ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Як знайти роботу людям з обмеженими фізичними можливостями?

    21 июня 2024 пятница
    25 переглядів

    На жаль, і досі в нашому суспільстві існує стереотип, що люди з обмеженими фізичними можливостями не можуть інтегрувати в суспільство стовідсотково, не здатні виконувати таку ж роботу, як інші. Нерідко людям-інвалідам, які мають знання та досвід, доводиться докладати набагато більше зусиль, ніж здоровим, для того, аби доказати свої переваги.

    Одним із найбільших досягнень у справі працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні стало прийняття змін до Закону «Про зайнятість населення», за якими інвалідів визнаватимуть безробітними, чого раніше не було. Крім того, з’явилося чимало положень, до яких можуть апелювати інваліди, зазначає голова Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василина Марко. Однак вона одразу ж зауважила, що з прийняттям цих документів ситуація із ставленням роботодавців до інвалідів особливо не змінилася. «На жаль, досі існує стереотип, що люди з обмеженими фізичними можливостями не зможуть виконувати розумову роботу. Якщо людина має знання, інтелект, то не треба придивлятися до того, як вона ходить», — каже Василина Марко. Нині в Закарпатті (та й напевне, всій Україні) є чимало фактів, коли підприємства воліють сплачувати штрафи, аніж брати на роботу інвалідів. Найважче, за словами пані Марко, працевлаштуватися на державну службу. «Чимало інвалідів хотіли б працювати над різними державними програмами, однак у держустановах не приймають випускників-інвалідів без трирічного досвіду роботи, — стверджує голова Центру. — Крім того, державні установи не сплачують жодного штрафу за невиконання передбаченої законодавством чотиривідсоткової квоти щодо працевлаштування інвалідів. До речі, з цього року не лише підприємства сплачуватимуть штрафи за це, а й керівники підприємств та головні бухгалтери — за неподання звітності».

    Разом з тим, завдяки роботі Центру «Вибір» 86 молодих людей з обмеженими фізичними можливостями стали студентами, а 54 випускники отримали роботу. «Це невеликі цифри, але за кожною із них стоїть доля молодої людини, а Центр «Вибір» намагається допомогти кожному інвалідові», — каже Марко».

    Та переважній більшості інвалідів Закарпаття доводиться самотужки шукати місце роботи. За словами заступника директора Закарпатського обласного центру зайнятості Зої Катрич, за перше півріччя цього року до регіональних центрів зайнятості звернулися 138 інвалідів, з яких працевлаштовані 70 осіб. Здебільшого інваліди стають працівниками робітничих професій — швачки, прибиральники, охоронці, столярі. Усього на обліку в обласному центрі зайнятості сьогодні перебувають 43 інваліди.



    Наталка Попович, "День".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору