з України не приїхав адвокат зі власником автомобіля.. І лише тоді кримінальну справу передали українським правоохоронцям. Це

    є приклад для всіх водіїв, які прямують за кордон, є прикладом того, що необхідно уважно купувати "Зелену картку".

    Розмовляв Василь ЗУБАЧ
    На Закарпатті побільшало підробок страхових сертифікатів "Зелена картка"
    Закарпаття: 9 судових засідань в судах регіону щодо фальшивих “Зелених карток”

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору