ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У церкві закарпатського села Кінчеш почергово відправляють службу 3 головні християнські конфесії

    01 мая 2024 среда
    55 переглядів

    ...Цьому факту багато хто не йняв віри. Бо в кількох кілометарх від Кінчеша, у с.Великі Лази, вже роками гризуться поміж собою греко-католики і православні. А тут душа в душу в одній церкві моляться вірники аж трьох конфесій: греко-католики, православні та римо-католики.Від обласного центру Закарпаття м.Ужгород до Кінчеша — рукою подати. Здалеку виблискують позолотою бані незвично гарної церкви. В будові тісно переплелися візантійський та готичні стилі. Не храм — витвір архітектурного мистецтва! Дивовижною церквою приїздять помилуватися не тільки з України, але й гості із Канади, США, Балкан, Німеччини.

    "Все почалось із того, що в селі не було жодної церкви", — пригадує протоієрей-настоятель Української православної церкви Мирослав Жирош. Там обладнали приміщення під тимчасову каплицю, й промолились 2 роки. І недарма. Чотири роки тому в селі розпочалось будівництво церкви. Причому оригінальної. За вимогою місцевого благодійника п.Івана, на кошти якого зводився храм, у ньому мають молитися православна, греко-католицька та римо-католицька громади села. Спочатку селяни сприйняли це як невдалий жарт! А потім, помолившись, на незвичну пропозицію погодились".

    Будинок благодійника, який побудував церкву, — поруч. При зустрічі Іван Іванович навідріз відмовився, аби його прізвище фігурувало в пресі. "Я побудував храм, аби люди славили Бога, а не мене! — заявив господар. — А цим храмом я прагну довести, що Бог у нас один і не годиться нам його ділити й доводити, яка віра найкраща". Приступаючи до будівництва церкви, пан Іван ознайомився з кращими проектами культових споруд США, Канади, Львівщини, Тернопільщини. Зупинився, як уже вказувалося вище, на модерному, де природно переплітаються візантійський та готичні стилі. Три бронзові дзвони відлиті у Празі.

    "Церква будується не для однієї конфесії, а для віруючих села. Тож сідайте разом із єпископами й домовляйтеся про графік Богослужіння!" — відразу попередив сільчан пан Іван. Легко сказати, домовляйтесь! Між трьома конфесіями віками штучно роздмухували конфлікт. А тут раптом усім разом молитися в одному храмі? Такого історія щось не пригадує. Але громади села... домовились! Ось уже 2 роки греко-католики й православні моляться до обіду, римо-католики — по обіді. Коли ж вірники дійшли згоди, благодійник запросив кращих вітчизняних художників церковного стінопису та іконопису. І храм розписали — як писанку!

    Та невже, подумалося, усе так між конфесіями гладесенько, не наколотили жодного разу гороху з капустою? "Бувало на початку, — каже настоятель Української греко-католицької церкви отець Іван, — але, коли справа доходила до конфлікту, Іван Іванович, як досвідчений третейський суддя, відразу залагоджував його".

    Не пригадує жодного конфлікту й настоятель римо-католиків отець Роман. Незвичну в Кінчеші в середньому 50-80 вірників кожної віри. Більше того, храм, де мирно співпрацюють три головні християнські громади, став духовним центром тяжіння для вірників навколишніх сіл. Особливо тих, хто був свідком релігійних конфліктів на зорі Незалежності!

    Іван Жирош, "Вісті Ужгородщини".
    Закарпатське СБУ повернуло церкві її святині
    З церкви закарпатського Міжгір’я зникли ...84 шкіряні стільці!
    Духовний лідер греко-католиків Закарпаття про єдність християн та "церковні" мільйони
    Тепер священнослужителів готують і в закарпатському Хусті

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору