ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван Цьока: злочинці не дають перепочинку ужгородським міліціонерам

    26 квітня 2024 п'ятниця
    64 переглядів
    Іван Цьока дав прес-конференцію для журналістів в Ужгороді

    Головний міліціонер Ужгорода розповів про криміногенну ситуацію в місті та підсумував минулорічні результати роботи ужгородських правоохоронців.


    Правопорушники, як свідчить аналіз роботи правоохоронних органів Ужгорода, не дають перепочинку міліціонерам. Шкодять вони мешканцям міста не тільки «по малому» – дрібні пограбунки та крадіжки, але й «по великому» – вбивства, зґвалтування, розбійницькі напади. Про стан криміногенної ситуації в Ужгороді та підсумки роботи правоохоронців міста за 2011 рік у понеділок в прес-центрі газети «Неділя» розповів журналістам начальник Ужгородського міського управління УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Іван Степанович Цьока.
    Аби стабілізувати криміногенну ситуації в місті та захистити права і свободу громадян, інтересів суспільства й держави від протиправних посягань, протягом 2011 року Ужгородське міське управління вживало відповідних заходів. А їх було чимало, адже оперативна обстановка в місті минулоріч характеризувалась збільшенням кількості зареєстрованих злочинів на 27% в порівнянні з 2010 роком. Так, працівниками міліції було пред’явлено обвинувачень 564 особам, розкрито 633 злочини, що порівняно з минулим роком на 3% більше.
    За інформацією головного міліціонера міста Ужгород, досягнуто 100% розкриття таких особливо тяжких злочинів проти особи, як 7 вбивств, 4 розбійних нападів, 4 тяжких тілесних ушкоджень (ТТУ), одного ТТУ зі смертельним наслідком, зґвалтування та вимагання.
    Але, кримінальна ситуація в Ужгороді залишається складною. Рівень злочинності на 10 тисяч населення міста становить 120% (при загальнообласному – 58%).
    На жаль, залишаються нерозкритими 829 злочинів. Серед них: 585 крадіжок (71%), в т.ч. 96 з квартир та будинків, 38 грабежів, 26 фактів кримінального хуліганства, 43 шахрайських дій та 5 фактів незаконного заволодіння транспортним засобом.
    Проблемною залишається робота по розкриттю крадіжок усіх форм власності. На сьогодні злочини проти власності становлять більше половини з усіх зареєстрованих злочинів (71%).
    Так, з 816 зареєстрованих крадіжок розкрито 258, виявлено 188 осіб, що їх вчинили, 30 – заарештовано. Однак, слід зазначити, що серед загальної кількості зареєстрованих крадіжок 60% становлять злочини невеликої тяжкості, сума збитків яких складає не більше 100-200 гривень.
    – Проблемними в Ужгороді залишаються квартирні крадіжки, – говорить Іван Степанович. – Тому протягом року міліцією проводився ряд профілактичних заходів – звернення до громадян через ЗМІ: телебачення, пресу, Інтернет-видання. Важливим є те, що громадяни, перш ніж станеться лихо, повинні потурбуватися про свою власність. З метою захисту свого майна та недопущення скоєння злочину необхідно забезпечити його сигналізацією, відеоспостереженням.
    Однак, ужгородці часто покладаються на щасливий випадок та популярну приказку «Моя хата скраю, я нічого не знаю». Через нахабність злочинців та людську безпечність протягом минулого року скоєно 133 квартирних крадіжок. З них правоохоронцями розкрито 39 та виявлено 42 осіб-зловмисників, 10 з яких заарештовано. Зокрема, за дрібне викрадення чужого майна протягом минулого року притягнуто до адміністративної відповідальності 23 особи.
    Проведений детальний аналіз правоохоронців виявив, що 97 крадіжок було вчинено з квартир, 36 – з власних будинків. З них 36% були скоєні шляхом вільного доступу, 20% – шляхом злому серцевини замка, 31% – шляхом проникнення через вікно, балкон, 14% – шляхом злому дверей, 10,5% – шляхом підбору ключа. Зазвичай, крадії спокушалися на гроші та ювелірні предмети (73%), менше (27%) – на радіо-, відеоапаратуру: ноутбуки, мобільні телефони, електроприлади тощо. У середньому сума збитків від крадіжок з квартир становить від 300 до 15 тисяч гривень.
    Проте правоохоронці «задніх не пасуть». З початку цього року з 96 нерозкритих крадіжок 8 вдалося довести до логічного кінця: знайдено винуватців, вилучено речові докази та продовжено розслідування.
    Посягають в Ужгороді крадії і на підвальні приміщення, гаражі та магазини. З 50 зареєстрованих крадіжок з підвалів правоохоронцями розкрито 20, з 60 крадіжок з гаражних приміщень – 21, з 51 крадіжок із кафе та магазинів – 29. В основному, приваблюють зловмисників вироби з чорного та кольорових металів, а також речі домашнього вжитку – електропобутові прилади та електроінструменти. Середня вартість викраденого з підвальних приміщень та гаражів складає від 100 до 1 тисячі гривень. І хоча працівниками міліції проведено ряд профілактичних заходів – зустрічі із власниками гаражних кооперативів, магазинів, підвальних приміщень, але господарі чомусь безпечно відносяться до свого майна. Цим самим вони сприяють вільному доступу до гаражів, підвалів, що дає змогу злочинцям безперешкодно скоювати крадіжки із даних об’єктів.
    Не цураються крадії і комунальним майном міста. Так, у міськвідділі за поточний рік зареєстровано 72 злочини, пов’язаних з комунальною власністю. Найбільш ласими шматками для «липких рук» є металеві вироби, а саме – решітки та каналізаційні люки, батареї опалення під’їздів і, навіть, металеві поштові скриньки.
    Аби вберегти майно міста, керівництво міськуправління неодноразово зверталося до управління міста, зокрема, до керівників ЖРЕРів, ПАТ «Укртелеком», водоканалів тощо. Зокрема, правоохоронці пропонували каналізаційні люки та решітки прикріпити до основи. За підрахунками, профілактика злочину обійдеться в десяток раз дешеве, аніж відшкодування та заміна вкраденого.
    – Як показує практика, основною проблемою в місті – є крадіжки металу, – інформує начальник Ужгородського міського управління Іван Цьока. – Викрадені вироби із чорного та кольорових металів – зливні решітки, люки та інше майно – ми знаходили в помешканнях осіб ромської народності. До прикладу, у будинках та приміщеннях, що знаходяться по вулиці Минайській, Швабській, Тельмана, Собранецькій, Ужанській, Айвазовського та у декількох прийомних пунктах тощо. Хоч ми й домовлялися із керівниками установ, які займаються законним збором металобрухту, про те, що вони інформуватимуть нас у випадку здачі їм підозрюваного у викраденні металу, але на сьогодні від них поступило тільки одне звернення.
    Так, із допомогою керівника приймального пункту правоохоронцями була розкрита крадіжка автомобіля, який злочинці намагалися «просунути» як металобрухт.
    Болісною проблемою для Ужгорода є пограбування. Вони, за словами міліціонерів, – стихійні, поодинокі. Це не ті грабежі, які скоєні організованими злочинними групами із застосуванням зброї. Як показує практика, у більшості випадків грабують жінок похилого віку. Від них грабіжники виривають сумки, в яких знаходяться документи, картки або ж 100-200 гривень. У поодиноких випадках, жіночі сумки можуть «ховати» золотий ланцюжок чи виріб із дорогоцінного металу. Збитки, які наносяться в такому випадку, сягають суми від 100 до 1000 гривень. Найчастіше скоюють ці злочини особи, які вже були раніше судимі, та громадяни ромської народності.
    Із початку січня цього року викрадали в Ужгороді й номерні знаки. Після того як номерний знак був знятий, зловмисники його ховали та телефонували власнику. Вимога була одна – перерахунок на номер телефону певної суми, яка «коливалася» в межах від 1000 до 2000 гривень. На жаль, мешканці Ужгорода, не розібравшись у ситуації, із довірою відправляли названу шахраями суму. І тільки через тиждень, другий, коли дізнавалися, що стали жертвами аферистів, зверталися до міліції. Запізніле реагування громадян ускладнює роботу правоохоронців. Тому співробітники ужгородської міліції звертаються до тих, хто потрапив чи, не дай Боже, потрапить у подібну ситуацію. У такому випадку негайно звертаєтеся до міліції. По гарячих слідах легше та швидше розкрити злочин.
    Турбують спокій міста і автокрадії. На сьогодні із 12 злочинів цієї категорії тільки 2 випадки залишилися не розкритими.
    – Крадіжки ці, в основному, завуальовані. Потерпілі – власники кредитних машин, – зауважує Іван Цьока. –. Фактично, гроші господарі за кредитні авто не сплачують, а через деякий час -- машини зникають. Постає питання про їх реалізацію. Тому, на думку міліціонерів, таким чином власники кредитних автівок намагаються уникнути сплати кредиту.
    Болючою для міста є проблема шахрайства. Як показує аналіз, в основному, аферисти «косять» під представників соціальної сфери – медикаментозна допомога одиноким жінкам. Виманюють, в більшості випадків, 100-200 гривень. Скоюють їх через дзвінки по домашньому чи мобільному телефонах. Є випадки, коли аферисти зачіпають дороге – рідних та близьких людей. До прикладу, шахрай телефонує жертві і говорить, що ваш син потрапив до міліції. Його потрібно виручати. Для цього необхідно на такий-то номер переслати таку-то суму. На сьогодні таких злочинів розкрито 14. Особи затримані, проводиться слідство.
    Актуальною залишається проблема пошкодження майна шляхом підпалу. Таких злочинів в Ужгороді не розкритими залишаються 11. Тільки один випадок правоохоронцям вдалося довести. Наразі справу направлено до суду.
    Як правило, громадяни-жертви самі ускладнюють розкриття злочинів. Вони не бажають йти на контакт із правоохоронцями, залишаються тільки спостерігачами. Тому потрібно зрозуміти, що саме потерпілий може надати найбільше інформації по факту злочину. Адже йому відомо обставини, при яких був скоєний злочин.
    Як свідчить проведений аналіз, найбільш криміногенновраженими вулицями міста Ужгорода залишаються: вул. Минайська, проспект Свободи, вул. Міцкевича, вул. Легоцького, вул. Грушевського, вул. Загорська, район вулиць Тихого-Одеська-Станційна.
    – Останні з вказаних вулиць розташовані в районі залізничного та автовокзалів, що дає змогу злочинцям швидко та майже безперешкодно залишати місця скоєння злочинів. Тому плануємо посилити контроль з боку працівників блоку адміністративної міліції щодо перекриття вказаних вулиць патрульними нарядами та активізувати взаємодію з підрозділами транспортної міліції, – зауважує полковник міліції Іван Цьока.
    Розшукова робота. За звітній період міським управлінням розшукано 42 злочинців, які переховувалися від правоохоронних органів (всього знаходилось в розшуку 92 особи) та встановлено місце перебування 11 безвісті зниклих (в залишку 9 нерозшуканих безвісті зниклих осіб).
    Підліткова злочинність. Впродовж 2011 року на чверть зменшився рівень неповнолітньої злочинності: неповнолітніми було вчинено 49 проти 65 злочинів, скоєних н/л у 2010 році.
    Працівниками ВКМСД міського управління проводились профілактичні заходи з метою недопущення скоєння неповнолітніми більш тяжких злочинів, як результат складено 220 адмінпротоколів (з яких 143 протоколи - по ст.184 КУпАП). Розшукано 8 безвісті зниклих неповнолітніх.
    Аналіз роботи підрозділу вказує, що у структурі злочинності неповнолітніх переважає корислива мотивація. Більшість майнових злочинів скоюються підлітками, що виховуються в неблагополучних і функціонально-неспроможних сім'ях (таких на обліку МУ - 36 сімей, в яких виховується 88 н/л). Впродовж 2011 року за матеріалами ВКМСД порушено 2 кримінальні справи за злісне невиконання батьками своїх обов'язків по догляду за дітьми.
    Разом з відділом у справах дітей Ужгородського міськвиконкому здійснювались заходи по вилученню бездоглядних дітей з вулиць міста. Так, за поточний рік до притулку с.Батєво Берегівського району направлено 7 бездоглядних дитини.
    Наркозлочинність. За 2011 рік виявлено 54 наркозлочинів, з них 22 факти незаконного виробництва та збуту (41%). Викрито 3 наркопритони. За 2011 рік до кримінальної відповідальності притягнуто 48 осіб, до адміністративної відповідальності -54 особи.
    З незаконного обігу наркотиків вилучено 980 г марихуани, 0,88г гашишу, 4380 г перманганат калію, 0.19 мл опію екстракційного, 32 стебла коноплі; 530 г толуолу, 6985 г соляної кислоти та 1805 г сірчаної кислоти. З тяжких наркотиків - 7,1 г метамфетаміну.
    Як недолік, хоча і знижено результати в особистому розкриттю злочинів, однак покращилась якість виявлених наркозлочинів (більше виявлено збутів). Серед числа неповнолітніх наркозлочинців не виявлено.
    Економічна злочинність. На території міста Ужгорода працівниками міліції викрито 155 економічних злочинів, з яких працівниками ВДСБЕЗ Ужгородського МУ виявлено 123 злочини, з них 39 злочинів відносяться до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів (2010р.- 32).
    Серед викритих злочинів: 24 - у сфері службової діяльності, 14 зловживань у держбюджетній сфері, 4 злочини у банківській сфері.
    Загалом, злочинами, вчиненими у сфері економіки, завдано збитків на загальну суму 4 млн. 172 тис.грн., з яких відшкодовано 3млн.817 тис. грн. (91,5%). Слідча діяльність. Впродовж 2011 року в провадженні слідчих знаходилось 1117 кримінальних справ, з них 304 к/с розслідувано по 583 злочинах та 294 к/с направлено до суду.
    Пред'явлено звинувачення 342 особам, з них 101 (30%) затримані по ст.115 КПКУ та 79 осіб (23%) заарештовані, з яких 70 осіб за скоєння тяжких злочинів.
    Робота міліції громадської безпеки Як свідчить статистика, кожний третій злочин в місті скоєно раніше засудженими особами. В попередженні рецидивної злочинності дільничними працівниками міліції використовувались можливості адміністративного законодавства: за ст.187 КУпАП складено 42 протоколи (2010-43). За поданням міського управління судами встановлено адміністративний нагляд у відношенні 14 осіб (2010р.-11). Порушено 2 кримінальні справи за недотримання обмежень адміннагляду. Однак, все це разом не дало змоги зменшити ріст рецидивної злочинності: кількість злочинів, скоєних раніше судимими зросла на 37,1% .
    Протягом минулого року зареєстровано 6380 заяв і повідомлень від громадян. Із них 4300 (побутові сварки, непорозуміння між сусідами, земельні питання) – відмовлено, по інших – порушено кримінальні справи. Із останніх вже 88 направлено у належні органи.
    По лінії дозвільної системи. З початку року працівниками МУ виявлено 16 злочинів, пов'язаних з незаконним обігом зброї. За порушення умов зберігання зброї 102 особи притягнуто до адміністративної відповідальності, вилучено 83 од.зброї, анульовано 4 дозволи на право зберігання зброї.
    Наприкінці прес-конференції Іван Степанович Цьока відповів на запитання присутніх журналістів.
    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    я лічно кину їм замануху в сторону гагаріна вулиці.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    коли сюди вірвуться фанати, вони рознесуть ту ментовку на гагаріна разом з беркутом і спецпідрозділами всякими разом взяті.

    це точно.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Ситуация достаточно сложная. Но если не решить данную проблему сейчас, она может усугубится наплывом безбашенных фанатов «Евро-2012». А это даст такой социальный напряг, что мало никому не покажется. В данной ситуации, господину полковнику надо бы серьезно просчитать ситуацию в предверии данных событий, дабы не стать жертвой собственного тщеславия...