ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді нарешті постане пам`ятник репресованим краянам

    23 июня 2024 воскресенье
    31 переглядів

    Патронат і повне сприяння обласної влади здійсненню цього проекту пообіцяв на зустрічі з ветеранами визвольного руху на Закарпатті перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога. І дотримав слова: виготовлення пам’ятника вже йде повним ходом і що найголовніше – за сприяння глави Секретаріату Президента України Віктор Балога профінансовано вже половину вартості монументу.Питання про спорудження пам’ятника жертвам політичних репресій ставилося ще з 1991 року. Як розповідає голова Закарпатської крайової організації Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Іван Коршинський, щороку з цього приводу направлялося кілька звернень до міської та обласної влади.

    Скульптор Михайло Белень виготовив ескіз, який профінансували меценати, було визначено навіть місце, де постане монумент, — скверик навпроти будівлі управління Служби безпеки України в Закарпатській області. Однак пізніше, за згодою ужгородської міської влади та Закарпатської крайової організації, обрали інше місце — у скверику на площі Дружби народів (через дорогу від погруддя Томашу Масарику). Оскільки дозвіл міськради на розміщення пам’ятника, виданий на початку 2006 року, передбачав, що зробити це потрібно протягом двох років, на місці майбутнього монументу встановили пам’ятну кам’яну плиту. А тепер, коли сприяти зведенню монументу взялася обласна влада, є всі підстави говорити, що до 15 грудня він таки постане в нашому обласному центрі.

    Професор, доктор мистецтвознавства, заслужений художник і скульптор України Михайло Белень каже, що це буде виконаний у бронзі та камені символічний твір біблійного характеру. Зокрема, на класичній колоні буде зображено кулю як символ душі і Всесвіту. На двох її половинках розміщуватимуться букви Альфа та Омега, що означають початок та кінець буття. По вертикалі колони будуть прикріплені два витягнуті крила — символ мудрості. Низом вони торкатимуться кулі, а вгорі з’єднуватимуться символічною візантійською орнаментально в’яззю і переходитимуть у хрест. На пір’їнках крил скульптор планує зробити написи, очевидно, це будуть окремі останні розпачливі слова закатованих жертв, які відходили у вічність.

    Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
    Закарпатський політв’язень про світле "сьогодні" й темряву сталінського "вчора"
    В Ужгороді готується до друку новий збірник документів про возз’єднання Закарпаття з Україною
    Греко-католики Закарпаття згадуватимуть 60-річчя загибелі Теодора Ромжі
    Управлінням СБУ в Закарпатській області розпочато поглиблений пошук у фондах архіву документальних свідчень про політичні репресії радянських часів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Зупиніть хто-небуть цього старого маразматика Беленя, який своїми бездарними істуканами перетворює туристичний Ужгород на цвинтар. Чому якийсь вузьколобий чиновник вважає, що може вирішувати, які памятники треба в місті ставити, чому ніхто не питає ужгородців. Весь світ ставить "русалоньок" і "хлопчиків, які пісяють", а у нас - цвинтар: загиблі міліціонери, жертви чорнобиля, репресовані, похмурий Шевченко з опущеною головою й руками до колін. ЖАХ!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    І скільки коштів цей "витвір" витягне з нашого ( а значить і з мого ) бюджетного гаманця ? А я так сподівався, що знайдуться гроші для ремонту нашоЇ вулиці.