ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван Герц: "Із сімнадцяти залишились тільки двоє..."

    26 апреля 2024 пятница
    27 переглядів

    Ця фраза з пісні про війну пригадалась під час розмови з головою Мукачівської районної спілки “Союз Чорнобиль Україна” Іваном Герцом. Тільки його безіменною висотою була Чорнобильська АЕС. Уже через місяць після страшної катастрофи в числі перших пожежників він прибув на атомну електростанцію, вірніше, на руїни реактора, що вибухнув. У червні 1986 року він відпрацював 320 годин на роботах з охолодження реактора, дезактивації Прип’яті. Так от — із сімнадцяти його товаришів-пожежників, які першими “ходили на реактор”, у живих залишилися тільки двоє. А Івану Івановичу через два роки знову випало чергувати на АЕС водієм пожежного автомобіля. Не любить нині вдаватись у подробиці з життя в ті страшні дні, коли товаришів, які працювали поруч, відвозили до лікарні. Назавжди. Досить сказати, що Іван Іванович Герц першим серед закарпатців отримав першу категорію інвалідності. Переніс гостру променеву хворобу й нині перебуває на обліку в Київському інституті нейрохірургії із залишками цієї майже невиліковної хвороби. Пройшов курс лікування на початку 90-х років у Німеччині.

    Так, великі випробування випали на долю Івана Герца, але з честю виходить із нерівного бою з недугами, бо має оптимістичний і життєрадісний характер. Він стояв біля витоків зародження районної Спілки чорнобильців, що об’єднує сьогодні 387 ліквідаторів. Як голова осередку намагається допомагати товаришам, відстоює їхні права. А проблем у чорнобильців, повірте, чимало. Візьмемо, приміром, лише медикаментозне забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Тільки одному Івану Івановичу доводиться витрачати щомісяця близько тисячі гривень на ліки. А держава, в кращому випадку, повертає лише сто. Треба допомогти товаришам і в санаторно-курортним лікуванням, вчасною виплатою пенсій та допомоги.

    Зрозуміло, що на інвалідну пенсію не проживеш, сім’ю не утримаєш, дітей у люди не виведеш. Про повернення в пожежну частину не могло бути й мови — інвалід. Тому й не дивно, що непосидючий, працьовитий Герц заснував приватне підприємство “Фортуна” з реалізації запчастин до вітчизняної зернозбиральної техніки, тракторів, а також з переробки лісопродукції.

    Цього місяця один із найактивніших членів Селянської партії України Іван Іванович Герц відзначив 48-річчя з Дня народження. Товариші по партії, Союзу чорнобильців, друзі з вдячністю відзначають його відданість справі, прагнення завжди бути корисним людям. Зі святом, Іване Івановичу!



    Юрко НЕХАЙ


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору