ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Роми Закарпаття: важливість подолання стереотипів

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Валерія

    На даному етапі, в житті нашого регіону гостро стоїть питання співіснування різних національностей, особливо, це стосується ромської нацменшини.

    Протягом багатьох років ромський етнос обростав звичними для людей стереотипами. Від одного лиш словосполучення наша уява показує досить чіткі картинки: розбій, грабунки, бідність, неповага, відсутність достатньої освіченості в її представників тощо. Незважаючи на те, що Закарпаття залишається одним із найбільш толерантних регіонів України, ми й досі доволі часто зустрічаємо випадки расизму, вияву прямої чи непрямої дискримінації.

    Останнім часом питання соціалізації ромів стає все більш актуальним. Чи відбудеться повністю паспортизація представників цього етносу? Чи можливим стане їх активне працевлаштування? Чи буде коли-небудь налагоджений конструктивний діалог між представниками влади та цієї нацменшини? Як на це відреагують звичайні українці?

    Мирослав Горват, голова Міжвідомчої групи з питань інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини, вважає, що кількість її представників, які поводяться неприпустимо, є незначною. Негативне враження формують саме представники ЗМІ та люди, які в таких ситуаціях наголошують в першу чергу на приналежність особистості до певної національності.

    В останні роки на Закарпатті ведеться активна робота з паспортизації ромів. Зокрема, станом на жовтень 2019 року, в Берегово залишилось близько 200 представників нацменшини, які взагалі не мають документів, що ідентифікують особистість. Їх кількість поступово зменшується, а місцева влада навіть виділила 335 000 гривень на діяльність Соціального центру для ромів. Саме тут вони можуть отримати безкоштовну соціальну та медичну допомогу.

    Все більше представників цієї нацменшини отримують належну освіту в школах області, університетах, мають можливість подальшого працевлаштування. Часом колір шкіри та приналежність до ромської етнічності викликає підозру та недовіру у підприємця. Але чи не було б більш правильним акцентувати свою увагу на робочих здібностях людини, на її старанності та відповідальності перед роботою? Можливо, це саме та особистість, яка виведе бізнес на абсолютно новий, більш прибутковий рівень?

    Після цієї тези хочеться згадати постать Юлії Кондур, яка зараз очолює міжнародний благодійний ромський фонд «Чіріклі». Жінка змогла виховати шістьох дітей, паралельно активно займаючись громадською діяльністю та музичною творчістю. Зокрема, співорганізована акція «Ромська гордість» 2017 була однією із найяскравіших подій того року. Саме тут представники цієї нацменшини з різних сіл, селищ та міст змогли дати чітку громадянську відповідь на антиромські настрої по всій Європі, вшанувати рівність та гідність ромів у Європі, вільно обговорити актуальні проблеми.

    На Закарпатті питання активної соціалізації ромів, проблеми працевлаштування та налагодження комунікації між владою і представниками нацменшин неодноразово порушувалось на круглих столах, конференціях, відкритих обговореннях тощо.

    Найбільш загадкова та затуманена стереотипами нацменшина в Україні готова змінюватись.

    Вони щиро хочуть розповісти про свою культуру, звичаї, традиції, говорити про них на всіх можливих для цього платформах.

    За останні роки у місті зроблено багато для соціального захисту ромів. В Ужгородській міській раді працює Координаційна рада з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромських національних меншин, яка дає можливість лідерам громад, її активним представникам доносити до влади проблемні питання і спільно знаходити їх вирішення.
    Роми прагнуть жити у суспільстві вільно, без жодних проявів дискримінації, як рівні серед рівних. Толерантне ставлення до них є надзвичайно важливим.

     5 человек, люди улыбаются, люди сидятКартинки по запросу соціалізація ромів