ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У першому кварталі на Закарпатті суми відшкодованого ПДВ зросли у 1,5 рази

    24 мая 2024 пятница
    37 переглядів

    Уже не перший раз у засобах масової інформації з’являються твердження, що під час діяльності Уряду Віктора Януковича обсяг невідшкодованого податку на додану вартість зростає і відшкодовується він несправедливо. І вже не перший раз автори таких міфів демонструють вражаючу чи то некомпетентність, чи упередженість у предметі, яким не володіють.

    Так, 16 квітня газета “Дело” повідомила, ніби Донецька область залишається єдиною, де відшкодування ПДВ перевищує середні показники в країні, і поставила питання, чому ПДВ повертають в першу чергу Донецьку.

    Пояснюємо: не в першу чергу, а у визначений законом термін. Не Донецьку, а підприємствам – реальним експортерам.

    Близько 20% всього відшкодованого за перший квартал ПДВ припадає на Донецьку область, оскільки тут зосереджено підприємства металургії та хімічної промисловості, які становлять близько 25% реального експортного потенціалу України.

    І, нарешті, суми невідшкодованого ПДВ не зростають, а зменшуються: за березень 2007 року, наприклад, на 228,8 млн. грн. Із залишком невідшкодованого ПДВ розміром 7,79 млрд. грн. ведеться поточна перевірочна і претензійна робота.

    Донецька область зовсім не є лідером зростання темпів відшкодування. У першому кварталі 2007 року суми відшкодованого з бюджету ПДВ зросли: в Черкаській області – у 2,9 разів, Луганській області – у 2,3 рази, Харківській області – у 2,1 рази, у Донецькій – у 1,7 разів, Миколаївській – у 1,7 разів, Закарпатській – у 1,5 рази, Рівненській – у 1,3 рази.

    Всього за перший квартал відшкодовано грошовими коштами 4,9 млрд. грн., що майже на 1 млрд., або на 28,7% більше, ніж у першому кварталі 2006 року.

    Це об’єктивна картина, адже експорт товарів в першому кварталі 2007 року виріс на 35%, а промислове виробництво в цілому – на 12,5%. Близько 40% експорту становить продукція металургії й близько 10% - хімічної промисловості. Відповідно половину відшкодованих сум отримали підприємства переробної галузі. Територіально обсяги відшкодування відповідають розміщенню цих підприємств. Жодних “регіональних уподобань” Уряд не має.

    Найбільші суми відшкодування у першому кварталі 2007 року отримали такі підприємства:

    - ВАТ Алчевський металургійний комбінат (Луганська область, металургія).

    - ВАТ МК Азовсталь (Донецька область, металургія).

    - ТОВ АСТІ/Україна (м. Київ, поліграфічне виробництво).

    - ВАТ ММК ім. Ілліча (Донецька область, металургія).

    - ВАТ Запоріжсталь (Запорізька область, металургія).

    - ВАТ Міттал Стіл Кривий ріг (Дніпропетровська область, металургія).

    - ЗАТ ММЗ Істіл Україна (Донецька область, металургія).

    Так, Уряд краще, ніж будь-хто знає масштаб проблеми справляння і відшкодування ПДВ, проте не просто констатує цю застарілу проблему, а пропонує шляхи її вирішення. В проекті Податкового кодексу, який до 25 квітня Уряд готується передати до парламенту, функціонування податку на додану вартість виписане у повній відповідності до 112-ї директиви ЄС, і чим швидше буде введена в дію “фінансова конституція” держави, тим швидше вирішиться проблема ПДВ.

    Зрозуміло, що безпідставна політизація проблеми, як, власне, і всіх економічних питань, не сприяє грамотному і злагодженому руху до їх вирішення, повідомляє "Урядовий портал".
    "Бюджет-фінти" по-закарпатськи
    ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ трудового колективу ВАТ "Закарпатгаз"
    Закарпаття: Кредитна спілка "Мрія" з Ужгорода отримала премію "Український Фінансовий Олімп"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору