ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті щороку народжується близько 15 тисяч малюків, з яких понад тисяча — недоношені

    26 апреля 2024 пятница
    56 переглядів

    Цьогоріч наші медики почали боротися за життя новонароджених, які з’явилися на світ на 22 тижні вагітності й мали масу більш як 500 грамів. Як наші медики рятують найменшеньких українців та українок, читайте у серії репортажів СіДу, що має назву «Завбільшки з долоню».

    На Закарпатті щороку народжується близько 15 тисяч малюків, з яких понад тисяча — недоношені. Віднедавна за життя цих малюків борються лікарі спеціального відділення при обласній дитячій лікарні, що в Мукачеві, пише сайт "Сім`я і дім".

    ...Заходимо до палати породілей. Мама Мар’яна з Тячівського району розповідає, що народила немовля на 25 тижні вагітності. Тоді її малятко важило близько 900 грамів, тепер – більш як кілограм. Малюсінькі ручки та ніжки ледь видніються з-під сорочечки...

    Сусідка Мар’яни каже, що передчасно народила, коли відпочивала в санаторії неподалік Мукачевого. Тоді її двійнята разом важили трохи більш як півтора кілограма. Тепер хлопчик важить уже майже два.

    – До того як в області створили наше відділення, Закарпаття було попереду в невтішному рейтингу: з тисячі новонароджених не виживало тринадцять, – розповідає завідувачка відділення Оксана Ольчедаєвська. – Річ у тім, що в більшості районів Закарпаття немає апаратури для повноцінного виходжування немовлят.

    До збільшення народжуваності недоношених малюків на Закарпатті має стосунок й актуальне нині для всіх батьків, які втратили надію мати дітей, екстракорпоральне (штучне) запліднення. Оксана Ольчедаєвська розповідає, що в мукачівське відділення уже потрапляло кілька таких пацієнток. Одна з них мала двійню (а це типово для «штучної» вагітності), малюки важили кожен по кілограму. А найменшенький мукачівський пацієнт був завважки …750 грамів. Таких тут виходжують від півтора до двох місяців.

    – У мікродіток не надто багато шансів вижити. Зазвичай вони народжуються хворими, з нерозвинутою дихальною системою, – пояснює лікар.

    Не секрет, що врятувати життя недоношеного малюка, – справа не з легких і не з дешевих. Кювези споживають чимало електроенергії, плюс дороге дитяче харчування, клопоти персоналу… Але все це — дрібниці порівняно зі збереженням життя нової людини…
    Труп немовляти знайшли на смітнику обласного центру Закарпаття
    У потязi "Київ-Ужгород" померло немовля
    Мукачево: У Закарпатській обласній дитячій лікарні вже більше року діє відділення з виходжування недоношених немовлят
    Мукачево: У Закарпатській обласній дитячій лікарні вже більше року діє відділення з виходжування недоношених немовлят

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору