ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Умови малого прикордонного руху треба поширити на все Закарпаття

    16 июня 2024 воскресенье
    50 переглядів

    Держави-сусіди Закарпаття, які незабаром стануть членами Шенгенської зони, за її умовами мусять запровадити з нами так званий малий прикордонний рух. Тому, як пояснив на брифінгу у вівторок начальник Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер, Україна досить наполегливо просуває свої пропозиції щодо його організації.

    Ернест НУСЕР.
    Ернест НУСЕР.

    Так, наша пропозиція, щоб він розповсюджувався не на 30, а на 50 кілометрову зону, прилеглу до кордону. Але тоді ним зможуть користуватися 90% мешканців області, а частина Свалявського, Міжгірського та Воловецького районів будуть обділені, тому варто розповсюдити режим безвізових поїздок до Словаччини, Угорщини, Польщі на все Закарпаття.

    Малий прикордонний рух повинен почати діяти з початку 2008 року, коли країни Вишеградської четвірки увійдуть до Шенгенської зони і за ним громадяни, які проживають у визначеній зоні, зможуть їздити до цих країн за пластиковими посвідченнями, виданими на основі внутрішніх українських паспортів. Термін їх дії планується на 1 або й 5 років. На території цих країн українці теж повинні будуть перебувати лише на визначеній території (30-50 км від кордону), а якщо подадуться далі – можуть мати проблеми з поліцією аж до заборони на в’їзд у цю державу.

    Українська сторона наполягає, щоб картки для спрощеного переходу видавались консульствами безкоштовно, тоді як угорська сторона (зі словацькою переговори ще не почалися), щоб вони коштували як шенгенська віза – 35 євро. Також угорці кажуть, що ценз осілості (термін, який людина проживає на цій території до запровадження МПР) повинен бути 5 років, а українці – що три.

    Суттєвим каталізатором для розвитку транскордонного співробітництва, за словами Нусера, має стати Євро-2012, повідомляє ЗІА "Простір". Готуючись до Чемпіонату, Закарпаття за допомогою загальнодержавних програм та фінансування з різних джерел, може вирішити багато питань стратегічного розвитку. Передбачається, що незабаром до 70% туристичного потоку з-за кордону, у тому числі й на Євро-2012, буде проходити через нашу область. Ідеально було б, щоб до того часу збудували сучасний автобан і колію для швидкісного потягу – з Будапешта до Чопа і зі Львова до Києва вона вже є – треба прокласти лише через Закарпаття.
    Отримати Шенгенську візу буде легше в Ужгороді, ніж в Києві
    Ужгород: На зустрічі керівників Закарпаття з представником Канадського Агентства Міжнародного розвитку йшлося про реалізації нової програмної стратегії співпраці Канади з Україною на 2007-2011 роки
    Закарпаття: Інвестиційний паспорт територіальної громади — крок до утвердження прозорого ринкового середовища та інвестиційної привабливості регіону
    Зарубіжні інвестори шукають шляхи на Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Якщо б вони навіть цього й хотіли б, то їм цього німці не дадуть... вони вже мають калініграда повну пику. так що розслабтесь. 1 січня кордон буде на колодиці.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Інформація щодо так званого малого прикордонного руху відповідає дійсності.Закарпаття має унікальний шанс і цим потрібно користатись, але не для того щоб батрачити за кордоном, а для того щоб відкрити двері інвестиціям переважно у туризм.