ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді з’ясовували, хто стоїть за малими жебраками, яких на Закарпатті лише офіційно нараховується 450...

    28 апреля 2024 воскресенье
    64 переглядів

    5 червня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему "Використання дітей у жебрацькому бізнесі: "Дитина, що спить на руках в жебрака".

    25 % закарпатців (понад 315 тисяч осіб) — це діти віком до 18 років. Закарпатська область одна з небагатьох має таку значну кількість дітей у відношенні до загальної кількості населення. На жаль, чимала кількість дітей позбавлені належного батьківського піклування і мешкають просто на вулиці і значна їх кількість жебракує або потерпає від злочинців, що втягують дітей у жебрацтво, використовують їх у власних злочинних цілях. На обліку Служби у справах неповнолітніх Закарпатської ОДА перебувають 195 безпритульних дітей, повідомила начальник Служби Світлана Якімеліна. На обліку перебувають також 622 неблагополучні сім’ї. Системними стали профілактичні рейди, що проводяться спільно з кримінальною міліцією у справах неповнолітніх. Вилучених «дітей вулиці» передають до Обласного центру опіки дитини. Як розповів його директор Валерій Валько, лише нагодувати дітей вулиці недостатньо, більше того, це може стати ведмежою послугою для них. Основна потреба дітей — у теплі та любові. Саме любов’ю «лікують» душі маленьких безпритульних у Центрі опіки. Сьогодні у Центрі мешкають 18 дітей-сиріт.

    Василь Цогла, директор обласного притулку для неповнолітніх (смт. Батьово) повідомив, що кожного року тут отримують допомогу близько 300 діток. Притулок приймає дітей цілодобово і окрім міліції та служб у справах неповнолітніх з вулиці їх забирають також працівники ДАІ. «Збільшилася кількість дітей, батьки яких на заробітках. До таких батьків, що залишають малюків бездоглядними, ми ставимося принципово, аж до позбавлення батьківських прав. Тоді діти потрапляють до будинків сімейного типу чи прийомних сімей», — каже В.Цогла.

    Часто діти потребують фахової психологічної допомоги, особливо підлітки. У Закарпатті минулого року відкрито перший в Україні Центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Тут діти перебувають щонайменше 9 місяців. За словами директорки Центру Оксани Попович, діти часто поводять себе неадекватно, оскільки насправді вони є віддзеркаленням того середовища, з якого потрапляють до фахівців. Завдання ж психологів — проникнути у душу кожної дитини та визначити оптимальний курс її реабілітації та виховання.

    46 кримінальних справ цього року порушено за фактом втягнення неповнолітніх у жебракування. Як правило, цим займаються жінки ромської народності. Про це на засіданні повідомив Василь Фединець, начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України у Закарпатській області.

    Водночас фахівці застерігають, що в Україні поширилася злочинна практика, коли групи псевдобідних використовують куплених, викрадених, навіть «взятих напрокат» у батьків-алкоголіків дітей, заробляють на цьому значні суми, у той час як діти – «живий реквізит» - помирають від голоду і хвороб. Часто, щоб дитина не заважала заробляти гроші, її напоюють снодійним, алкоголем, або наркотичними речовинами. Всі місця жебракування поділені і жорстко контролюються зацікавленими особами. «Чужинців» в цей бізнес не допускають.

    Подаючи гроші, ми стаємо співучасниками цього нелюдського злочину, стимулюємо злочинний «бізнес». Якщо Ви бачите жебрачку з дитиною або бездоглядну дитину, яка просить гроші, повідомте Службу у справах неповнолітніх Закарпатської ОДА за тел.. 61-39-44, 61-39-06. У вихідні та неробочі години: дзвоніть 02 і просіть з’єднати з черговим кримінальної міліції у справах неповнолітніх – вимагайте виїзду наряду.
    Закарпаття: Їхня адреса — не дім і не вулиця...
    Хто і як захищає дітей на Закарпатті?
    Закарпаття: Батьки продали 5-річного сина ...для жебракування ще 12 років тому!
    Закарпатські бродяги великого міста...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору