ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олексій Фазекош: Про демократію і демократичні цінності

    19 травня 2024 неділя
    39 переглядів
    Олексій Фазекош

    Венеціанська комісія вже вкотре вщент розбомбила Закон "Про люстрацію в українському варіанті", звернувши увагу найвищого керівництва нашої держави на те, що він грубо порушує конституційні права громадян і взагалі базові демократичні цінності – в їхньому європейському розумінні.

    Коли це все починалось, я, як юрист, з цього питання вже висловлював свої думки. Зрозуміло бажання певної частини громадян України докорінно змінити та ротувати політичні еліти, виборні органи, державний апарат, судові, правоохоронні та фіскальні структури.

    Але якщо ми обрали європейський вектор розвитку, намагаємося жити за цивілізованими принципами та сповідувати демократичні цінності, то аксіомою має бути, що Закон – понад усе!

    Ми повинні прагнути створити таку державу, в якій діє сила Закону, а не Закон сили! Маса людей, яка є Фахівцями з великої літери і можуть бути корисні державі, автоматично відсторонюються за цим Законом від участі в процесі державотворення. Я вже звертав увагу всіх на те, що люстрація має мати індивідуалізацію звинувачень, які підтверджені по кожній конкретній особі судовим рішенням. На цьому в категоричній формі наголошує і Венеціанська комісія.

    Взагалі, потребує детального аналізу ситуація зі свободою слова та станом демократії в Україні. Судову систему, яка має бути незалежною і є найвищим арбітром в будь-якій правовій державі, вже опускають нижче каналізаційного люка, фактично знищуючи її як незалежну гілку влади.

    А по свободі слова, показовим є хоча б факт матюків Коломойського по відношенню до кореспондента радіо Свобода. Взагалі, як Коломойський з його трьома громадянствами, може бути головою ОДА ? Мені, як юристу, це дивно...

    Я не розвиватиму ці свої тези, тому що знаний соціолог Джангіров вже пише про те, що великі тексти не сприймаються, а в суспільстві наявна інформаційна втомленість. Одне є очевидним – знову в Україні, як і при "папєрєдніках", проблеми з демократією, свободою слова і правами людини.

    На жаль !..

    Олексій Фазекош

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору