ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На Солотвинському солеруднику може припинитися видобуток солі

    02 июня 2024 воскресенье
    45 переглядів

    Негайного вирішення потребує ситуація, що склалася на Солотвинському солеруднику у Закарпатській області. Активізуються карстові процеси, тобто поверхня провалюється у виробки і затоплюється водою, внаслідок чого руйнуються об’єкти поверхні, ускладнюються гідрогеологічні умови видобутку солі.Розробка Солотвинського солерудника почалася ще у 17 – 18 століттях, за Австро-Угорщини та Чехословаччини. Тоді тут працювали невеликі копальні.

    Шахту №8 відкрили близько 100 років тому. Розробки починалися з поверхні. При цьому належних запобіжних заходів не було передбачено. Тобто через недосконалу систему розробки і розмив ціликів почали утворюватись карстові воронки.

    Свого часу цей процес контролювався фахівцями Артемівського інституту. Та протягом останніх 15 років проблемі не приділяли належної уваги. Основна причина - нестача коштів.

    Сьогодні воронка завширшки 100х100 метрів і 130 метрів завглибшки продовжує обрушуватися. У січні зруйнувався бункер для навантаження солі шахти №9, що призвело до її зупинки.

    Крім того, у самій шахті знаходиться лікувальний комплекс, до якого люди спускаються аварійним стволом. Під загрозою - інші об’єкти солерудника і саме місто, надра якого пронизані гірничими виробками.

    Дев’яту шахту було введено в експлуатацію у 70-х роках. Тут проблеми виникли у 2000 році. Було проведено капітальний ремонт виробок. Але нині до них почала потрапляти вода. У чому причина – невідомо, адже на глибині 400 метрів води не повинно бути. Задля визначення причин потрібні геофізичні дослідження, які також потребують коштів.

    Через корозію металу необхідним є оновлення стволів, а також реконструкція всього комплексу поверхні.

    У серпні минулого року за участі представників Мінагрополітики, Мінприроди, МНС і Закарпатської облдержадміністрації було проведено обстеження Солотвинського родовища. За результатами перевірки розроблено План-графік виконання невідкладних робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків затоплення шахт, реконструкцією стволів, забезпеченням захисту солерудника від ґрунтових і поверхневих вод та поновлення виробничої потужності Солотвинського родовища. Проте через недофінансування заходи не виконуються.

    На потреби солерудника бюджетом щороку виділяються незначні кошти. Але для вирішення проблеми цього недостатньо.

    Держпромгірнагляд занепокоєний через ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі, зупинив діяльність виробництва та ініціював звернення Міністра надзвичайних ситуацій до Уряду стосовно фінансування затверджених планом-графіком заходів у повному обсязі, повідомляє "Ужгород.нет.уа".
    Закарпаття: На Солотвинському солеруднику "загримів" металевий бункер
    Закарпаття: Провалля землі в урочищі Чорний Мочар катастрофічно збільшується
    Солотвино: Відомі солені озера Закарпаття можуть зникнути ...під землею

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору