ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Як живеться сьогодні музеям — хранителям історичного та культурного спадку?

    29 июня 2024 суббота
    33 переглядів

    У Закарпатській області хранителями історичного і культурного спадку є 8 музеїв, серед яких: Закарпатський краєзнавчий музей, створений у 1945 році на базі колекції Теодора Легоцького і земського музею міста Ужгород, який розташований в головному корпусі Ужгородського замку; Закарпатський музей народної архітектури і побуту, створений у 1970 році, як перший в Україні музей під відкритим небом; обласний художній музей, перша виставка якого була відкрита восени 1948 року; Мукачівський історичний музей, що почав діяти як самостійний заклад у 1991 році; Хустський краєзнавчий музей; Свалявський районний історичний музей; Закарпатський обласний художній музей ім. Я.Бокшая; Мукачівська міська картинна галерея.

    Замок
    Замок "Паланок", на території якого розмістився Мукачівський історичний музей.

    На початок року у музеях нашого краю налічувалося 148,6 тис. експонатів основного та 14,4 тис. – науково-допоміжного фонду. Персонал музеїв склав 207 осіб, з них 69 – наукові співробітники та екскурсоводи.

    У середньому за рік один музей працював 297 днів. Протягом року музеї відвідали 183,2 тис. осіб. Кількість відвідувачів на 100 мешканців краю склала 15 осіб. Із загальної кількості відвідувачів 55,7% – школярі та студенти.

    Крім того, в області розміщені 481 пам`ятка археології, 1307 - історії, 67 - монументального мистецтва, 228 – містобудування та архітектури.

    Залишається надіятись, що гідна оплата праці працівників культури і умови для задоволення інтересів мешканців області та туристів до спадщини нашого краю будуть покращуватись.

    Марія ГЕРМАНСЬКА, провідний спеціаліст-економіст відділу статистики соціальних послуг Головного управління статистики в Закарпатській області.
    В ужгородському музеї — свято першої борозни
    В Ужгороді — виставка митців Пряшівщини (Словаччина)

    Унікальні реліквії Президента Карпатської України передали музею в Ужгороді
    П’ятий в Україні офіційний музейний веб-сайт з’явився на Закарпатті

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору