ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З Нового року газ і електрика можуть подорожчати?

    26 июня 2024 среда
    30 переглядів

    Наступного тижня на погоджувальній нараді в Кабінеті Міністрів за участю НКРЕ і Федерації профспілок України планується обговорити питання підвищення цін на електроенергію і газ для населення до економічно обгрунтованого рентабельного рівня. Про це сьогодні на засіданні Національної комісії регулювання електроенергетики повідомив голова комісії Валерій Кальченко. Як повідомляє УНІАН, НКРЕ пропонує поетапне підвищення цін на електроенергію і газ для населення. На першому етапі ціни на електроенергію можуть зрости на 20%, на газ - на 25%. За словами В.Кальченка, комісія планувала введення підвищення вже в грудні ц.р., однак часу для цього вже недостатньо. Тому, відзначив він, якщо вдасться досягнути консенсусу в підвищенні цін на засіданні в Кабміні, тарифи можуть зрости з 1 січня 2006 року.

    Нагадаємо, НКРЕ планувала вже сьогодні на засіданні затвердити нові ціни, проте, як з'ясувалося в його ходу, комісія не дістала згоди від профспілок, які висунули ряд вимог.

    Зокрема, за даними В.Кальченка, профспілки заявили, що дадуть згоду на підвищення цін на ці енергоносії, якщо мінімальна заробітна плата (310 грн.) в Україні досягне прожиткового мінімуму (453 грн.).

    Як відзначив В.Кальченко, комісія при розробці враховувала доходи населення, які цього року виросли на 40%. "Комісія пропонує поетапно вводити підвищення цін, враховуючи зростання доходів громадян", - відзначив він. За його словами, починати підвищення "слід вже зараз, щоб потім не було "шокової терапії", коли зростуть ціни на енергоносії, які надходять до України з-за кордону".

    Крім того, в НКРЕ повідомили, що є згода Міністерства праці на підвищення цін. Зокрема, на електроенергію міністерство пропонує підвищити з 1 січня тариф на 20%, з 1 липня 2006 року – ще на 20%, з 1 січня 2007 року – на 10%.

    Також, за словами В.Кальченка, міжгалузеві профспілки вимагають знизити планку надання субсидій населенню з оплати житлових послуг. Зокрема, на сьогодні пільги надаються тим, у кого плата за житлові послуги перевищує 15-20% сукупного доходу сім'ї. Профспілки пропонують встановити цю планку на рівні 9-12%. Також профспілки висувають вимогу вдосконалення методики розрахунку сумісного доходу сім'ї.

    За словами В.Кальченка, за 2006-2007 рр. Нацкомісія має намір привести ціни на газ і електроенергію для населення у відповідність до реальних витрат на їх виробництво.

    Як він відзначив, нинішні ціни на газ для населення збиткові для вітчизняних підприємств, і за рік для НАК "Нафтогаз України" вони становлять 3 млрд. грн. Перехресне субсидування, за його даними, за електроенергію для населення становить 17%, тобто промисловість платить за електроенергію на 17% більше ніж населення. Цього року ці субсидії становитимуть 3,8 млрд. грн., наступного, за розрахунками, – 5,2 млрд. грн.

    Чинні відпускні ціни на газ для населення не мінялися з 1999 року, електроенергію – з 2001 року. Населення платить за електроенергію – 15,6 коп. за 1 кВт/год., сільське населення – 14,4 коп. за 1 кВт/год., населення, яке проживає в будинках, обладнаних електроплитами – 12 коп. за 1 кВт/год.. За природний газ – 17,5 коп. за 1 куб. м за наявності лічильника, і 19 коп. за 1 куб. м без нього.
    У пошуках тепла, або коли Свалявська влада подбає про ветеранів?
    Мешканці прикордонного Чопа — проти подорожчання комунпослуг
    Закарпаття: "Ковдуші" …в душі,
    або Обличчям до проблем інвалідів

    На Закарпатті газифіковано ще два сільські населені пункти

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поднимайте цены поднимайте оббираите и без того бедное население Украины а на счет субсидий есть такие люди которые заробляет большие деньги и имеют субсидии от такая у нас граненная держава.Позор