ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

А профспілки — проти!

    17 мая 2024 пятница
    48 переглядів

    Федерація профспілок України гостро виступила проти запровадження єдиного соціального внеску.
    Чим викликаний такий протест, на запитання нашого кореспондента відповів заступник голови Федерації профспілок України Ігор ЛУЦИШИН.

    — Починаючи з 2001 року, — нагадав Ігор Луцишин, — в Україні розпочате впровадження нової системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, що включає в себе п’ять видів. Чотири з них уже втілені: з тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на випадок безробіття та пенсійне. Управління страховими фондамиздійснюється на тристоронній основі — представниками від держави, роботодавців та застрахованих осіб й частково на цих засадах Пенсійного фонду. До речі, нова система соціального страхування зарекомендувала себе з позитивного боку.

    — Так, через що тоді профспілки зчинили бучу?

    — Уся річ у тім, що нині нависла загроза погіршення діяльності роботи страхових фондів. Адже у вересні цього року всупереч усякій домовленості узгодженням Кабінет Міністрів подав у Верховну Раду проект Закону “Про єдиний соціальний внесок”, яким передбачена сплата всіх страхових внесків однією сумою в повному обсязі на рахунок Пенсійного фонду. В подальшому в казначействі розщеплюватимуть зазначені суми на рахунки страхових фондів. Облік та контроль за сплатою підприємствами страхових внесків здійснюватимуть органи Пенсійного фонду. Проте така ініціатива є вкрай небезпечною, оскільки призведе до руйнування фінансової нестабільності страхових фондів та системи соціального страхування в цілому. В першу чергу фонди втратять будь-яку оперативність. А відтак, виникне заборгованість із виплати допомоги страхувальникам.

    — Що вас найбільше лякає?

    — Непрозорість у системі розрахунків між усіма ланками системи, через яку будуть можливі масові порушення прав усіх суб’єктів соціального страхування. А, отже, соціальний захист погіршиться. У разі прийняття цього законопроекту, будуть створені умови для використання державою коштів страхових фондів не за цільовим призначенням. А для цього “дірок” у Держбюджеті достатньо! Будуть зменшені суми страхових виплат страхувальникам, оскільки страхові внески втримуватимуться із сум допомоги по соціальному страхуванню, які виплачуються за рахунок цих же страхових внесків, що суперечить усім принципам здійснення соціального страхування. За таких умов у Пенсійному фонді обов’язково розбухнуть штати. А для створіення “належних технічних умов” знову підуть додаткові витрати страхових коштів!

    — В інших країнах існує єдиний соціальний внесок?

    — Ні, світова практика з подібним явищем іще не зустрічалась! Словом, українські трудящі для їхніх ініціаторів будуть своєрідним випробувальним полігоном. А хто відповідатиме за результати — невідомо. Ми звернулись до Верховної Ради не підтримувати внесений законопроект, а до Прем’єр-міністра — відкликати його з Верховної ради. Звернулись також до всіх керівників підприємств та страхувальників щодо недопущення руйнування діючої системи соціального страхування.

    — Федерацію профспілок України незабаром визнають на міжнародному рівні…...

    — Так, нашу заяву про вступ до міжнародної Конфедерації вільних профспілок розглядатимуть 24 листопада цього року.

    Іван Липчанський.
    Профспілки Закарпаття просять владу не забувати про культуру!
    25 закарпатських ветеранів залізниці оздоровляться в Судаку
    Ужгород відвідав президент Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії Тімоті Лезард
    На Закарпатті відбувся всеукраїнський семінар-навчання профспілкових бухгалтерів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    простите. Не буду врать, я с вами в корне несогласен. Хотите переубедить? Пишите на мыло [email protected]