ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатському державному університету — десять років!

    30 апреля 2024 вторник
    34 переглядів

    Закарпатський державний університет (ЗакДУ) – вищий навчальний заклад IV рівня акредитації державної форми власності, створений розпорядженням Кабміну України від 17 листопада 2004 року № 843-р та відповідним наказом Міносвіти і науки України від 26 листопада 2004 року № 887 на базі Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, який започаткував свою діяльність у 1995 році. Нині вуз святкує своє перше десятиріччя. З цієї нагоди ми запросили до розмови його ректора Федора ВАЩУКА.

    Ректор Закарпатського державного університету професор Федір Григорович ВАЩУК.
    Ректор Закарпатського державного університету професор Федір Григорович ВАЩУК.

    — Федоре Григоровичу, чи оправдала себе ідея створення Вашого вузу?

    — Пройшло вже 10 років, як цей заклад був започаткований, і життя переконало і нас, і всіх інших в доцільності зробленого кроку. Рішення про створення на Закарпатті ще одного вузу виявилося правильним і своєчасним. Та, попри все, стан справ із можливістю здобути вищу освіту в області – плачевний. Незважаючи на те, що Закарпаття знаходиться в центрі Європи, воно на останньому місці за числом студентів на 10 тисяч жителів. Навіть із відкриттям нашого університету, інших вузів та їх філіалів цю проблему остаточно не вирішено. Ми цей показник не покращили, і наш край у цій царині й надалі пасе задніх.

    — Отже, нестачі студентів, судячи із мовленого, у ЗакДУ немає?

    — Абсолютно вірно. Ми, так би мовити, не тільки пов-ністю укомплектовані, а маємо від 7 до 12 осіб на одно місце під час вступних іспитів. Це – великий конкурс. Та й студентів у нас нівроку – чотири тисячі осіб.

    — Чи виграла від кількості вузів якість навчання у них?

    — Не секрет, що у будь-якій справі, і в освітній в тому числі, де є монополізм, там об’єктивний розвиток процесу уповільнюється. А закони освітянського ринку подібні до законів ринку економічного. Різниця лише в тому, що ми надаємо довгострокові (денне навчання – 5 років) послуги та в тім, що ми маємо справу не з товарами, а з людьми. І якщо не буде здорової, розумної, хорошої конкуренції, якщо не буде змагання між якістю підготовки, розвитку матеріальної бази – словом, між усіма тими показниками, які притаманні розвитку вищої освіти, – доброго результату не буде. Адже випадає головне – стимул. А ще відкриття вузу на Закарпатті важливе для наших людей. Наш регіон не розвивається економічно прогресивно, бо відсутня потужна промисловість. Такий відбиток накладає на нього гірська специфіка. Тут люди дещо бідніші, ніж в інших регіонах. І тому наявність декількох вузів дає їм можливість вибору, здешевлення плати за навчання. Адже один вищий навчальний заклад міг би монополізувати не лише право підготовки, а й ціну. У людей просто не було б вибору.

    — Федоре Григоровичу, оскільки університет – державної форми власності, то й студентів навчаєте за держзамовленням. Однак робите це й на платній основі...

    — 80% денного і 20% — заочного відділень навчаються у нас безкоштовно. У загальному картина така: половина студентів здобуває вищу освіту, не платячи за навчання жодної копійки.

    — Які спеціальності вони здобувають?

    — Напрямки у нас різні: комп’ютерні науки, міжнародні відносини, економіка під- приємництва, право. ЗакДУ здійснює довузівську підготовку, здобуття післядипломної освіти та через Інтернет. Забезпечує передпідготовку та підвищення кваліфікації, під-готовку науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації – кандидатів і докторів наук.

    — Отже, вже є вагомі досягнення. А з чого все починалося?

    — А починалося все з 70 випускників шкіл, яких ми прийняли на навчання у 1995 році. З кожним роком кількість студентів збільшувалася, і сьогодні ми вже оперуємо цифрою 4 тисячі осіб. Зараз наш вуз єдиний в регіоні, у якому всі спеціальності – найвищого, четвертого рівня акредитації. А починав з першого і пройшов усі за роки свого становлення. У минулому році на підставі того, що ми отримали четвертий рівень акредитації, постановою уряду нам надали статус університету. До речі, Ужгород – єдиний обласний центр та єдина область в Україні, де створено два класичні університети. Щодо нашого, то думаю, що закарпатці отримують в ньому такі освітні послуги, які могли б здобути у великих європейських університетах.

    — Щоб привабити студентів, ЗакДУ повинен був мати щось таке, чого не було в УжНУ...

    — Ми таку родзинку маємо. Із восьми спеціальностей шість готують лише у нашому вузі.

    — Пане ректоре, певний етап пройдено. Є відповідні напрацювання. Які плани на майбутнє?

    — Оскільки в цьому році ми відкрили три нові спеціальності, то нам треба здійснити перший випуск спеціалістів з них. Мусимо добре підготуватися по міжнародному бізнесу, банківській справі, програмуванню електронно-обчислювальної техніки. А ще – продовжувати розвивати матеріальну базу, бібліотечний центр, який нині є одним із найпотужніших на території області. Можливо, фонд його у 200 тисяч примірників не такий великий у кількісному вимірі. Але в якісному – безперечно. Адже це – сучасна література, видана уже в роки незалежності. Студенти інших вузів записуються до нас в бібліотеку і дуже схвально про неї відгукуються.

    — Що б Ви хотіли побажати своїм колегам та студентам з нагоди ювілею?

    — Хочу подякувати всім, хто брав участь у створені університету, його розвиткові: професорсько-викладацькому складу, працівникам, адмінперсоналу, студентам. Адже вони за десять років зуміли пройти шлях, на який деяким вузам потрібно півстоліття. І пройти його у той час, коли все нове дається дуже і дуже нелегко. Бажаю всім здоров’я, щастя та успіхів.

    — Успіхів, творчих злетів і досягнень тих вершин, які підкоряються лише сильним, сміливим і наполегливим зичить Вам особисто і Вашим однодумцям і наша газета. З ювілеєм!

    Розмовляла Надія Маїк.

    Свої вітання на адресу Закарпатського державного університету шлють ГО «Місто» та особисто його голова Сергій Слободянюк, який у 90-ті роки, будучи депутатом ВР України другого скликання, сприяв становленню наймолодшого вузу краю.
    У Закарпатському державному університеті святкували 10-річчя створення факультета інформатики
    Коледжу Закарпатського держуніверситету — 10 років!
    Перший професор права на Закарпатті
    Перший курс Закарпатського держуніверситету відправився у плавання Морем Знань

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору