ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Соціалісти вимагають зупинити газову кризу

    06 мая 2024 понедельник
    24 переглядів

    Соціалістична партія України стурбована надмірною політизацією газової проблеми та закликає зупинити газову кризу, однією з причин якої бачить брак політичного діалогу між Україною та Росією. Про це йдеться у заяві Політвиконкому СПУ, ухваленій 3 січня і текст якої подаємо нижче:ЗАЯВА ПОЛІТВИКОНКОМУ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ ПАРТІЇ УКРАЇНИ

    Політвиконком Соціалістичної партії України за участі перших секретарів обласних комітетів СПУ розглянув ситуацію щодо проблеми газопостачання і вважає необхідним заявити таке:

    1. Запровадження грошових розрахунків за поставки газу з Росії і Туркменії та за транзит російського газу територією України - давно назріла потреба. За підтримку такого порядку розрахунків соціалісти виступали ще десять років тому вустами тодішнього голови парламенту О. Мороза. Це б гарантувало прозорість міждержавних взаємин та поступовість переходу до умов світового енергетичного ринку, припинення використання території України як місця наживи для російських та українських олігархів.

    2. Одномоментний перехід на світові ціни за російський газ, при різних цінових параметрах для України та інших споживачів цього газу, дають підстави вважати такі кроки російської сторони , спробою діяти з позиції сили, що може мати негативні наслідки для обох сусідніх держав та наших народів. Для соціалістів України це особливий предмет стурбованості.

    3. Баланси розрахунків за енергоносії та за експлуатацію транзитної мережі, обсяги та графіки поставок - справа виконавчої влади, Кабінету Міністрів зокрема. Змушені констатувати, що і в попередньому, і в нинішньому складі уряду до цієї справи не спостерігалося професійного, прагматичного підходу. Натомість суспільству пропонувалися декларації пропагандистського змісту, за рахунок яких не можна ні зварити сталь, ні виготовити добрива, ні запалити вогонь на кухонній плиті.

    4. Однією з причин газової кризи, на погляд соціалістів, є брак нормального політичного діалогу між Україною та Росією. Не забуваючи про некоректність російської сторони під час та після проведення президентської кампанії в Україні, ми не можемо не зважати на невитримані, часом провокативні заяви українських урядовців щодо НАТО, ЄС, СОТ, Чорноморського флоту та інших питань, що становлять спільний інтерес для України та Росії.

    5. Ми категорично наполягаємо на поглибленні особистих, безпосередніх контактів між президентами України та Росії, між керівниками урядів, особливо враховуючи посилення статусу Кабінету Міністрів України після введення в дію політичної реформи з 1 січня цього року. Ніхто не піддає сумніву потребу гарантування суверенітету сусідніх держав, але так само безсумнівною є потреба налагодження взаємовигідних добросусідських відносин (особливо в економічній сфері), без чого втрачатиме і Україна, і Росія.

    6. Соціалісти України вважають важливим:

    - крім політичного безперервного діалогу використати всі можливості народної дипломатії, оскільки від кризи, (в основі якої перш за все політичний підтекст) постраждають найперше прості громадяни, в тому числі російського походження в Україні та українського в Росії. Мільярдами доларів вигод чи втрат можна підірвати основи слов'янської єдності та породити розгул шовіністичних пристрастей, що обернеться великим лихом для наших держав і народів. Це недопустимо, не можна повністю ототожнювати інтереси представників влади і народів.

    - в контексті інтенсифікації політичного діалогу Президенту України В.Ющенку слід негайно зібрати раду керівників політичних партій, представлених у парламенті, з метою розвитку співпраці між політичними партіями України та Росії з широкого кола міждержавних питань;

    - в парламенті України створити робочу групу депутатів, що могла би розпочати професійну ефективну дискусію зі своїми колегами в російському парламенті, спонукаючи оптимальні рішення урядів сусідніх держав. Брати при цьому до уваги більші права і повноваження уряду і парламенту внаслідок політичної реформи, отже і більшу відповідальність депутатів та міністрів за ситуацію в державі;

    - уряду України окремо розглянути програму енергетичної безпеки держави, маючи на увазі монополію держави на газові мережі, ширше використання вугілля, газу-метану, біопалива, альтернативних джерел енергії, впровадження енергозберігаючих та інших сучасних технологій. Потрібно сконцентрувати на цих напрямках увагу науки і виробництва, всі фінансові можливості держави та приватного сектору, коригуючи при потребі хід виконання бюджетних програм. Обставини вимагають, щоб Україна пройшла через неминучі випробування і чим скоріше буде подоланий цей етап, тим зрозумілішою стане перспектива для нашої держави.

    7. Політвиконком Соціалістичної партії України стурбований надмірною політизацією газової проблеми. Вважаємо, що в нинішній ситуації довкола неї не повинно бути політичної тріскотні, дешевих популістських демаршів з огляду на виборчу кампанію. В цей час, як ніколи, слід консолідувати суспільство, представників різних його сфер, щоб з найменшими втратами пройти багато в чому закономірні складнощі і з допомогою держави навчитися захищати інтереси наших громадян.

    Голова СПУ Олександр Мороз.

    Соціалістична партія України
    Сьогодні став відомий виборчий список Соціалістичної партії України
    На Закарпаття прилетів лідер СПУ Олександр Мороз

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору