ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Подолати хабарництво у вузах не дають самі студенти (доповнено)

    03 мая 2024 пятница
    49 переглядів

    Як уже повідомляв сьогодні “UA-Reporter.com”, вчора відбулося засідання Ужгородського прес-клубу реформ на тему „Корупція в освіті: чи „покаже” вона себе на вступних іспитах-2005?”. До участі у розмові було запрошено ректорів закарпатських університетів та представників правоохоронних органів. Свій виступ ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук розпочав з того, що цифри цьогорічного конкурсу вступників до вузів певною мірою є штучними. Оскільки, як відомо, українським абітурієнтам дозволено одночасно вступати на декілька факультетів чи спеціальностей різних вузів одночасно, чим вони активно й послуговуються. Так, у ЗакДУ один абітурієнт, до прикладу, подав документи одразу на 6 спеціальностей. А через 10 років, як свідчить статистика народжуваності та кількість цьогорічних першокласників, абітурієнтів буде втричі менше, аніж місць у вузах. Щодо корупції у ході вступної кампанії, то у ЗакДУ вона практично унеможливлена, — запевнив журналістів Федір Ващук. „Я не бачу реального механізму, як би я міг втрутитися у результати вступних випробувань, — сказав ректор. — Тим більше, що цьогоріч ми застосували новий метод комп’ютерного відбору тестових варіантів. Відповідна програма завізована трьома незалежними програмістами. Безпосередньо перед іспитом комп’ютер за допомогою генератора випадкових чисел самостійно визначає набір питань до кожного з варіантів та номер варіанту для кожного абітурієнта. Тим більше, що давати хабара —не вигідно, дешевше заплатити офіційно за навчання за платною формою.. Щодо єдиного державного централізованого тестування, то із цьогорічних абітурієнтів, що випробовували ним власні сили, більше 80 % отримали незадовільний результат. Федір Ващук коментує: „У нашому вузі вступні іспити проходять оптимально прозоро і чесно. Кожен громадянин України, за бажання, може бути присутнім на іспиті, для чого потрібно лише написати заяву за годину до початку тестування”.

    За словами Федора Ващука, значно важче боротися з хабарництвом під час навчального процесу. До скриньки скарг, ключ від якого знаходиться лише у ректора, студенти ЗакДУ вкидають інформацію про кожного з викладачів. Водночас сучасні викладачі „дуже мудро” підходять до отримання грошових винагород за виставлення оцінки у студентській заліковій книжці, наприклад, призначаючи окремі „консультації” непідготовленим до іспитів студентам.

    Оперуповноважений в особливо важливих справах УБОЗу УМВС України в Закарпатській області Віталій Цільо повідомив, що під час цьогорічної вступної кампанії у Закарпатті не було порушено жодної кримінальної справи щодо хабарництва. Разом з тим, В. Цільо закликав журналістів не називати викладачів корупціонерами, бо цей термін у законодавстві застосовується лише до держслужбовців. За його словами, у більшості випадків хабарництво у навчальному процесі провокують самі ж студенти. Федір Ващук підтвердив цю тезу, стверджуючи, що студенти-заочники дуже часто намагаються не вивчити предмет, а „купити” оцінку. У ЗакДУ свого часу було створено незалежний центр ліквідації академзаборгованості. Однак 190 із 200 боржників не пересклали іспиту з першого разу, а потім просто не з’являлися. Відтак незалежний центр втратив сенс існування, оскільки студенти віддали перевагу самостійному вирішенню питання один на один з викладачем.

    Федір Ващук: Те, що відбувається в наших вузах, це не корупція, а примітивне хабарництво

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Чудно, що п. Ващук (по його словам) знає про хабарництво в його ВУЗі, але нічого не робить, щоб корупція у нього пропала назавжди.
    Може пора змінити ректора??????????