ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Двері" на українсько-угорському кордоні таки відкриються, але не настіж!

    27 апреля 2024 суббота
    44 переглядів

    Уже кілька місяців поспіль зберігається напружена ситуація на пунктах пропуску через українсько-угорський кордон. Кілометрові черги завдають незручностей тисячам українських громадян, котрі бажають дістатися Угорщини. МЗС України постійно здійснює моніторинг оперативної інформації стосовно ситуації на пунктах пропуску, зокрема, на ПП "Чоп – Захонь". Аналіз інформації Міністерства закордонних справ України свідчить про те, що внаслідок запровадження угорською стороною з 13 жовтня 2005 року в односторонньому порядку заходів посиленого митного та санітарно-карантинного контролю, які на початковому етапі офіційно пояснювались необхідністю попередження розповсюдження пташиного грипу, призвели до виникнення в пунктах пропуску через українсько-угорський державний кордон (на в'їзд в Угорщину) багатогодинних черг автотранспорту. Поряд з цим, митні органи Угорської Республіки останнім часом проводять додаткові широкомасштабні перевірки транспортних засобів з метою протидії ввозу з України підакцизних товарів (цигарок, палива, алкогольних виробів), що також значно ускладнює ситуацію.

    Про своє занепокоєння значними чергами автотранспорту в пунктах пропуску через державний кордон між Україною та Угорщиною українська сторона повідомляла угорських сусідів як в ході контактів керівництва Генерального консульства України в Ніредьгазі з представниками відповідних місцевих підрозділів митної і фінансової охорони та прикордонної охорони Угорської Республіки, так і під час бесіди в МЗС України 26 жовтня з Послом Угорської Республіки в Києві Я. Тотом. Про ситуацію на кордоні йшлося під час зустрічей 2 та 14 листопада Посла України в Угорщині із заступником держсекретаря МЗС УР Ф. Геймеші, а також 17 листопада – з командувачем митної та фінансової охорони УР Я. Надєм.

    Згадане проблемне питання обговорювалось з угорською стороною і під час перебування в Будапешті 24 листопада першого заступника міністра закордонних справу А. Бутейка, а також порушувалось в ході переговорів з консульсько-правових питань між міністерствами закордонних справ України та Угорської Республіки 24-25 листопада в Ужгороді, в яких також брали участь представники митних та прикордонних відомств обох країн.

    А 30 листопада в Києві під час 8-го засідання головних прикордонних уповноважених України та Угорської Республіки голова Державної прикордонної служби України наголосив на необхідності врегулювання цієї ситуації. За результатами зустрічі українська та угорська сторони домовились сприяти зменшенню черг, причини яких, на думку сторін, як правило, не входять до компетенції прикордонних відомств обох країн.

    Таким чином, з метою часткового розвантаження ПП "Чоп – Захонь" –поки що єдиного пункту на українсько-угорській ділянці Державного кордону України, в якому здійснюється пропуск вантажних автомобілів, – компетентні органи Угорщини запропонували запровадити вантажний рух з обмеженням вантажопідйомності транспортних заходів (до 3,5 тонни) в пунктах пропуску "Лужанка – Берегшурань" та "Вилок – Тісабеч", повідомили "" у прес-службі Закарпатської облдержадміністрації.

    Окрім цього, на думку МЗС України, з метою пошуку шляхів спільного вирішення проблемних питань, пов'язаних з функціонуванням ПП "Чоп – Захонь", представникам прикордонних та митних служб України та Угорщини доцільно було б опрацювати питання щодо організації спільного митного та прикордонного контролю, як це здійснюється на українсько-польському кордоні на ПП "Краківець – Корчова".

    Тож певні зрушення вже є. Сподіваємося, що Різдвяні та Новорічні свята пройдуть на кордоні вже без черг. Якщо ж запропоновані заходи не призведуть до врегулювання ситуації, питання, швидше всього, вирішуватиметься на більш високому політичному рівні.
    На Закарпатті конфісковано 300 контрабандних ялинок, 40 ящиків цукерок та 180 — шоколаду!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору