ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скандали, трагедії, кримінал... головні події року в світі, Україні та на Закарпатті у 2015 році

    26 квітня 2024 п'ятниця
    63 переглядів
    Чим запам’ятався 2015 рік

    Цей рік був сповнений горем тих, у кого загинули або були покалічені герої АТО — бійці, волонтери, лікарі та капелани.

    Рік санкцій проти Росії. Рік протистоянь в українському парламенті. Рік місцевих виборів, де все продавалося і скуповувалося. Калейдоскоп подій року був сповнений, зокрема, такими ключовими словами: Війна і мобілізація. Кузьма Скрябін. Теракти в Парижі. 70-річчя Перемоги. «50 відтінків сірого». Мільйони біженців із Сирії до Європи. iPhone 6s. Вбивство поліцією США афроамериканця. Новий альбом Адель. Скандал із Volkswagen. Мода на селфі. Фінал кризи на Кубі. Знецінення нафти. Мордобої серед нардепів. Вибухи біля Верховної Ради. Блокада Криму…

    Головні події 2015 року у світі


    Січень. Литва перейшла на євро, ставши 19-м членом Єврозони. Вірменія стала членом Євразійського економічного союзу. Терористи в офісі журналу «Шарлі Ебдо» в Парижі застрелили 12 осіб.


    Лютий. Авіакатастрофа на Тайвані: загинули 43 людини. У Мінську на зустрічі президентів Німеччини, Росії, України та Франції ухвалена Декларація щодо Донбасу. Єгипетські війська почали в Лівії операцію проти ІДІЛ. У Москві вбитий опозиційний політик Борис Нємцов.


    Березень. Космічний апарат досяг Церери. Напади терористів на музей Бардо в Тунісі: загинули 20 людей. У Ємені терористи ІДІЛ підірвали дві мечеті: загинули 137 осіб. У Франції розбився пасажирський літак: загинули всі 150 пасажирів.


    Квітень. Траулер «Далекий Схід» затонув у Охотському морі: 62 людини загинули. Бойовики «Аль-Шабаб» атакували університет у Кенії: загинули 148 осіб. Унаслідок корабельної аварії в Середземному морі загинули 400 нелегальних мігрантів. У Балтиморі (США) через убивство поліцією афроамериканця почалися демонстрації. Землетруси в Непалі: загинули 8 699 людей, постраждали 8 млн. осіб.


    Травень. Вибори Президента Польщі. У Непалі та Індії повторний землетрус: загинули 145 осіб. 68-й Каннський кінофестиваль. ІДІЛ встановила конт­роль над усією провінцією Анбар (Ірак). 60-й пісенний конкурс Євробачення. У Цюриху заарештовано високопопосадовців ФІФА.


    Червень. У Китаї на річці Янцзи через смерч затонув теплохід: загинули 442 людей. Саміт G7 у замку Ельмау (Баварія). Військово-транспортний літак Hercules упав на готель у Індонезії: 141 людина загинула.


    Липень. На Філіппінах перекинувся пором: 36 людей загинули. Теракт у Туреччині: загинули 32 людини, 104 поранені. Офіційно відновлені дипломатичні відносини між США і Кубою. Microsoft випустив Windows 10.


    Серпень. Винищувач ВПС Сирії впав на території ринку в місті Еріха: загинули 33 людини, 150 поранені. В Індії на мосту через річку зійшли з рейок два потяги: загинули 30 людей. Відкриття нового Суецького каналу в Єгипті. Вибухи на складі горючих речовин у Китаї: поранено 800, загинули 173 людини. Теракт на ринку в Багдаді (Ірак): загинули 80 мирних жителів. Прем’єр-міністром Греції вперше стала жінка.


    Вересень. 72-й Венеціанський кінофестиваль. Суд Гватемали арештував президента Моліну, обвинуваченого в корупції. Через падіння будівельного крана на мечеть Аль-Харам у Саудівській Аравії загинули 107 осіб. Вибух у ресторані в індійському місті Петлавад: загинуло понад 100 людей. Через тисняву поблизу Мекки загинули 717 ісламських паломників, 863 постраждали. Фахівці НАСА довели наявність на Марсі потоків солоної води. Росія завдала першого авіаудару по Сирії.


    Жовтень. У Гватемалі через зсув грунту загинули 132 людини. В Анкарі терористичний акт: загинули 95 людей, поранені 246. Опубліковано звіт про катастрофу MH 17. Іспанія вивела війська з Афганістану. Землетрус в Афганістані й Пакистані: 350 осіб загинули, 1200 поранені. Вибух у нічному клубі в Бухаресті: загинули 25 і поранено 88 людей. Літак Airbus A321 авіакомпанії «Когалимавіа» розбився в Єгипті: 224 людини загинули.


    Листопад. Серія терактів у Парижі: загинули 130 осіб, поранено 351. У Франції під час тестової поїздки зійшов із рейок швидкісний потяг TGV: загинули 10 людей, 60 поранені. Саміт G-20 в Антальї (Туреччина). У Ботсвані знайдено алмаз вагою 1 111 каратів — найбільший за останні сто років і другий за величиною за всю історію видобутку алмазів у світі. Ісламісти напали на готель у Малі, взявши 170 чоловік у заручники, загинула 21 людина. У М’янмі стався зсув грунту, загинули понад 90 людей. Турецькі військові збили російський літак Су-24 через порушення повітряного простору Туреччини.


    Грудень. Конституційний суд Іспанії анулював резолюцію парламенту Каталонії про проголошення незалежності. Референдум у Данії щодо застереження, передбаченого Единбурзькою угодою про членство Данії в ЄС. На термоядерному реакторі Wendelstein 7-X отримана тестова плазма.


    Головні події 2015 року в Україні


    Марія Музичук стала чемпіонкою світу з шахів серед жінок. Володимир Кличко зазнав поразки від Тайсона Ф’юрі й втратив усі 4 чемпіонські пояси. Вперше в історії чоловічого вітчизняного біатлону Сергій Семенов здобув кришталевий глобус, а Валентина Семеренко виборола титул чемпіонки з біатлону в змаганні з масовим стартом.


    Протягом року відбулося стрімке знецінення гривні, різке підвищення комунальних тарифів, цін на електроенергію та природний газ, суттєве здорожчання продуктів харчування та медикаментів. Проведено місцеві вибори. Досягнено домовленостей між Україною та кредиторами щодо списання міжнародних боргів.


    Розпочалася енергетична блокада півострова Крим. Запроваджено програми житлових субсидій. Штурм Донецького аеро­порту. Захоплення Дебальцевого проросійськими бойовиками. 12 людей загинули внаслідок обстрілу автобуса під Волновахою. Артобстріл житлових кварталів Маріуполя: 20 людей загинули, 100 поранено.


    У ДТП загинув лідер групи «Скрябін» Андрій Кузьменко. Введено мораторій на виплату «боргу Януковича» — 3 млрд. доларів Росії. Росія почала морську блокаду України, захопивши частину нашої морської економічної зони. Надія Савченко знову оголосила голодування, тепер до кінця судилища. Незадоволені децентралізацією агресивні мітингувальники кинули бойову гранату під парламентом, загинули четверо осіб, 150 постраждали.


    Україна ввела заборону на поставки товарів і послуг в окупований Крим. У 2015 році в Україні не викрадений жоден журналіст. Україна вже готова до ЗВТ з Євросоюзом. У Києві «ментівський Майдан»: неатестовані правоохоронці пікетують будівлю МВС. Інцидент у ВР між Барною і Яценюком.


    Український фільм «Плем’я» М. Слабошпицького став кращим фільмом року за версією Hollywood Reporter. У залі ВР у Єгора Соболєва пропала папка з підписами за відставку Шокіна. Україна на 14-му місці серед країн із найвищими обсягами нелегального відтоку капіталів: за 10 років незаконно виведено 117 млрд. дол.


    «Динамо» (Київ) вперше за 17 років вийшло у плей-оф Ліги чемпіонів. Байден запропонував створити автономні штати України. Порошенко продовжив мораторій на продаж землі до 2017 року. Завершується будівництво нового Бескидського тунелю (довжина 1746 м, вартість — 102 млн. євро від ЄБРР). Запущено в космос французьку ракету Vega з українським двигуном.


    Заступниця міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе потрапила в Топ-100 світових мислителів (100 Global Thinkers). Держказначейство побило рекорд за запасами гривні за всю історію незалежності: на 1 грудня залишок склав майже 48 млрд. грн. Між Києвом і Прагою відновлено пряме залізничне сполучення. Україна закрила небо для всіх іноземних чартерних рейсів. Імпортні мита скасовуються з 1 січня 2016 року. Україна повернулася в Топ-10 світових виробників сталі.


    Генштаб: за час проведення АТО на Донбасі загинули 1842 військовослужбовці ЗСУ, поранено 8519 військових. На кордоні з окупованим Кримом підірвані електроопори ЛЕП. Папа Римський погодився відвідати Україну. Парасюк ударив ногою в голову генерала СБУ Пісного на засіданні комітету ВР. ЄС запустить зону вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року. Брутальний конфлікт між Кужель і Тетеруком.


    Кабмін заборонив чиновникам використовувати зарубіжну Інтернет-пошту. Пряме повітряне сполучення між РФ і Україною повністю припинене. У Затоці на Одещині сталася аварія прогулянкового катера, загинули 12 людей. Нові ID-картки замість внутрішніх паспортів почнуть оформляти вже з 1 січня. Сестрі Надії Савченко заборонено в’їзд до Росії на 5 років.


    Українцям відкрили безкоштовний доступ до реєстру власників земельних ділянок. Бійня в Мукачеві значною мірою була спровокована МВС і СБУ (висновок комісії ВР). Берлусконі — персона нон грата в Україні. 15 років без Георгія Гонгадзе.


    На Закарпатті відкрито Лютянське газове родовище (ресурси газу 2,4 млрд. куб. м). НАТО відкриває представництво в Україні. Кабмін створив Національну поліцію України. СБУ заборонила в’їзд в Україну Газманову, Валерії, Михалкову, Депардьє, Бреговичу, Сігалу та іншим «шісткам» Кремля.


    1000 населених пунктів повинні бути перейменовані до кінця року. Конституційний суд схвалив децентралізацію в Україні. Сепаратизм на Закарпатті — продукт російської пропаганди та продюсерів Russia Today, вважає посол США Пайєтт. Канада відкриває свій ринок для 98 % українських товарів. Україна зможе експортувати до США без мита 5000 найменувань товарів.


    Порошенко проти носіння масок-балаклав у громадських місцях. Нацкомзв’язку готує до впровадження покоління мобільного зв’язку 4G. Від 23 червня для отримання Шенгенської візи треба відбитки пальців. Turkcell викупив частку Ахметова в life :). Сергій Клюєв у міжнародному розшуку. Підписано закони про декомунізацію. Комуністам заборонили йти на вибори. Порошенко проти роздержавлення ЗМІ. Скандал року: Саакашвілі проти всіх.


    Закарпаття-2015


    Рік, що минає, відзначився для закарпатців чималою кількістю подій. Та ніхто не заперечить, що 2015 рік для Закарпаття, як і для всієї України, став продовженням року людських втрат у війні на Сході. Ми втратили десятки життів закарпатців, які боролися за майбутнє країни та краю.


    Січень. Депутатові облради Іванові Качуру спалили автівку «Merсedes ML». Стрілянина у Сторожниці: 25 січня озброєні бандити в масках вдерлися до приватного помешкання, поранили власника і відкрили вогонь по правоохоронцях.


    Лютий. Фестиваль різників у селі Ґеча завершився кривавою бійкою: десятеро молодиків із битками трощили все навкруги, у підсумку в лікарні опинилися 11 травмованих осіб. 500 бійців закарпатської 128-ї бригади після 5-місячного перебування в зоні АТО повернулися додому.


    Березень. Скандал через ві­део­зізнання про підпали: у мережі з’явився запис, де в підпалах, зафіксованих в Ужгороді, зізнаються начебто Олесандр Бровді та Роман Богуславський.


    Квітень. У Солотвині утворилося величезне карстове провалля завбільшки 50 х 60 м. Обласна міліція влаштувала масштабну перевірку роботи митників. У рамках спецоперації на Виноградівщині затримано вантаж із 62 ящиків контрабандних сигарет.


    Травень. У в’язниці довічно ув’язнені зашили собі роти: в такий спосіб чотири в’язні хотіли привернути до себе увагу і оприлюднили вимогу — звільнення керівництва Закарпатської УВП № 9.


    Червень. Жахливий інцидент в Ужгороді: троє невідомих жорстоко згвалтували 17-річну дівчину. Міліція затримала причетних до злочину.


    Липень. Резонансне затримання: начальника та інспектора митного поста «Ужгород» «накрили» під час отримання поборів. У митників було вилучено «денну виручку», отриману від перевізників. Криваві мукачівські події: «ПС» зчепився з бандитами через поділ контрабанди. Унаслідок інциденту — вибухи, стрілянина, поранені. Президент Порошенко відвідав Закарпаття і привіз нові кадри: від губернатора до СБУшника. Головою ОДА став Геннадій Москаль, головним міліціонером — Сергій Князєв, головою регіональної СБУ — Олег Воєводін.


    Серпень. Розпочалася робота над створенням Закарпатської патрульної поліції. Куратор проекту — Мустафа Найєм. Бажаючих потрапити в нову поліцію виявилося чимало — понад 3,5 тис. закарпатців. До Дня незалежності на пл. Народній в Ужгороді відкрили фонтан.


    Вересень. Почалися роботи з реконструкції та модернізації пункту пропуску «Ужгород». Проект на 90 % фінансується за кошти ЄС.


    Жовтень. У Мукачеві роми вбили рома, після чого підозрюваним (мукачівському ромському баронові та його синові) через самосуд спалили будинок із 5 автівками. Кульмінація місцевих виборів-2015 — другий тур виборів Ужгородського міського голови. Мером став Богдан Андріїв.


    Листопад. Гірські райони підтопило. Найбільше через дощі постраждали Рахівщина, Тячівщина та Міжгірщина.


    Грудень. В області після публічної присяги розпочала роботу нова патрульна поліція.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору