ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В греко-католицькому Хрестовоздвиженському кафедральному соборі м. Ужгород освячували гілочки верби

    03 червня 2024 понеділок
    34 переглядів
    Божественну Літургію очолював єпископ Мілан (Шашік)

    Цьогоріч, Христова Церква відзначає Квітну неділю (Вербну неділю) — 28 квітня. Цей великий церковний празник проходить у сяйві святкових Божественних Літургій та посвячення вербових гілочок, квітів. Саме верба стає головним атрибутом цього християнського свята, яка після освячення стає оберегом, що відганяє злі сили та береже душі від напасті й бід. Квітна неділя належить до 12 найбільших празників церковного року.

    Якраз це свято наводить християн на роздуми над людським гріхопадінням та великим, всемилостивим, человіколюбчим серцем Ісуса. Вербна неділя приносить як радість, так і сум. З одного боку згадки про в’їзд Христовий до Єрусалима, торжественна зустріч єрусалимського народу Спасителя запалює в наших серцях радість, любов та покору перед Сином Божим – Ісусом Христом, з іншого – це свято, за яким відразу наступає Страсний тиждень або ж Страсна седмиця, яка пронизана Христовими муками, людською зрадою, заздрістю, зажерливістю та продажністю. Адже Христова слава тривала коротко, бо за нею, наче тінь, уже йшла зрада Юди, зрада народу, мук, хресної дороги і розп'яття. Ті самі, що цього дня вигукували: "Осанна", — за кілька днів кричатимуть: "Розпни".

    28 квітня у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі м. Ужгорода, відбулася Велична святкова Божественна Літургія на честь Вербної неділі.
    Службу Божу в Господньому Домі відслужили старослов’янською мовою, яка є основною богослужбовою мовою в Мукачівській греко-католицькій єпархії. Божественну Літургію очолював Правлячий єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан (Шашік), а співслужили йому настоятель Хрестовоздвиженського Кафедрального Собору м. Ужгорода о. Іван Тидір та священики Кафедрального Собору.
    Також нині об 11:30 в Кафедральному Соборі відбулася святкова Божественна Літургія й українською мовою, яку очолив владика Ніл (Юрій) Лущак.
    Після Божої Служби було святкове мировання та освячення вербових гілочок.
    З Божого благословення, яке дали нині вірникам владика Мілан та священнослужителі, ужгородці та гості обласного центру Закарпаття понесли освячену вербу до своїх осель, до рідних, ближніх людей та друзів. Бо вербова гілочка – це символ Христової віри, надії, любові та людської вдячності Сину Божому за спасіння, який є і має бути з нами завжди.

    Т. Горянка



    2.JPG
    3_0.jpg
    4_0.jpg
    11.JPG
    12.JPG
    13.jpg
    14.jpg
    6_0.jpg
    7.jpg
    8.jpg
    9.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору