ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Цьогоріч у Закарпатському держуніверситеті вступний конкурс буде в 3-4 рази вищий, ніж у інших вишах

    27 апреля 2024 суббота
    47 переглядів

    Закарпатський державний університет (ЗакДУ) скористався порадою міністра освіти Вакарчука, яка, ймовірно, спричинить те, що конкурс до ЗакДУ буде у 3-4 рази вищий, ніж в інших вишах. Про це сьогодні, 24 січня, ректор ЗакДУ Федір Ващук повідомив під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі реформ.

    Ректор ЗакДУ Федір ВАЩУК.
    Ректор ЗакДУ Федір ВАЩУК.

    Йдеться по те що, учасник незалежного тестування може обрати для тестування лише 3 предмети, один з яких обов’язковий - українська мова. Відповідно, абітурієнт може вступати лише на ті факультети, які приймають сертифікати із двох обраних ним предметів. Тому ЗакДУ прийматиме на один факультет сертифікати із кількох споріднених предметів, як і порадив міністр. Так, на напрям «Міжнародні відносини», наприклад, прийматимуть обов’язкові сертифікати із української мови, а у якості другого предмету прийматимуть сертифікати із всесвітньої історії або географії, або математики, або основ економіки, або основ правознавства. Напрями «Комп’ютерні науки» та «Програмна інженерія» прийматимуть сертифікати із математики або фізики. Економічні напрями прийматимуть як сертифікати із математики, так і з основ економіки.

    ЗакДУ, за словами ректора, очікує 3-4 тисячі заяв до свого вишу із близько 10 тисяч цьогорічних закарпатських абітурієнтів.

    Цьогоріч виш встановив 40% квоту на державне замовлення для осіб, які досягли високих успіхів у фаховому навчанні. Для них встановлено особливі умови участі у вступному конкурсі. Так, медалісти, випускники з грамотами «За особливі досягнення у вивченні окремих предметів», призери захистів робіт МАН за бажання можуть пройти тестування також при ЗакДУ з профільних предметів, інформує ЗІК.

    «Я б радив усім поголовно записатися в усі виші на підготовчі курси», - зауважив ректор, оскільки випускники таких курсів мають перевагу при вступі, якщо йтиметься про конкуренцію між абітурієнтами, що набрали однакову кількість балів на тестуванні. Переважне право зарахування матимуть також інваліди, захисники Вітчизни, призери ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, конкурсів-захистів членів МАН, медалісти.
    Першу робочу поїздку Міністр освіти і науки Іван Вакарчук здійснив на Закарпаття
    Дипломи випускників Закарпатського державного університету визнаватимуться в Євросоюзі
    Закарпатський державний університет уклав найкращий в області колективний договір

    Ужгород: Бібліотека Закарпатського державного університету — бібліотека нового покоління

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору