ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Головний "нарковоїн" Закарпаття Сергій Ваш: "Крім виявлення наркозлочинів, основну увагу приділяємо їх попередженню"

    21 мая 2024 вторник
    46 переглядів

    Минулого тижня, 26 червня, відзначався міжнародний День боротьби з наркоманією. Які здобутки та проблеми у цьому напрямі має закарпатська міліція, розповідає начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС у Закарпатській області підполковник міліції Сергій ВАШ.

    – Сергію Васильовичу, донедавна ви працювали начальником Галицького райвідділу міліції на Львівщині. Тепер очолили обласний ВБНОН.

    – І там, і тут - оперативна робота. Просто вузьконаправлена. Звичайно, Львівщина - значно складніший регіон, там своя специфіка. Але завдання перед правоохоронцями у всій державі поставлені одні – боротьба зі злочинністю.

    – З якими проблемами ви стикнулися у цій роботі, адже за показниками, Закарпаття на початку року посідало останнє місце в Україні й неодноразово піддавалося критиці з боку Міністерства внутрішніх справ.

    – Найперше, це проблема професійного складу колективу підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, брак фахівців. На жаль, чого гріха таїти, ця служба у дуже занедбаному стані. Практично, розвалений, розбалансований колектив, тривалий час не було керівника, майже відсутнє професійне ядро. Тут є ряд об'єктивних і суб'єктивних причин. По-друге, протягом останніх трьох років показники служби погіршувалися. Незрозуміло, як злочини, пов’язані з наркоманією, що сьогодні становлять гостру проблему в Україні, на Закарпатті практично не виявлялися. У зв’язку з цим в області стало більше споживачів наркотичних препаратів. До того ж, у краї взагалі не дотримувалися умови легального обігу наркотиків. Це при тому, що тільки за минулий тиждень було виявлено 18 фактів порушення чинного законодавства в умовах легального обігу наркотиків: в аптеках, медичних закладах, різних диспансерах. Ми почали формувати колектив, у першу чергу з навчання. Не позбавлятися від непрофесіоналів, а вчити їх. Відколи я очолюю підрозділ, вже виявлено 46 фактів незаконного обігу наркотиків. Але головною нашою метою є не порушення кримінальних справ і притягнення до кримінальної відповідальності, а профілактика цього виду злочинності: попередження випадків вживання наркотиків неповнолітніми та молоддю, насамперед у навчальних закладах. Намагаємося проводити масштабні агітації проти вживання наркотиків, за здоровий спосіб життя. Торговців і збутників “наркоти”, утримувачів кублів ми будемо відслідковувати і притягати до кримінальної відповідальності.

    Серйозне занепокоєння викликає той факт, що більшість наркотиків розповсюджують у розважальних закладах: нічних клубах, барах, казино тощо. На сьогодні задокументовано 16 фактів вживання та зберігання наркотичних засобів та психотропних речовин, за якими порушено 13 кримінальних справ.

    – Що, на вашу думку, породжує таке явище як наркоманія?

    – Зрозумійте, коли хворий весь організм, то не може бути здоровим і якийсь його орган. Ті економічні та соціальні катаклізми, які відбуваються в нашій державі, породжують і ряд серйозних проблем, серед яких - наркоманія. Вона, як правило, уражує молодь. Та що тут говорити. Звернімо увагу хоча б на те, що показує сучасне телебачення. Низькоякісні зарубіжні фільми пропагують насилля, шикарне життя. Майже на кожній вулиці міста реклами алкоголю, сигарет. Чого ж тоді дивуватися? Натомість не достатньо пропагується здоровий спосіб життя.

    – З якими показниками завершуєте півріччя?

    – На сьогодні в області викрито 166 наркозлочинів, з яких 74 – тяжкі і особливо тяжкі. До кримінальної відповідальності притягнуто 96 осіб, заарештовано 11 осіб. Викрито п'ять міжнародних каналів постачання наркозасобів, за якими порушено три кримінальні справи. З незаконного обігу вилучені такі тяжкі наркотики, як героїн, первентин, амфетамін, "екстазі". За злочини пов'язані з незаконним обігом наркотиків, порушено 115 кримінальних справ, за якими проходить 136 осіб.

    – Які найцікавіші факти розкриття по лінії вашої служби за цей період?

    – Цікавих фактів вистачає. Так, скажімо, під час оперативного відпрацювання на митному посту "Лужанка" затримано мукачівця, котрий, повертаючись з Угорщини, намагався провезти на Закарпаття майже 200 пігулок "екстазі". Ще одного наркокур'єра затримано в Берегові під час реалізації первентину. Працівники міліції виявили справжній сімейний підряд на Берегівщини. Уся родина реалізовував марихуану. А на одній з вулиць смт Вилок Виноградівського району правоохоронці затримали громадянина Угорщини, котрий намагався переправити на терена нашої області 50 грамів героїну для подальшої реалізації. Міліціонери завадили незаконним діям і громадянина Польщі. Той спробував було провезти та реалізувати понад тисячу пігулок "екстазі". За всіма згаданими випадками порушені кримінальні справи. Звісно, сподіватися на спокійне життя нам не доводиться. Попереду - ще чимало кропіткої роботи. Адже ділки злочинного світу знову намагатимуться привозити у наш край та реалізовувати “наркогидоту”, заробляючи на чужій біді гроші. І ми повинні цьому протистояти.

    – Скільки наркоманів тепер перебуває на обліку?

    – На даний час на обліку перебуває 944 наркомани.

    – Це реальна цифра?

    – Думаю, що ні. Насправді це лише вершина айсберга, яку ми бачимо. Однак, користуючись нагодою, хотів би звернутися до громадськості: борімося з цим негативним явищем спільно. Як відомо, чужої біди не буває. Ніхто не застрахований від того, що завтра і його дитина може опинитися в наркотенетах.

    – Які заходи вживатимете для підвищення ефективності боротьби з наркоманією у нашому краї?

    – Звичайно, сподіватися на те, що за тиждень-два, можна побороти це страшне явище, було б, щонайменше легковажно. Робота потребує чималих зусиль, кваліфікованих фахівців, відповідного фінансування. Водночас проблема повинна розглядатися на рівні держави. Адже, не є таємницею, що за “наркобізнесом” стоять не прості люди. Потрібно проводити відповідну профілактику, пропагувати здоровий спосіб життя. Візьмімо, хоча б, Англію. Якщо там побачать поблизу будинку якогось підозрілого типа, то протягом години у поліцейській дільниці лунає кілька десятків телефонних дзвінків. Там люди розуміють: краще нехай поліцейські зайвий раз перевірять особу, аніж дочекатися біди. У наших же людей найчастіше спрацьовує принцип – моя хата скраю.

    – Що б ви хотіли сказати на завершення читачам?

    – Ще раз нагадати, що наркоманія – це суспільне зло і з ним потрібно боротися разом. Адже побутує хибна думка, що лише міліція повинна займатися цією проблемою. Повірте, силами одних правоохоронців її не вирішити. Тут необхідні об'єднати зусилля всього суспільства. Тоді, можливо, вдасться врятувати життя не однієї молодої людини.

    – Дякую за розмову.

    Розмовляв Іван ЛАДЖУН, "Відомості міліції"
    Впійманого на контрабанді наркотиків з території Закарпаття громадянина Угорщини засудили до 6 років тюремного ув'язнення
    Ужгород: Група школярів і медсестра перебували ...у наркотичному кайфі!
    У закарпатському Мукачеві прикрили "школу" з навчання "ремеслу" виготовлення наркотиків
    Закарпаття входить у сімку областей України, котрі "лідирують" по кількості споживачів наркотичних засобів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору