ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ніякої русинської мови на Закарпатті нема?!?

    26 апреля 2024 пятница
    94 переглядів

    Твердження одного з „вождів” нового народу Валерія Падяка про те, що „русинська” мова в Україні — третя після української та російської, у багатьох на Закарпатті викликало, м’яко кажучи, здивування. Пропонуємо до вашої уваги коментар відомого мовознавця, доктора філологічних наук, професора Ужгородського Національного університету, автора фундаментального „Словника прізвищ закарпатських українців” Павла Чучки. Нині він, до речі, активно працює над „Словником українських говірок Ужгородщини”.— Твердження Падяка викликає тільки сміх. Ніякої „русинської” мови на Закарпатті нема. Це голе політиканство, ніяк не пов’язане з наукою. Ще на початку ХХ століття науковцями доведено, що закарпатці є частиною українського народу, а наші діалекти належать до української мови. Це визнали не тільки українські мовознавці, але й австрійські, російські, польські, чеські. Твердити протилежне у ХХІ столітті, коли на цю тему написано сотні дисертацій – це нонсенс.

    Я взагалі дивуюся, що у нас на тему мови експертами виступають дитячий лікар, православний піп, і всі, кому не лінь. Чомусь тільки мовознавців серед них нема. Я ж не роблю висновки про лікування дитячих хвороб чи ритуали богослужіння! Хай кожен займається своїм ділом, тоді і буде порядок!

    Зрештою, за переписом 2001 року мільйон закарпатців записалися українцями, а своєю рідною мовою визнали УКРАЇНСЬКУ. Тож поважайте закарпатців, якщо так на словах про них дбаєте!

    У цій ситуації дивує позиція офіційних інстанцій, які потурають цій невеликій групі людей, які намагаються внести розкол серед українського населення краю.



    Олександр Гаврош, ЗІА "Простір"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Но правду казала ота з вароша шо вгорордах начинют помали забивати наш язик но особенно ня бісит молодож яка ГАВАРИТ ПА РУССКИ ПАТАМУШТА ЄТА КРУКТА ото ня просто убивай лудше уже би говорили по українськи я вот силян з Велятина унас слава богу ще молодьож по закарпатськи говорит но які учатся дись на Україні то вже по українськи балакають но ліпше чим ПА РУССКИ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Відів єм у ужгородському бовті на книгы громаду нашых нашинькых книжок. Хвала Богу, ож не вшыткі Русины ги йсі чучкы-балеґы забыли за свуй род, за сву материнськый язык и за фалат сухого хліба (українцї се не команішты, што платили їм булше, и на масло не хыбіло). Сі дале брешуть, уже їх нико не просить, так по інерції брешуть. Переже ги команішты, теперька ги національно свідомі... Тьфу! Радує иншоє, наші фаттьове помалі ставуть з колін, пишуть... Най їм бог дасть здоровля!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сегинь пан професор Чучка уже не памятать ош читав од сына "Бородiно" и "Русинскый Паспорт" написанный по русинскы.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    chaim-abram Падяк. Дивися, аби з того твого різномовя не народилася шизофренія (роздвоєння, розтроєння особистості). Чи вже народилася?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім ся не може здержати убо свою патологію антисемітизму и расизму держав пуд уздов. Анинім має щастя, же жиє на Україні, иншак бо бов пред судом в цівілізованных державах за расизм и антисемітизм.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Такым як Чукча днись, слава Богу, ни вбсталося булш нич роботи як рисовати тризубці на стінах.
    Курті лабы в його словах...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Нно сята правда,они там з Чукчом-чучком двоїчком.Типир вижу видки професорські офуси з перепою.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русины!Божі млины мелют помалы,айбо істо!Таких чучок нігдо і не вспомине часом,а русины были,йсут,і будут!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Конституція України (Варіянт Галицький). Стаття 10.

    Державнов мовов в Україні є українска. Всі решта мови не гірші, але наша ліпша, бо ми є титульна нація і нема на то ради.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Должен тебя огорчить, аноним (или онаним): я не Падяк (а то бы писал по-украински или по-русински), и даже не еврей, а псевдоним выбрал за то, что хаим обозначает "жизнь", если мне память не изменяет. Право малых угнетенных народов на жизнь. Но почему-то большим это не нравится. И везде одно и то же – что во Франции (напр. окцитанский), что в Испании (баскский), что в России (не стану перечислять 100 языков из Красной книги), ну и в Украине. Раньше советы под маской русских давили на украинцев, а теперь, как только встали на ноги, давай им самим давить на остальных. Великий народ так не делает, а живет и дает жить. Неужели будет плохо Украине, если она признает существование малюсенькой группы русин (или надо сказать "русинов" – извините, не носитель русского), неужели она не понимает, что Евросоюз ценит великодушие по отношение к этническим и языковым группам?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    chaim Так питання не у визнанні чи не визнанні. Питання у 20 політрусинів. На Закарпатті проблеми русинів не існує. Вона існує для цих політрусинів, як тема на отримання коштів від лохів, яких вони розведуть. Глипни та тот цирк, што учинили ся русинська "інтелігинція" з самов русинськов ідийов. Тапак сміуться з них усяде, де лим мож. Нашто тратити гроші уд спонсорув на развітіє культури у селах та городах??? Кидь мож покласти до жеба, а уділити 20 копійок на конверт з марков та писати пісьмо, же нас туйка притісняють. Проблема русинського язіка лежить в науковій площині. Кидь хоч знати про пуддержку політрусинув у Закарпаттю, то задайся кирдийшом Чом не створили на вибори 2006 року блок з іменьом "Гей русине! Сиринча з нами!" і не узяли в Закарпатську облраду 99,9% голосув? Тапак се самий простий способ рішити усі проблеми політрусинув. Єднак ти маєш иртувати, же 20 уд 700 000 се не 99,9%
    P.S. Зараз уд них пуйде гівно про бульшовикув, галичан, азіатув, короче вже ставша христоматійнов клінічна картина політрусинської шизовренії...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЙО !

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Анонім діло є в Украйині, в украйинських політикох, бо русинські лідери ци політичні-русини, як вы говорите не суть о нич ліпши, хурші, чи розумніші на Словакіі, Чехіі, Мадярштьині, Польші, Румуніі, Росіі, США, Канади де русини суть вызнаны и мавуть права меншин. А на Украйині права меншин не мавуть. Зато вам уж ай ООН комісія, котра мониторує проблемы діскрімінаціі, расизм итд. дала оцінку Украйинськуй держави, што ся касає Украйинської політики к Русынськуй націі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Що,коні женеш?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ни, то пак коні за звичков стали коло корчми, и нейдуть дале. А пити у 11.10 то неє добре! :-)))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русинам на замітку:
    Олександр Гаврош: "Фелікс Кривін називав мої методи роботи "кадебістськими"
    http://mukachevo.net/readnews.php?nid=6862
    Тож майте на увазі :)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан прохвесор забыл, что он-то говорит на каком-то малороссийском наречии, которому от году неделя... Хотя, может быть, именно он - и на ляшском? Давно ли в Москву на поклон ездил? В Варшаву - точно давннько. Холопская душа - она ведь жаждет и других по-холопски погонять.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Так бери владу на виборах і з піснею вперед! Слабо?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А ты анонімный не сується,прийде час будут і выбори.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Слухайте,ви би по людськІ говорили-бІльше би толку було.А то слІв багато,а в головІ пустота.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    По людськи тото як?На державній?Можеме і "на державній",айбо дома можеме і на своюй.Чи пані не розуміє?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    щось туй пан Чукча (вадь чучка?) не вто каже, русинський говюр має право на існованя, иппентак ги кой руський, вадь український ци ун думать, що говюр дись у Полтаві тай у хсти єднакий? защо товді нас на Україні не розумівуть зовсім??? я ли приказуву так, як дома говорю..?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вполне возможно, что проофессор Чукча по причине незнакомства с немецким языком не очень-то знаком с богатой литературой о русинах, например с фундаментальным трудом немецкого исследователя Марка Штегхерра 2003 года под названием Das Russinische: kulturhistorische und soziolinguistische Aspekte (издано в Мюнхене, 529 страниц). Возможно коллега Чукча считает, что для того, чтобы назваться языком, следует располагаться армией с ВВС и флотом. Лингвисты, наоборот, во всем мире принимают для выяснения вопроса, являются ли совокупность говоров языком или нет, лингвистические критерии. И тут нетрудно установить, что наречия в Закарпатье никак нельзя причислить к украинскому языку, и это даже после шестидесятилетней насильственной украинизации. Попытки отнять у части населения право на собственный родной язык не новы, и предрассудки стары, тем не менее такой взгляд, произнесенный от имени науки, в начале ХХI столетия несколько удивляет.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Прошу прощения, что в пылу неправильно прочитал фамилию профессора Чучки, а также за лишнее –ся в конце слова располагать. И за остальные погрешности.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Продовжуючи думку шановного колеги з Ужгорода, хорватську мову слід вважати не самостійною, а сербською (чи сербсько-хорватською)... За цим його твердженням з його з вуст цікаво було б спостерігати на вулицях Загреба... Пан Чучка добре знає про реакцію на таку його "учену" тираду тих же хорватів, тому й дозволяє подібні вислови в компанії неосвіченого журналіста... Чи є мова, чи її немає визначають перш за все не філологи, а її носії. Є десять тисяч "неправильних" українських громадян, що називають себе русинами, хай вони й вирішують. Створять якесь койне, чи будуть користуватися окремим діалектом, зуміють відстояти свої елементарні громадянські права, все у їх руках. Як зробили це ті ж хорвати, серби, босанці, й роблять зараз чорногорці...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Профессор Чукча вирiс i вихований Радянською владою.А Закарпаття стало радянським i украiнським з 29.06.45 року.За той час всi русини щасливо стали украiнцями,а з ними i тов.Чукча.Ще й на тому захистив доктора фiлологii i став профессором.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Цілой жоття прожилам на Закарпаттьови і не зналам шом русинка. Вшоткі люди в селі говорять по "сільські" і нигдам не чула же би дако назовався русином. Молодьож межи людьми ци в вароши говорить по украйинськи бо ся ганьбить говорити по сільски і видитьмися що сільский язик скоро буде щи рідше чути.
    Чи є русинський язик? Но што вам повісти. Тото як говориме точно укрийинським не мож кликати. Бо ци

    віділисьте даколи в украйинському словникови такі слова ги шовдарь, хвіля, бавса ци бильчув? Вопрос спорний,

    ай повічте ми як то мож тот язик задокументувати кіть в каждому селі иншак говорять. Кіть в Худльові на

    бузок кажуть клякучка, та такой три кілометро долу путьов в Чертежи то назовавуть горгона. А кідь пуйдете в

    другий район та там вже цілком друга бисіда буде.
    Нич не кажу, то наша історія і так наші баби говорили, айбо нач такі ціркуси в політиці чинити. Назовалисьмеся русинами бо якісьмеся мали представляти? Болисьме пуд мадярами а потом пуд чехами, та якісьмеся мали назовати, мадярами ци чехами?
    Типирь коли Украйина наконицьто зєднана ліпше позирайме жеби руські собі опять не урвали з Украйини, жеби незалежна була і язик украйинський розвивався. А "русинський" язик буде жити в співанках і лишиться в історії.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    нє я думаю шо треба оби русинів визнали на загальнодержавному рівні. А я йду дись на село бо вже гет забовім як говорити, треба мало мову підучити, главноє що щи всьо розумію шо пишете.