ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Як виплачуватимуть заборгованість педагогам?

    30 апреля 2024 вторник
    31 переглядів

    Субвенцією на реалізацію Закону України „Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону України „Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” на 2005 рік Закарпатській області з Держбюджету було передбачено 15 млн. 542,3 тис. гривень. Закарпаття отримало ці кошти в повному обсязі, і вони були спрямовані в міста і райони області. Таким чином, має бути погашена заборгованість педагогам по надбавках за вислугу, допомозі на оздоровлення за 1997 рік і близько 20 відсотків боргу за 1998 рік (продовження цих виплат передбачено і наступного року).

    Але, повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі Закарпатської ОДА, через невизначеність механізму відрахувань виплати педагогам затримувались. Міністерство праці та соціальної політики, Державна податкова адміністрація, Пенсійний фонд та Держказначейство України направили спільний лист у Міністерство юстиції, в якому йдеться про те, щоб відрахування проводились тільки у Пенсійний фонд. Цього четверга в головне фінансове управління та управління освіти і науки ОДА надійшло роз’яснення Міністерств фінансів; освіти і науки; праці і соціальної політики України, а також Держказначейства України, в якому чітко визначено механізм виплат і дано відповіді на всі проблемні питання, з якими стикалися освітяни. Деякі з них пропонуємо вашій увазі:

    Працівникам яких освітянських закладів здійснюватиметься реструктуризація заборгованості з виплат згідно із Законом України „Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону України „Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів”?

    Відповідно до вищевказаного Закону врегульовані питання, пов’язані із здійсненням виплат працівникам навчальних закладів та установ освіти.

    Поширення дії вказаного Закону на педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів охорони здоров’я та соціального захисту можливо вирішити після внесення відповідних змін до нього.

    Чи нараховуються на вказані виплати індексація грошових доходів; компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати?

    Згідно із законами України „Про індексацію грошових доходів населення” та „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” індексація та компенсація на виплати працівникам навчальних закладів не нараховуватиметься.

    Чи нараховуватиметься на вказані виплати моральна шкода, страхові внески до фондів соцстраху у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання, а також страхові внески до Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття?

    Проведення таких нарахувань не передбачено.

    Чи нараховуються на вказані виплати страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування?

    Так, нараховуються. Обчислення територіальними органами Пенсійного фонду сум страхових внесків за минулі періоди провадиться, виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” нараховуються страхові внески (32,3% для роботодавців, 1-2% – для фізичних осіб).

    Якщо педпрацівник за період 1997-2002 років кілька разів змінював місце роботи (залишаючись при цьому педпрацівником), нарахування та виплату заборгованості проводити в кожному з цих закладів?

    Так. Виплати нараховуються та виплачуються за фактичний час роботи в кожному закладі освіти протягом зазначених періодів, виходячи з посадових окладів (ставок), установлених цим працівникам у місяці відповідного періоду.

    Який порядок здійсненння цих виплат працівникам, які звільнилися? Чи нараховувати виплати працівникам, які виїхали за межі України?

    Відповідно до Порядку особам, які працювали у 1997-2002 роках на посадах педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів та установ, у тому числі за сумісництвом, і звільнилися, заборгованість погашається один раз на квартал за їх заявою, поданою закладу чи установі, в яких вони працювали та які їм нарахували виплати, незалежно від того, залишилися вони чи виїхали за межі адміністративно-територіального розташування закладу освіти.

    Чи мають відшкодовуватися такі виплати працівникам приватних закладів та установ або працівникам закладів та установ, які не фінансувалися протягом 1997-2002 років з державного або місцевих бюджетів (об’єктів соціально-культурної сфери, що перебувають (перебували) у власності підприємств, колективних господарств тощо)?

    За рахунок коштів державного бюджету – ні.

    Чи включаються у розрахунок середньої заробітної плати виплати, проведені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2005 р. № 934?

    Не включаються. Порядок обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток затверджено постановою Кабміну від 8.02.1995 №100 „Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати”.

    Відповідно до пункту 4 розділу ІІІ цього Порядку при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження не враховуються одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам, які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо).

    Вказані виплати визнані кредиторською заборгованістю Держбюджету України. По суті, погашення такої заборгованості є разовою виплатою держбюджету, яка здійснюватиметься протягом 5 років.

    Чи нараховувати виплати працівникам, які працювали на посадах педагогічних і науково-педагогічних працівників протягом 1997-2002 років і у даний час померли?

    Так, нараховувати. Відповідно до Порядку цим особам, у тому числі за сумісництвом, виплати нараховуються за фактичний час роботи протягом зазначених періодів, виходячи з посадових окладів (ставок), установлених цим працівникам у місяці відповідного періоду.

    Заборгованість погашається один раз на квартал за заявою спадкоємців, поданою закладу чи установі, в яких працювали померлі та яким нараховані виплати. Загальні положення щодо спадкування та отримання права на спадщину регулюється Цивільним кодексом України.

    Якщо працівник до кінця поточного року не з’явиться і не отримає нараховані виплати?

    Вказані виплати мають бути депоновані у встановленому порядку. Суми депонованої зарплати згідно з чинним законодавством повинні бути на обліку в установах протягом 3-х років і після цього зараховуватись до доходу бюджету.

    Чи мають відшкодовуватися виплати працівникам закладів та установ, які раніше фінансувалися з держбюджету, а в даний час фінансуються з місцевих бюджетів?

    Заборгованість погашається з бюджету, з якого заклад чи установа фінансується в даний час.
    Ужгородські освітяни все ще не можуть повернути свої борги
    Закарпатська влада обіцяє..
    А профспілки — проти!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору