ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В ужгородських тепловиків — іспит на стабільність і надійність

    03 мая 2024 пятница
    19 переглядів

    Цими днями у людей дві теми для розмов: політика і небувалі холоди. Якщо першу кожен оцінює по-своєму, то стосовно другої мають побоювання, чи не замерзнемо. Головний адміністратор КП „«Ужгородтеплокомуненерго» Юрій Георгійович ФОГЕЛ – саме та людина, яка здатна дати відповідь на це запитання. Принаймні, мешканцям міста над Ужем. Попри всю свою зайнятість він таки знайшов можливість, аби поговорити на тему холоду арктичного походження, що прорвався через Карпати й до нас. Отож запрошую його до розмови.

    — Юрію Георгійовичу, коли приходять сильні морози, то чомусь всі кажуть, що вони – несподівані...



    — Так. Однак до цієї несподіванки ми готувалися весною, літом та восени, аби безперебійно працювати у зимовий період. Безумовно, таке зниження температури, яке спостерігаємо у ці січневі дні, є випробуванням на стабільність роботи нашого підприємства. Можу запевнити, що ці морози ми витримуємо, хоча доводиться працювати в дійсно екстремальних умовах. Адже нині наша робота – на підвищених температурах. Ми готові до будь-яких несподіванок, у тому числі до прориву тепломережі чи виходу з ладу насосного обладнання. Це, звичайно, було б поганою справою, бо люди й підприємства залишились би на якийсь час без тепла. Поки що ми з серйозними проблемами не стикалися. Були деякі невеличкі нюанси, на які миттєво зреагували і швидко вирішили. Так, 24 січня мали прорив на теплотрасі від котельні по вул. Тельмана. Але швидко усунули неполадки. Не допустили того, аби мешканці замерзали, як це, на жаль, має місце у багатьох містах України. Через 2—3 години тепло знову надходило у домівки ужгородців.



    — Чи справилася б Ваша служба без порозуміння з водниками, газовиками та енергетиками?



    — Ні, звичайно. Адже низькі температури зразу провокують підвищене споживання електроенергії, бо люди вмикають додатково опалювальні прилади. І коли б енергетики не витримали іспиту, нам також було б непереливки. Зупинка подачі струму викликає збої й у нас. Котельні зразу ж зупиняються. А при їх запуску робляться навантаження на нашу мережу, через що можуть виникнути гідравлічні удари, що є небезпечним. Тому в екстремальний період мають злагоджено працювати усі служби. Поки що це в Ужгороді вдається. Так, коли ми мали зупинку котельні по вул. Тельмана, то запаси води у резервуарах вичерпалися. Аби їх якнайшвидше наповнити, „«Водоканал» вночі не знижував тиску води. Завдяки цьому ми із своїм завданням швидко впоралися.



    — Отже, «Ужгородтеплокомуненерго» працює злагоджено?



    — Так. І це радує. Адже наше обладнання зношене на 56 відсотків. І коли б були збої – це призвело б до великої біди. Також хочу ще раз наголосити, що зима показала: наші підготовчі роботи велися таки належним чином. Тому екзамен на випробовування вдається витримувати.



    — Коли споруджували повітряні теплотраси, то на такі морози, мабуть, не розраховували. Чи маєте втрати тепла?



    — З цього приводу можу сказати, що проблеми з повітряними теплотрасами можуть виникати тоді, коли припиняється циркуляція теплоносія. Тоді вони можуть замерзати й рватися. Щоб цього не сталося, ми слідкуємо за ізоляцією цих мереж. Бо коли вона пошкоджена, то є і втрати тепла. Ми щорічно вибірково ізолюємо понад 1000 кв. м. Сьогодні завдяки цьому ситуація й знаходиться під контролем. Тепло місту подаємо безперебійно.



    — Чи нема такого, аби мешканці окремих будинків потерпали від холоду?



    — Ні, таких випадків нема. Є окремі скарги на те, що у квартирі стало прохолодніше. Але не ми є причиною цього. Здебільшого похолодання у квартирах спричиняють неутеплені вікна та двері. Тобто потерпають ті, котрі забули, що до зими потрібно готуватися спільно. Там, де пошкоджені вікна, гнилі рами – тепла годі чекати. Але з цим вже повинні боротися мешканці.



    — Пане Фогел, зважаючи на те, що обладнання зношене на 56 відсотків, а до весни ще далеченько, можна очікувати неприємних сюрпризів...



    — А ми цього не відкидаємо і про це не забуваємо. У нас введено стан готовності до надзвичайних ситуацій. Якщо вони виникнуть (хоч краще б цього не було!), то ми готові моментально реагувати.



    — Скажіть, будь ласка, на скільки збільшилося використання газу для опалення міста?



    — Використовуємо десь у півтора раза більше, ніж за нормальної температури.



    — А якщо зима „ «жартуватиме» так, як тепер, ще довгий час, чи вистачить газу?



    — Ми споживаємо паливо у межах доведеного нам ліміту. Тобто перевитрат нема. Сподіваємося, що їх і не буде.



    — Дай Боже, аби так і було. А Вам, Юрію Георгійовичу, щиро дякую за розповідь, яка, думаю, буде цікавою для читачів.



    Розмовляла Надія МАЇК.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору