ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відтепер ромська громада закарпатського Чопа — з газом!

    30 мая 2024 четверг
    49 переглядів

    Цього вересневого дня на вулицю Приозерну в прикордонному місті Чоп на Закарпатты, де живуть переважно роми, нарешті прийшло голубе паливо. Сумарна довжина газопроводу середнього тиску становить 2350 метрів, загальна вартість робіт і матеріалів - 214 тисяч гривень. Ще торік на цю добру справу було витрачено 140 тисяч гривень, 74 тисячі додали цього року.

    ...Перший голубий вогник загорівся в оселі Іболі Регович. жінка каже, що рада, бо тепер і роми заживуть як цивілізовані люди. Згадує, як 55 років жила без газу, як рубала дрова, повертаючись з роботи (сама виховувала дітей, працювала на залізниці). Радіє і невістка Марія, адже тепер і їй буде легше господарювати.

    Чопські роми різко відрізняються від ромів із сільських таборів. Не всі, звичайно, але більшість: відчувається близькість кордону. У дворах - автомобілі, на городах і під парканами вздовж вулиць багато квітів, чисті подвір'я, затишні оселі.

    Йосип Бакош, до речі, член виконкому міської ради, помітивши, як я милуюся квітниками у Реговичів, сказав:

    — Чомусь усі вважають, що роми - ледарі і злодії. Це не так. Є, звичайно, і такі випадки. Але ми хочемо жити, як всі люди. Запитайте в нашого мера, скільки разів на день приходять роми до міськради і просять роботу. І не лише в комунгоспі. Хочу сказати, що нова влада розуміє нас і допомагає. Допоможемо і ми їй зробити місто чистим і затишним.

    А тим часом у будинках один за одним запалюються голубі вогники. Чорноброві господині ставлять на газ каструлі з варивом, нові та гарні, спеціально закуплені для цього пам'ятного дня.

    Марія Підгорна.
    60,03% акцій "Закарпатгазу" обійдуться RosUkrЕnergo в 10,3 мільйона доларів
    Європа безперебійного постачання "голубого палива" без закарпатських газовиків не мала б!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору