ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Старовинне Берегово позбулося радянського псевдо-фонтану

    21 мая 2024 вторник
    51 переглядів

    Наприкінці минулого тижня у закарпатському місті Берегово в ході реконструкції центральної площі знесли фонтан. Городяни по-різному ставились до цієї споруди, деяким вона навіть подобалась, давався взнаки невисокий культурний рівень недавніх вихідців з сіл.

    Проте люди зі смаком вважали це творіння сучасних архітекторів та інженерів найбільш потворним пам’ятником на Закарпатті.

    Історія його така. У радянські часи на головній площі міста, поруч з Будинком культури спорудили типового клонованого Леніна – чавунний пам’ятник на потужному мармуровому постаменті.

    В останні роки доживання СРСР Леніна прибрали, проте постамент чомусь залишили. Так і стояв він кілька років тумбою посеред міста. Гострослови навіть прозвали його Пам’ятником Пустоті (на честь відомого роману Віктора Пєлєвіна).

    Але згодом міська влада вчинила з рештками монументу за усіма правилами театру абсурду. Мармур обліпили бронзовими пелюстками, провели нехитру систему труб, і вийшов псевдо-фонтан.

    Фонтан майже ніколи не працював, і тільки по святах його запускали. Тоді з верхівки постаменту бризкала водичка, яка не циркулювала, а у супереч усім правилам будування фонтанів, зливалась у каналізацію.

    Взимку це „диво” обчіпляли фанерними картинками, і навіть подекуди зверху ставили ялинку. Апофеозом став монтаж... електричної лампочки, яку вмикали у сухому „фонтані”.

    З початком реконструкції площі Кошута фонтан почали ламати, але не всім вірилось, що його знесуть. І ось фонтану нарешті не стало, пише "ХайВей".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я так розумію, автор однозначно бачить себе серед "людей зі смаком", а не серед "недавніх вихідців з сіл" з їх невисоким культурним рівнем... :-)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Однозначно. Але таких, як він і у місті, і у краї, небагато. На їх смаки ніхто не зважає, і тому в нас з"являються ось такі пам"ятки, як "Марія Сигаретна" - див.

    http://www.hw.net.ua/art.php?id=25900