ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Рідкісний довідник "Ужгород" оформлений пензлем видатного закарпатця Адальберта Ерделі

    30 апреля 2024 вторник
    44 переглядів

    Мені відома одна книжка, котру оформляв великий Ерделі. Це довідник "Ужгород", виданий у 1935 році в тому ж Ужгороді в друкарні "Школьная помощь", куратором якого була міська управа і, зокрема, її радник Петро Сова.

    Цей путівник має 50 сторінок. Є в ньому дуже цінні документальні фотографії, вартісні тим, що фіксують окремі моменти з життя міста: будівництво набережних, вигляд окремих споруд у той чи інший час.

    Що намалював на обкладинці Ерделі? Контури Ужгородського замку, які з південної сонячної частини бачилися у світло-коричневому тоні, а з північного боку - темно-червоними. По центру обкладинки із тенденцією до низу зображений силует герба. Небо над замком - синє, довкола герба - зелені дерева. Підпис маестро поставив на лівому боці внизу, Назва путівника "Ужгород" — двомовна. Графіка - кирилична і латинична. До речі, на четвертій сторінці видання розміщена реклама.

    Як вставка до путівника надрукована схематична кольорова карта з назвами вулиць у тогочассі. На 25 сторінці чітко й виразно віддрукована в чорно-білому варіанті міська печатка Ужгорода із 1635 року. В її центрі наш герб із виноградною лозою. У путівничку надрукована схематична карта доріг Закарпаття, а також летовищні дороги.



    Володимир ФЕДИНИШИНЕЦЬ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору