ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Iван Різак: "Час припинити взаємознищення і потиснути одне одному руки"

    17 июня 2024 понедельник
    84 переглядів

    У понеділок, 13 листопада, в Апеляційному суді Івано-Франківської області відбудеться чергове судове слухання справи екс-губернатора Закарпаття Івана Різака, яке після тривалої паузи розпочалося 25 жовтня.

    Колишнього голову Закарпатської ОДА звинувачують у низці правопорушень, серед яких, зокрема, доведення до самогубства ректора Ужгородського університету Володимира Сливки (його знайшли з ножем у серці 24 травня 2004 року), отримання хабара, оплата приватних розмов екс-губернатора мобільним телефоном компанією «Закарпатобленерго», видача трьох посвідчень радників людям із кримінальним минулим та організація масових заворушень у Сваляві. Колишній керманич Закарпатської області всі звинувачення відкидає і називає їх ганебним замовленням політичних опонентів.

    Між тим, «справа Різака» два роки тому була чи не найгучнішою не лише у Закарпатському регіоні, а й у всій країні. Минуло вже більш як півтора роки з того часу як колишньому губернатору пред’явили звинувачення. За цей час Івана Різака тричі арештовували. Він провів чотири місяці у СІЗО та більше року на лікарняному ліжку.

    — Нещодавно ви звернулися із офіційними листами до прем’єра Януковича, спікера Мороза та повноважного з прав людини пані Карпачової, у яких просили їх сприяти об’єктивному розгляду «справи Різака». Відомо, що днями ви зустрічалися із прем’єром. Про що, власне, йшлося під час зустрічі?

    — Так сталося, що я пропустив кілька останніх засідань суду у зв’язку із погіршенням стану здоров’я. Однак, суд прийняв рішення про те, щоби на чергові слухання у справі доставити мене у міліцейському супроводі. До речі, мене відразу попередили: на найближчому засіданні мало розглядатися питання щодо зміни запобіжного заходу —арешт, незважаючи на те, що я перебуваю на стаціонарному лікуванні. Побачивши це рішення, моя дружина написала заяву на ім’я Раїси Богатирьової (керівник парламентської більшості у ВР. — Авт. ) та Ніни Карпачової (уповноважений з прав людини). Окрім того, був відправлений лист у посольство Російської Федерації щодо надання мені політичного притулку. Втім, я заспокоїв дружину. Сказав, що незважаючи на стан здоров’я, буду добиратися до суду на «швидкій», у супроводі лікарів. Але для мене головне питання — це зняти політичну складову у даному судовому процесі. Саме з таким проханням я й звернувся до прем’єр-міністра, до голови Верховної Ради. Я дуже хочу, щоб справа стала підконтрольна громадськості, а не комусь із службовців Закарпатської прокуратури, котрі у такий брутальний спосіб зводять зі мною політичні рахунки. До речі, хочу підкреслити, що суд сьогодні надзвичайно об’єктивно розглядає справу: дає можливість виступити, дає можливість сперечатися з прокурорами, дає можливість довести свою позицію в дискусіях з тими чи іншими свідками.

    Так, дійсно, Віктор Федорович на моє відкрите звернення відгукнувся, прийняв мене дуже тепло. Це мене приємно здивувало, адже за останні два роки окремі ЗМІ добре попрацювали на те, щоби мою репутацію показати у такому світлі…начебто я ледь не лідер окремого організованого угруповання. Щоб судовий процес не політизували — це було єдине, що я прохав у прем’єра, розуміючи що він не має права втручатися у слідство. В свою чергу, глава уряду попросив мене набратися терпіння і сказав, що буде докладати максимум зусиль, щоби Феміда була справедливою і розглядала справу виключно у площині юриспунденції.

    — Відомо, що ви і раніше зверталися до високопосадовців і депутатів з подібними проханнями. Вони чимось зарадили?

    — Я два рази брав участь у суді в травні місяці поточного року, отримав другий інфаркт, і справа була закрита до мого повного одужання. Увесь цей час я звертався до депутатів з різних фракцій — практично з усіх, з проханням допомогти мені в тому, аби Генеральна прокуратура витребувала справу із суду та проаналізувала її, і якщо вважала б за необхідне, то повторно направила б її в суд. До речі, я дуже сподіваюся на те, що якщо Генпрокуратура прочитає цю справу і не буде захищати честь мундиру, вона її закриє зразу і навіть притягне до кримінальної відповідальності слідчого й тих відповідальних працівників, які цю справу розглядають. Але поки що мені цього добитися так і не вдалося. Між тим, було дуже багато звернень до Генпрокуратури від народних депутатів. Зокрема, Бориса Колесникова, Рината Ахметова, Євгена Кушнарьова, Адама Мартинюка, Петра Симоненка. Тобто люди зверталися з тим, щоби матеріали були витребувані для додаткового вивчення, але Генеральна прокуратура на це не пішла. Мені здається, не пішла лише тому, що не бажала в межах свого відомства нібито підставляти тих людей, які створили цю справу проти мене.

    — У якій атмосфері відбуваються слухання. У політичних колах говорять про скандали у судовій залі. Ці чутки мають підґрунтя?

    — Поведінка закарпатських правоохоронців на превеликий жаль, залишається зверхньою. В зв’язку з цим, до речі, я найближчим часом маю намір просити суд зробити відвід одному із прокурорських працівників, який поводить себе, без перебільшення, нахабно. Йому на одному із останніх засідань навіть суддя оголосила офіційне попередження, тому що він не по процедурі проводить мій допит як підсудного.

    — Із численних повідомлень у ЗМІ відомо, що на судові засідання не ходять головні свідки. Чому, на ваш погляд, це відбувається?

    — Ви, мабуть, натякаєте на справу про доведення до самогубства Володимира Сливки, яку мені «вішають». Це найбрутальніше звинувачення, яке мені можна було пред’явити! Я зараз дуже хотів би подивитися в очі дружині Володимира Сливки, яка прекрасно знає мене, мою родину, добре знає про наші дружні відносини з її покійним чоловіком… Вона пам’ятає, як я хвилювався за університет, відкривав багато нових факультетів та запроваджував нові спеціальності, ще будучи заступником губернатора. Так, дійсно, на останньому засіданні прокурор оголосив, що дружина покійного пана Сливки написала заяву про те, що взагалі не буде брати участь у засіданнях і щоби суд розглядав клопотання без її присутності. Замало того, на суд не з’являється навіть та людина, яка звинуватила мене у взятті хабара. Дивно, чи не так? Адже я, попри важку хворобу, ходжу на суд, а основні люди, які вимагають притягнення мене до кримінальної відповідальності цього не роблять. Я цього пояснити не можу, лише припускаю, що відбувається це тому, що залишки совісті починають пульсувати і дивитися мені у вічі декому стає важкувато.

    Після завершення розгляду цієї ганебної справи, яку організували проти мене, я переконаний в тому, що суд прийме об’єктивне рішення, обов’язково буду вимагати порушення кримінальних справ по відношенню до тих людей, які надавали неправдиві свідчення.

    — А що, до речі, слідство каже про мотив: навіщо вам було, скажімо, доводити до самогубства ректора університету?

    — Одна із версій, що нібито я хотів влаштувати брата на цю посаду ректора, інша — що я хотів для себе це крісло. Це суцільна неправда. І скільки б здоров’я мені це не коштувало, я буду аргументовано доводити, що ця справа не лише замовна, а й грубо сфабрикована.

    — Днями довелося почути про те, що ви, начебто збираєтеся відкрити правозахисний центр. Справді?

    — Так, дійсно. У мене на меті створення всеукраїнської правозахисної організації. Перебуваючи у СІЗО я спілкувався з багатьма людьми і почув про такі речі, про які, будучи головою обласної адміністрації, напевно, ніколи б не дізнався. Наприклад, я ніколи не подумав, що нині існує схема, коли в залежності від того, яка статистика у правоохоронних органів, має бути поєднання статистики так званих термінів покарання. Приміром, людина може отримати більше років ув’язнення в кінці кварталу, тому що загальна статистика «не добирає» відносно підсумків роботи правоохоронних органів. І так часто буває, що вироки залежать не від того, який злочин вчинила людина, а під які статистичні дані вона потрапила. І все це, безумовно, потребує насамперед законодавчого вдосконалення. Потрібні фахівці, які знають, як працювати над законами і над змінами до Кримінального кодексу, тобто ті спеціалісти, які зроблять неможливим суб’єктивний підхід при затриманні чи арешті людини. Втім, ключовий акцент в роботі правозахисного центру, який я маю на меті створити, буде ставитися на захист пересічних людей. Я думаю, що ці кроки можна скоординувати так, щоби правоохорона система займалася не поїданням людей, а стояла на стражі інтересів конкретної особи, засуджуючи справжніх злочинців.

    — Припустимо, що невдовзі суд винесе рішення на вашу користь. Після того, що вам довелося пережити, допускаєте своє повернення у велику політику?

    — Твердо знаю, що я залишуся в рядах Соціал-демократичної партії України об’єднаної. Чи буду я у великій політиці? Це мене сьогодні менше всього цікавить. Про свою мрію я вам сказав. Створення потужної правозахисної організації і буде для мене великою політикою. Звичайно, життя буде вносити корективи. Можливо, я взагалі повернуся у науку. Усе інше? Час покаже.

    Наталя РОМАШОВА, "ДЕНЬ", №196, субота, 11 листопада 2006 року
    Івано-Франківськ: Суд над І.Різаком продовжиться 13 листопада
    Сьогодні Апеляційний суд Івано-Франківської області продовжить слухання справи екс-губернатора Закарпаття Івана Різака
    Иван Ризак: "Я очень серьезно задумаюсь, нужно ли продолжать жить в таком государстве"
    Віктор Янукович зустрівся з Іваном Різаком

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русинский стишок в тему!..ВЕРХОВИНЦI
    .

    К О Л О М Ы Й К Ы ЗА ГАЛИЦЬКЫХ НАЦIОНАЛIСТIВ

    На высокiв полонiнi
    Вовк гiно твердоє iсть.
    Щи май твердый, щи май мерскый
    Галицькый нацiоналiст.

    Кажуть люде, ош у змиї
    З меж звiрьiв майбiлша злiсть.
    Та щи бiлше злости має
    Галицькый нацiоналiст.

    Кажуть люде: вовк голонный
    Мирноє звiря ни йзiсть.
    Та русинiв поїдає
    Галицькый нацiоналiст.

    Нiмиць быв колись фашистом,
    Мадяр тоже быв фашист.
    Май страшный фашист у свiтi
    Галицькый нацiоналiст.

    Ни в науцi, ни в искуствi
    Ни хватає с неба звiзд.
    Агресивностив ся славить
    Галицькый нацiоналiст.

    Рас Бог дав так - най так буде,
    Туй нитко нич ни вповiсть.
    Дасть Бог - здохне в свойiв злости
    Галицькый нацiоналiст.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    не знаю, про кого ти там мелеш, дурню, але саме закарпатці "славні" своїми бригадами, наприклад, у Чехії (мукачівська, ужгородська, банда Маргітича), здирством від своїх же земляців-заробітчан. Козаки були демократами - отаманів обирали, і боролися за свою країну. Українці стояли за себе, за то терпіли від російського царизму і большевизму. А де ти, гукане, видів, оби твої любимі русини стали за своє? Продалися з потрохами мадярам, і коби не чехи, то вже би змадяризувалися докус. А де русини, які би виступали проти комуністів? Русини-політв’язні? Не було і не є. Бо русини - то є пару таких продажних, як і ти.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скільки тобі, бидлото мерзенна, платять американські п....ри за твій словесний понос, яким намагаєшся обдристати Україну?! і розколоти її?! Чи здогадуєшся ти, свиня немита, що твоїми вустами америкоси та деякі сусідки-держави випукують мрію про знищення нашої держави, про її розкол. Нагнітати національне питання там, де його нема, аби потім Схід- Росії, Захід - Польщі, Словаччині, Угорщині!!!!!!! Як би я хотіла подивитися тобі у вічі!!!! мого погляду було би достаньо, щоби ти, уроде! спопелів! Узагалі, сайт закрити треба, лише через те, що адміністратор дозволяє розміщувати повідомлення, що загрожують цілосності держави. Закон дозволяє це зробити. А то надто часто бачу на форумі подібну "клубнічку". Якщо не вжиєте необхідних заходів, закінчиться все плачевно. І читачі втратять непогану інформаційну сторіночку в Інтернаті.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Все населення України до культурного буму Галицько-волинського князівства і до появи назви Україна називались русинами, від слова Русь. Тому дехто і далі продовжує себе так називати, і вигадувати свої особливі відміності від оточуючих, а саме: всі вбивці- українці, росіяни, УПА, фашисти, всі їх переслідують, як націю, пригнічені і обіжені шувиністами українцями і історичною несправедливістю лають всіх, безбожно і жорстоко! Намірів шукати розумні можливості заявити про себе, по крайній мірі представники русинів на цих словесних перепетіях ненамагаються, тому висновог, що вищезгадані писарі є вимираючою, тупиковою ланкою еволюції. Ніякого достойного сліду в історії своєї епохи вони незалишуть, крім згадків для достойніших русинів знак яким РУСИН НЕПОВИНЕН БУТИ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Верховинке и подобным - членам знациализованных банд с фашыстской идеологией западенцев и психологией казацких збойников. Да, это очень больно Верховинкам и Верховинцам правду знать. Верховинка, правильно! Надо на американцев кричать побольше. Г-жа Чумаченко, первая лейди Украины, американка! За вси "негаразды" Украины американцы ответственны! Вот посадили Пм. Украины г. Лазаренко в тюрму, выбросили из США Украинских западенцев-фашыстов, збойников-политиков итд. Да, список очень длинный! Вперёд Верховинка и Верховинцы за супер-державу Украины!!!
    Востановить цензуру! Темники назад!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вижу, Верховинка, ош ваше лице має пополаво-модру фарбу. Чого не признаєте фундаментальні права русинув Підкарпаття? Украіна є така слаба и мала держава, што не має міста пре 10 400 русинув на Підкарпатті? Ни чудуйте ся, ош маєте такі коментарі як пан Верховинець написав! По 16 рокох Украінськоі державности додержовати ся Сталінскоі проти русинськоі політики є ганьба ни лем на державу України ай на Європу.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Йой, закарпатец, а ти яков мовов пішеш і розмавляєш? Ні то, русінська, ні то москальська. Ти ся опреділи, хлопе. А то верховинська натура пролізає навіть під іншим ніком. А щодо "лейди" Чумаченко. то чи не ваш Балога підтримує презідента з його ледьйов. Чи може В.І. теж галичанин? А ви русини мовчіть! Де ви є? По заробітках ся шляєте? а чи знаєте, що "русин", то є від Київської русі. І що всі ми, східні слов"яни колись були русинами. І діалект ваш дуже схожий на старослов"янську мову Тепер що, і росіянам і українцям, і білорусам треба ся русинами записатися. Тепер що, може і гуцули, і бойки, і лемки мають національність просити? А затіваєте ви те все, дійсно під американську та деякі інші дудки. І де були русини, коли фашисти лютували, чи боронилися, чи може з мадярами руських били.І де були русини, котрі проти сталіна постали. Скількох їх через непокору по етапу вивезли, голодом заморили, розстріляли, як цне було на решті території України. Хочете лише гроші відмивати, які держава у разі визнання національності буде вам виділяти.? То вам шо не хватає долярів? Надоїли зі своїм ниттям.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Жителі Пудкарпатя, на прикладох Ванюшки Різака, Бадзя и много других видите, што Вас пудкарпатці чекає, кідь будете робити на українців споза Карпат, на карвчуків, медведчуків, тімошенків, ющенків, морозів итд. Типирь є над сонце ясно, ош вільна и соборна Україна не є цівілізованнов Європейсков державов. Є то держава Азіатська, без права, з традіціями козацького збойства, де усе бандюки пановали, панувуть, и будуть пановати. Житя людини на Україні не мало, не має и не буде мати ціну.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Студенту. Ти такий "студент", як я -- Мао Цзе Дун. А якщр навіть дійсно студент, то це лише свідчить про те,до якого рівня довели українську освіту, якщо студенти не можуть грамотно написати кілька слів. І абсолютно не вміють думати, повторюючи чужі побрехеньки. Ти знаєш хоча би, що Іван Різак був свого часу наймолодшим (!!!) кандидатом фіз.-мат.в Україні? Не знаєш, а мелеш дурниці.У ті часи дисертації не так легкобуло купити. Та й за які гроші, якщр він -- син простого робітника-селянина. Навіть квартири не мав. А про існування на світі Медведчука в ті часи Різак навіть не чув.А вбивати Сливку було вигідно лише тим, хто хлтів задурити голови наївним студентам. Різак тут -- ні до чого. З посад,в тому числі і ректорських та проректорських, також звільняли не "різаки", а мукачівські свинопаси із "Барви". Особисто нинішній губернатор Гаваші. Якщо ти цього не знаєш, то це означає, що до університету не маєш жодного відношення. А полковник Русин нікуди і не збирався "скриватися" (до речі, такого слова в українській мові немає), він в Ужгороді, де спокійно чекає суду, на якому сам же й наполягав. Аби довести свою невинність та покарати тих, хто вчинив наругу над законом і живими людьми. А твої "помаранчеві" цімбори принесли смерть багатьом закарпатцям, зацькованим репресіями "патріотів" твого гатунку. Кому заважала розстріляна в Ужгороді сім"я підприємців Яцута? Лише мукачівській "Барві"! Отож,витри шмолі і вчися, а не лізь у політику!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "Ніякого достойного сліду в історії своєї епохи вони незалишуть, крім згадків для достойніших русинів знак яким РУСИН НЕПОВИНЕН БУТИ!" ****То говорите о історичних роботах и Енциклопедіях русинів од проф. Івана Попа, проф.Паула Роберта Магочі и др. Богдана Горбала, о історіі русинськоі літератури проф. Елейн Русинко, проф.Олени Дуць-Файфер, доц.Василя Хоми; лінгвістичні роботи, проф-в Юрія Ванька, Александра Тойча и Юліяна Рамача; соціологічні аналізи проф-в. Маріана Гайдоша, Станіслава Конєчного, Еви Міхни; kултурологічни штудії проф-в Іштвана Удвориго, Александра Дуліченка, Марка Штрегера u yж ниговорю о писателях, поетах, малярох и скульпторах.
    Научники чи в гуманітарних-общественних науках, чи в екзактних-природних науках ассоціованни з теріторійов України, в том числі ай русини, нехотять нич мати з тов научнов традіційов України, котру представлав и ай по його смерті перзістує "наука" академика Лисенка, укрїнця з Полтави.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Читай Vasyl'ko уважныше кого я маю наувазы коли хотів деяких ваших провокаторів і втому числі і тебе натолкнути якщо це можливо на роздуми. Перелічені тобою мислителі безперечно шануються, але покидьки які роздмухуть міжетнічну ненависть, повторюючи нас пригнічують..., то я дивуюсь з таких клоунів. Ніхто ВАС нечіпає, щодо культурного вашого розвитку то навіть я українець неможу в повному обсязі реалізувати це своє право. Тому досить видумувати собі проблеми, а дій гідно русина!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ИДИОТЫ ДО КАКИХ ПОР БУДЕТЕ ПО ПУСТУ ТРЕПАТЬСЯ ПУШКИ В РУКИ И НЕУГОДНЫХ ВОН

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Но што ви занадилися - русини, українці... Взагалі тема статті зовсім інша. Мені спав на думку інший взаємозв’язок - Різак чомусь у рубриці "різне". Випадковість? І у тому слові "різне" наголос на другому складі?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А населеня Білорусіі, Росіі ся ни називало русинами? О яком культурном бумі говорите? О том як Галичський король Данило бов ВАЗАЛОМ Татаро-Монгольского Хана Золотоі Орди? Галичський король и вазал Татаро-Монголів Данило вигнав Франтішканів и з Європейсков цівілізаційов нич нихотів мати. Порувняйте де є Польша типирь и де є Україна. Кідь всі Вас, українців переслідують типирь так чого Ви, українці переслідуєте русинів Пудкарптя? То зато убо йсте боли як россіяни, котрі Вас переслідовали? Мадяри кочеввики довго жили на періферіі Київськой Русі, так ся научили слово русин и по окупаціі Пудкарпатя, регіону Тіси а пак Паноніі, славянських рутенов називали русинами. Подля Вас всі украінці до 1990 року з СССР боли россіяни, бо в Західних державах (починаючи од Зах. Німеччини, Аустріі аж по США) називали "Russian" россіяни. Коли Мадярскі кочевики окуповали Пудкарпаття, Потиський регіон рутени (русини) уже боли Христіянськоі віри. Хрещеніє славян-рутенов Апостолами Славян Кирилом и Мефодійом боло в рокy 863. Мадярські кочевики окуповали Пудкарпатя в рокох 899-902. Хрещеніє Св. Володимиром Київськой Русі боло в року 989.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "І де були русини, коли фашисти лютували, чи боронилися, чи може з мадярами руських били."
    Ужем писав ош што робили українці, прочитайте:
    "12 000 (двінадцять тисяч) Українських поліцайтів (Hilfspolizei) помагало 1400 (єдна тисяча и читиристо) Нациській карательній жандармеріі (SS Einsatz gruppen) вичистити Волинь од євреюв. Лем на Волині массово за рук 1941 постріляли 200 000 євреюв. Туй ся зачав Голокост (Shoah) и туй машінерія СС фурера Реінгарда Гейдриха сообразила ош 6 міліонув євреюв Європи пулями вбивати не мош. По опитах з екстермінаційов ейверюв пулйометми, СС перейшов на індустріальну ехтермінацію - газом в коморах. 12 000 Українських Hilfspolizei боли з ОУН групи Бандера-Микола Лебідь-Шухевич. Reference:"The Reconstruction of Nations" by Timothy Snyder. Yale University Press; New Haven&London; Chapter 8: "The Ethnic Cleansing of Western Ukraine" pages 154-178 http://www.powells.com/cgi-bin/biblio?inkey=1-030010586x-0"

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "І де були русини, коли фашисти лютували, чи боронилися, чи може з мадярами руських били." *** Русини Пудкарпатя мавуть далеко чистіші руки од фашизму и комунизму як українці, словаки, мадяри чи румуни. Русини в Чехословацькій арміі генерала Свободи войовали од Бузулуку по Прагу за демократичні цінності ліберальної-демократичної держави - Чехословакіі и Подкарпатської Русі основанов президентм Томашом Г. Масариком. Булше як 60% вояків боли русини в арміі ген.Свободи. Прочитайте : Учтованіе з Часом од. ген. М. Крічфалуші-го и К. Ріхтера (Ческа ехпедіце, Прага, 2004).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    "... а чи знаєте, що "русин", то є від Київської русі. І що всі ми, східні слов"яни колись були русинами." Уж ем туй писав, ош русини чи рутени, славяни Паноніі, Дунайського регіону, називали ся рутенами давно перед тим як Київська русь створила ся. Походить названіє "рутени чи русини" з Западу (Заходу). Прочитайте: В катакомбах Салцбурга (Австрія) находиться таблица з надписю : Anno Domini CCCC LXXVII Odoacer Rex Rhutenorum Geppidi Gothi Ungari Et Heruli Contra Eclesiam Dei..." перекяд: В 477 года Господнего [А.Д.] Одоакер король русинов [рутенов], гепидов, готов, угров и герулов во войні против церквы Господней..." http://www.rusin.sk/upload/docs/200607181530170.IR0706.pdf
    Не так давно всі з СССР ай українці на Западі (Європи, США, Канади ітд.) називали ся Рашн (россіани). Подля вашої логіки, тим же амеріканців є 300 000 000 и брітанців є лем 60 000 000 и США є далеко сілніша держава як В. Британія, так всі британці (англічани, шотландці, велшани ітд.) бо ся мали називати амеріканцями.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тема в узком слова змислі не та. Маєте правду пан фігляр. Айбо в ширшом слова знислі є, и дуже важна. Низнаву ким ся чує Різак, русином чи українцйом, чи лем закарпатцйом. Айбо кідь порушив закон, так має за то отвічати так, як каждий громадян України бо мав. Фактом є, ош пан Медведчук за нич неотвічає, подобно пан Кушнарев, Тихонов и Колесников итд. Лем Різак є тим, ко вшитко зле за Кучмовській ери наробив? Употребляє ся Закарпатя и жителі сий землі як мултіфункчний полігон. Од року 1945 теріторія Закарпаття бола в првом раді як воєнна база СССР, одкідь Совєти держали мадярув, словакув, чехув в інтернаціональній єдності. Типирь Пудкарпатя є транзітна и експеріментальна база починавучи од нелегалів, дівчат, газу, нафти, контрабандних продуктів (цігарети, спирт), по опити с демокраційов на азіатський способ більшовиків (Мукачевскі вибори). Тим, же права русинув держава України не признає, то указує на то, ош Пудкарпатя (Закарп. обл.) с коріннима жителями ся буде употребляти ай надалі як експериментальний полігон. ***"Ніхто ВАС нечіпає..." Як то, ош роми (цигани) Пудкарпатя мавуть права боти ромами а русини НЕмавуть такі права!?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для colonel ты видемо многому обязан эти пидарасам что очко готов свое подставить за Педика РУСИНА И РИЗАКА очко вылизывать ты АС!Я дал бы тебе пососать с удовольствием!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я не бачив и не відів "Верховинця" як українця. Ви допішіть к вашму "Верховинець", що ви яничар-українець, и служите узурпаторам-азіатським споза Карпат.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти паскудо в попередніх листах ти бачив моє імя Верховинець і тепер під моїм іменем верховинець паскудиш все що не відноситься до мене.Ця твоя робота є добре продумана маскальсько-кагебіським та вашою мафіанською бандою.Не ганьби чесне імя сволоч.Якщо почав в своєму гнилому плавати то плавай ,але не чіпай моє чесне імя.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ну Вы и дятлы!!!!!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    100% дятлы!Навчіться писати грамотно, а потім давайте свій коментар. Сором!!! Якою мовою так пишуть: "закарпатцйом". Закарпатцем, або закарпатцьом, якщо вже хочеш по закарпатськи писати. І ще багато інших помилок. Чукчі Ви, а не русини.