ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська облрада: Хто з ким дружитиме?

    17 июня 2024 понедельник
    43 переглядів

    Ми поцікавилися в представників і фракцій майбутньої Закарпатської обласної ради про те, з ким вони можуть блокуватися. Попри всю обтічність відповідей, вони дозволяють зробити певні попередні висновки.Олексій ПРИСТАЯ (Соціалістична партія): "В області соціалісти виступають за ту ж коаліцію, яка пропонується на загальноукраїнському рівні. У Києві О.Мороз ініціював коаліцію "НашоїУкраїни", БЮТ і соціалістів. В області ми теж ведемо переговори з цими двома силами. Ви зателефонували якраз, коли я був на комісії".

    Андрій СЕРБАЙЛО (БЮТ): "Блокування залежить від того, з якого саме питання воно відбуватиметься. Якщо голосування по якійсь персонали - то залежатиме від того, яка кандидатура висуватиметься. Вирішальним буде те, яка коаліція складеться на всеукраїнському рівні: якщо там буде союз БЮТ з "Нашою Україною", то так буде і на обласному рівні"

    Олександр ЛЕДИДА (Партія регіонів): "Ще поки нічого не можу сказати. Через три дні відбудеться політрада обласної організації, там ми визначимося".

    Іштван ГАЙДОШ (Демократична партія угорців): "Ми ведемо переговори і з "Нашою Україною", і з „регіоналами". І само собою - з іншою угорською партією, КМКС М.Ковача".



    Отже, теоретично в майбутній облраді вимальовуються дві можливі коаліції. Одну окреслив на своїй останній прес-конференції

    керівник обласного виборчого штабу "Нашої України" Ігор КРІЛЬ. Він виступає за максимально широку коаліцію - як у парламенті, такі в облраді, щоб туди увійшли практично усі

    фракції - благо, їх не так вже й багато. Інша справа, скільки саме фракцій захочуть об'єднуватися навколо "Нашої України". Найбільш імовірним виглядає приєднання до неї соціалістів і КМКС М.Ковача. Не можна виключати також входження туди і фракції "регіоналів". 3 одного боку, на місцевому рівні між ними і "нашоукраїнцями" ніколи не було такого жорсткого протистояння, як на всеукраїнському (останню виборчу президентську кампанію в області забезпечували не такі "регіонали", як СДПУ(о) і особисто І.Різак). З іншого боку, якщо у Києві буде домовлено про союз "Нашої України" і Партії регіонів у парламенті, ця угода, найімовірніше, включатиме вимогу про союз даних сил і на міському рівні. Таким чином "Наша Україна" забезпечила б собі участь у більшостях в радах Донбасу, а Партія регіонів здобула б аналогічний виграш у Галичині. Для Закарпаття це теж цілком реально з огляду на високий рівень партійної дисципліни в обох силах. Більшість може мати мінімум 59 чоловік: 30 - від "Нашої України", 25 - від БЮТ і 4 - від соціалістів. Якщо ж до неї приєднаються „регіонали" і обидві угорські фракції, вона зросте до 83 чоловік, в опозиції лишиться тільки Блок В.Литвина-С.Ратушняка.

    Інший варіант обласної коаліції, опозиційної до пропрезидентської "Нашої України", окреслив в одному зі своїх інтерв'ю Сергій РАТУШНЯК: БЮТ, Блок Литвина, „регіонали" і соціалісти. При цьому БЮТові пропонувалася посада голови ради, іншим трьом фракціям - посади двохсота заступників і голови бюджетної комісії. У вівторок новий мер Ужгорода С.Ратушняк перебував у Києві, де, очевидно, обговорював не тільки комунальну проблематику. Подібна конфігурація може викликати розкол всередині обласного БЮТ, де кілька депутатів схиляються до безумовної підтримки "Нашої України" . Названа коаліція може мати 51 бійця (25 - від БЮТ, 15 - від „регіоналів", 7 - від Блоку Литвина і 4 - від соціалістів). В разі її сформування до неї може приєднатися і бодай одна з угорських фракцій (у М.Ковача - 5 чоловік, у І.Гайдоша - 4).

    Першим і відразу дуже відчутним випробуванням для обласної ради стануть вибори її голови. Ситуацію ускладнює відсутність імперативного мандата на рівні місцевих рад. Якщо у Верховній Раді парламентарій голосує всупереч партійній дисципліні, то керівництво фракції може позбавити його депутатських повноважень. В облраді за не те голосування його можуть виключити з фракції, але депутатство він від цього не втратить. Тому вже під час голосування щодо голови можливе переформатування облради.



    Сергій ФЕДАКА, Ужгород.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дуже сподіваюся, що народні обранці все- таки допоможуть відремонтувати столітнє приміщення колишньої Рекітської початкової школи у Рекітах, у якому відкрито вперше в Україні Дитячий Музей літератури і журналістики, посприяють проведенню традиційного ІІІ Міжнародного фестивалю юних поетів і прозаїків "РЕКІТСЬКЕ СУЗІР'Я", коштів на його проведення у нас немає. Ми за співпрацю з Вами, наші обранці.
    З шаною Ваш земляк -керівник дитячої, громадської, творгої організації "Мала академія літератури і журналістки", заслужений журналіст України Василь Тарчинець