ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Використання класифікацій в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України

    26 квітня 2024 п'ятниця
    12 переглядів

    За призначенням статистичні класифікації створені для систематизації, групування (узагальнення) та перетворення економічної та соціальної інформації у стандартний фор-мат, який дає змогу обробляти та аналізувати значні обсяги інформації.


    В класифікаціях усі подібні об’єкти зібрані в окремі категорії, найбільш однорідні стосовно характеристик об'єкта статистичного спостереження, яким надано індивідуальні коди.
    Для статистичних класифікацій характерні наступні особливості:
    а) вичерпний опис об’єктів, що спостерігається;
    б) взаємовиключні категорії: кожен елемент повинен бути віднесений тільки до однієї класифікаційної позиції;
    в) методологічні принципи, що роблять можливим послідовне віднесення елементів до різних категорій класифікації.
    У зв'язку зі змінами у структурі економіки та організації діяльності, а також науко-во-технічний прогрес призводять до появи нових видів економічної діяльності та продук-ції, що призводить до зникнення існуючих видів діяльності та продукції. Такі зміни пе-редбачають постійну адаптацію процесу створення статистичних класифікацій. Часові ін-тервали між переглядами не повинні бути занадто довгими, оскільки актуальність класи-фікацій з часом знижується, і не занадто короткими, тому що це має негативний вплив на порівнянність даних. Будь-який перегляд класифікації, особливо якщо він включає струк-турні зміни, призводить до розривів у часових рядах.
    У зв’язку із швидким розвитком технологій, особливо у сфері інформаційної та ко-мунікаційної діяльності, появою нових типів спеціалізації підприємств і поділом вироб-ництва на операції, під егідою Статистичної Комісії ООН було здійснено всесвітній пере-гляд міжнародних статистичних класифікацій видів діяльності та продукції, у рамках яко-го на європейському рівні були прийняті центральні статистичні класифікації – Класифі-кація видів економічної діяльності (NACE, rev.2) та Класифікація продукції за видами економічної діяльності (СРА-2008).
    Україна є активним учасником міжнародної співпраці у рамках європейського ста-тистичного простору, який, окрім країн-членів Європейського Союзу, включає країни Єв-ропейської асоціації вільної торгівлі, що сприяє входженню нашої держави до європейсь-кої та світової спільноти, піднесенню її міжнародного авторитету. Потреба в гармонізації національних статистичних класифікацій з їх міжнародними аналогами обумовила пере-гляд існуючої системи національних статистичних класифікацій видів економічної діяль-ності та продукції.
    Затверджений Держспоживстандартом (наказ від 11 жовтня 2010 р. № 457 із змінами від 29 листопада 2010 року № 530) національний класифікатор України ДК 009:2010 "Класифікація видів економічної діяльності" (КВЕД) повністю відповідає євро-пейській Класифікації видів економічної діяльності (NACE, rev.2) і набуває чинності з 01 січня 2012 року. З цього моменту розроблення державної статистичної інформації здійс-нюватиметься органами державної статистики за новою КВЕД.
    З огляду на те, що КВЕД використовується для представлення та аналізу статисти-чної, фінансової, митної, податкової, банківської та іншої економічної інформації, період з 01.01.2011 до 31.12.2012 є періодом проведення заходів щодо переходу органів державної статистики та інших органів державної влади, які є користувачами Класифікації, на нову КВЕД (ДК 009:2010).



    Камілла Габрусь, головний спеціаліст
    відділу ведення ЄДРПОУ та СР
    Головного управління статистики
    у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору