ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На зв’язку — Закарпаття

    16 червня 2024 неділя
    34 переглядів
    Закарпаття

    Тунель споруджують цілодобово

    ПОТРЕБА в сучасному двоколійному тунелі через ділянку Карпат на межі Львівської та Закарпатської областей назріла давно. Адже теперішній збудований ще 1886 року за часів Австро-Угорської імперії. Нині ця споруда є бар’єрним місцем П’ятого критського міжнародного транспортного коридору, який проходить через Італію, Словенію, Угорщину, Словаччину, Україну та Росію. Разом із тим через деформацію матеріалів, руйнування дренажної системи та невідповідність габаритів об’єкта сучасним нормативним вимогам тунель вичерпує свій експлуатаційний ресурс. Роботи з будівництва нового ведуться цілодобово. Вони розпочалися у жовтні минулого року, а мають завершитися 2017-го. Загальна довжина майбутнього коридору становитиме 1764 метри. Вже пройдено понад 560. Новий Бескидський тунель прокладається поруч із діючим, він буде довшим на 57 метрів. Кошторис проекту — 102 мільйони євро. Фінансують його ЄБРР та Європейський інвестиційний банк.

    Обладнання для медамбулаторій

    ПЕРЕОБЛАДНАТИ амбулаторії сімейної медицини Ужгорода сучасним устаткуванням досі не вдавалося через брак коштів. Нині мрія стала реальністю: для всіх медичних закладів такого типу закупили найнеобхідніше на 300 тисяч гривень, причому за благодійні гроші. Серед «обновок» сім сучасних 12-канальних ЕКГ-апаратів, що дають змогу не лише робити кардіограму, але й у разі потреби передавати дані на електронних носіях або через Інтернет для подальшого консультування з медичними фахівцями.

    Заклади отримали також експрес-лабораторії, які дають змогу одразу визначити близько 10 показників крові, небулайзери (апарати для інгаляцій), пульсоксиметри, сповивальні столи, зростовагометри та інше вкрай необхідне медичне обладнання. Практично все придбане — вітчизняного виробництва. Саме тому це дає змогу без жодних клопотів купувати необхідні витратні матеріали. Зрозуміло, що й обслуговування обійдеться набагато дешевше імпортного, причому за якістю все обладнання не поступається закордонним аналогам.

    Чергова ротація

    В УЖГОРОДІ відбулася чергова ротація у зведеному закарпатському загоні правоохоронців, які перебувають у зоні АТО. Цього разу на схід вирушили кілька десятків міліціонерів, щоб замінити своїх колег. Добиралися на спеціальному броньованому мікроавтобусі, який їм надали місцеві спонсори.

    — Закарпатська міліція зарекомендувала себе на Сході України з найкращого боку, і я впевнений, що ви з честю виконаєте свій професійний та громадянський обов’язок і повернетесь живими та здоровими, — наголосив у напутньому слові начальник закарпатської міліції полковник Сергій Шаранич.

    Слова вдячності того дня лунали і спонсорам — сім’ї Ровт, яка подарувала правоохоронцям техніку та військове спорядження на суму 200 тисяч гривень. Представники кількох релігійних конфесій відправили службу Божу, щоб Господь оберігав наших земляків на війні.

    Семінар кардіохірургів

    УПРОДОВЖ двох днів в Ужгороді тривала конференція української кардіологічної школи ім. М.Д. Стражеско «Проблеми коморбідності в кардіології». Провідні спеціалісти України навчали закарпатських терапевтів, сімейних лікарів та кардіохірургів сучасних методик діагностики та лікування захворювань серцево-судинної системи. Найактуальніші проблеми, обговорювані медиками — особливості лікування пацієнтів із серцевою недостатністю, які мають низку супутніх хвороб. У ході навчання відбулися майстер-класи.

    — Наші лікарі одержали змогу ознайомитися з кращим досвідом, — каже голова Закарпатського товариства терапевтів та кардіологів Микола Рішко. — Область хоч і маленька, але входить у трійку найкращих за медичним обслуговуванням, особливо у наданні допомоги з гострим інфарктом міокарда.

    До речі, Закарпатський кардіологічний диспансер є одним із кращих у країні. Тут створено всі умови для збереження життя.

    Фестиваль меду

    УЖЕ традиційно щороку восени в Мукачеві влаштовують фестиваль меду. Не став винятком і 2014-й. У місто з’їхалися понад 50 пасічників з усього Закарпаття та інших регіонів України. Мед, пилок, маточне молочко, пергу, прополіс — це різноманіття медової продукції, яке бджолярі називають ліками від усіх недуг, вони привезли, щоб краяни не лише ознайомилися, а й придбали для власних потреб. Нині за літр меду правлять 80-100 гривень. За словами тутешніх знавців, продукція бджільництва подорожчала через поганий збір. Кажуть, причиною стали несприятливі погодні умови.

    — Цей рік для місцевих пасічників доволі невдалий, — нарікає бджолярка з Мукачевого Людмила Переста. — Ми не змогли викачати деякі види меду, приміром із білої акації, а обсяги отриманого значно менші, ніж у попередні роки.

    Але, як запевняють пасічники, мед доволі високої якості. І радять о цій порі купувати кристалізований. Що мед має лікувальні властивості, знають усі, але коли, як і який саме вживати, на фестивалі навчали, розказували, показували.

    Об’єднали пироги і пісня

    ДНЯМИ зі словацького міста Свидник повернувся обрядово-фольклорний ансамбль «Іршавська родина». Його запросили взяти участь у щорічному фестивалі народних традицій. Однією з найоригінальніших і цікавих частин різнопланової програми свята було міжнародне змагання з приготування пирогів. До речі, воно проводиться із 1996-го, тобто вже дев’ятнадцятий рік поспіль. Cвою майстерність показали закарпатці Наталя Трикур та Олеся Мейсарош. Журі було одностайне: «Іршавська родина» в цьому конкурсі отримала перше місце. Крім смачних пирогів, колектив подарував словацьким друзям насичену програму фольклорних композицій і танців під відкритим небом. Глядачі довго не відпускали гостей, просили заспівати на біс… Отже, й пироги, і пісня поєднали європейські народи.

    Євген МЕНЬОР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору