ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

«Руською премією-2012» відзначені автори з Закарпаття та Москви

    21 червня 2024 п'ятниця
    37 переглядів
    Лауреатом Російської премії 2012 стала Людмила Загоруйко

    Ця нагорода вручається останні вісім років підряд за найвищі літературні досягнення тих, хто проживає чи колись проживав у Закарпаттія, або, за визначенням голови Міжнародного благодійного фонду «Руська премія» Алєксандра Гегальчія – «на віртуальній Підкарпатській Русі».

    Нині одна з найпрестижніших крайових премій у галузі літератури та літературознавства для авторів, які пишуть російською і (або) русинською мовами, присуджена письменниці з села Широкий Луг, колишній ужгородці Людмилі Загоруйко. Вона є авторкою двох прозових книг – «Евреи в жизни одной женщины» та «Куклы Барби».
    – Горджуся тим, що ввосьме маю честь передати нагороду в руки лауреатові, – сказав Алєксандер Гегальчій. – А ще тим, що жоден не був прохідною фігурою, всі безмежно талановиті, всі залужили.
    – Загоруйко почала писати в зрілому віці, їй тепер «п’ятдесят із хвостиком», – розповідав опікун «Руської премії». – Про себе сама вона рідко говорить, ще рідше пише. Але зустріч із нею це фонтан емоцій, подій, оптимізму. ... Книги Людмили Загоруйко стали справжнім відкриттям для притихлої провінційної публіки. … Толстовський стиль, вишукані деталі, мажор, гумор, романтика – це все Вона і її оповідання».

    Русин із Москви Андрій Фатула – переможець у онлайн-голосуванні
    Як і торік, визначено переможця в Інтернет-голосуванні на сайті «Руської премії» (http://www.premija-ru.eu). Переконливу перемогу отримав Андрій Фатула – автор низки книг і статей, народився і виріс у Закарпатті, а нині проживає в Москві.
    66-річний Андрій Васильович Фатула народився у селі Вовкове Ужгородського району, у 1969 році закінчив Тюменський педінститут, а у 1980-му – Академію МВД СРСР, є кандидатом юридичних наук. Є заступником голови громадської організації «Русини Росії», яка об’єднує земляків-закарпатців у кількох містах Російської Федерації. З-під його пера вийшла книга «Подкарпатская Русь. Краткий исторический очерк» (Москва, 2009) та збірник оповідань «Перед смертью все равны» (Москва, 2012).
    На святковій події вручення був присутній і рідний брат переможця – лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор УжНУ Михайло Фатула.
    Гостем церемонії був ще один колишній закарпатець – лідер інтернет-голосування-2011 Володимир Дудаш-Перевалов. Торік не зміг приїхати на вручення через хворобу, тепер з задоволенням відвідав рідний край і друзів, яких має тут чимало. Цей автор написав шість детективних романів, є популярним на Одещині автором кримінальних історій. Постійно проживає в місті Білгород-Діністровському, у недавньому минулому – працівник органів внутрішніх справ.
    Антируський приз «Шаровари в салі» за «найбільш уїдливі русофобські висловлювання» присуджено народному депутатові України Ірині Фаріон. «Цього призу Ірина Дмитрівна удостоєна, насамперед, за її крилату фразу: «А русинської мови не існує!» – зауважив Алєксандер Гегальчій. – За сукупністю справ, натворених як у дитячому садку № 67 та у львівському таксі, так і на депутатських посадах Фаріон, без сумніву, заслужила на «Шаровари». Вона залишила далеко позаду себе всіх відомих антирусинів».

    Василь ЧУМАЛЬ



    2.JPG
    3.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору