ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нова заява представників ТУКЗ-КМКС – чергова спроба дискредитувати українську політику

    26 апреля 2024 пятница
    Аватар пользователя Валерія

    20 січня на українському інформаційному ресурсі depo.ua була опублікована стаття: «Скорочення ВНЗ: Які університети може закрити міністерство Новосад (СПИСОК)».

    Так, в списку закладів, що знаходяться під загрозою закриття опинився і приватний Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, до діяльності якого, як зазначено у матеріалі, найбільше зауважень з боку Державної інспекції навчальних закладів та навіть Служби безпеки України.

    Цей факт, можливо, і залишився б поза увагою громадськості, якби не гостра реакція ректора інституту – Ілдики Орос, яка відразу дала коментар з цього приводу декільком угорськомовним виданням регіону. Так, за словами Орос, стаття про закриття Закарпатського угорського інститут є або залякуванням або попередженням. У коментарях, ректорка також зазначила, що а дана ситуація є черговою провокацією та наміром спричинити напругу серед населення регіону, та наголосила на тому, що з часу свого заснування Закарпатський угорський інститут не отримував жодної підтримки з боку української держави, але чомусь має дотримуватися всіх державних норм, а подібні заяви мають виключно політичний характер.

    Така гостра реакція є цілком зрозумілою, адже закриття інституту є невигідним не лише для пані Орос, а й для всіх членів «Товариства угорської культури Закарпаття», адже заклад отримує щорічну фінансову підтримку з боку офіційного Будапешту, тож, у разі його закриття керівництво втратить один з способів для «відмивання» коштів, які призначенні для покращення життя угорців краю.

    Варто зазначити і те, що сам навчальний заклад нео​норазово потрапляв у поле зору журналістів та підозрювався у фальшуванні даних для Міносвіти, адже викладачі, завдяки яким виш отримує акредитацію, постійно проживають в Угорщині чи зовсім не викладають. До того ж, ректор інституту неодноразово підозрювалась у захисті фіктивної дисертації та "саботажі" конкурсу на посаду керівника вишу.

    Тож, така гостра реакція, є цілком очікуваною та свідчить тільки про те, що подібними заявами, представники ТУКЗ-КМКС в черговий раз хочуть дискредитувати українську політику щодо прав національних меншин.