ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті нащадкам репресованих повернули конфісковані радянським КДБ речі та архівні документи

    27 апреля 2024 суббота
    26 переглядів

    Конфісковані ряданським режимом речі та архівні документи передали нащадкам репресованих працівники Служби безпеки України на Закарпатті.Як повідомив УНІАН начальник обласного управління СБУ Олександр РОКИТСЬКИЙ, особисті речі двох греко-католицьких священиків та лікаря-невропатолога, які у повоєнні роки були засуджені за так звану антирадянську пропаганду, повернуті рідним незаконно репресованих, релігійним і науковим інститутам. Усі троє "антисовєтчиків" були визнані невинними і реабілітовані.

    Особисті речі священика греко-католицького священика Степана Урсти, який помер 1988 року, повернули його доньці Тетяні. Речі священика вилучили як речовий доказ за кримінальними справами від 1950 та 1955 років. Крім цього, О.РОКИТСЬКИЙ передав Єпархіальному управлінню Мукачівської греко-католицької єпархії листування єписькопської канцелярії міста Ужгорода за 1928-44 роки, а також ряд брошур. Усі матеріали, які конфіскувала радянська влада у священика Федора Ференчика у 1948 році, отримав для Єпархіального управління Мукачівської греко-католицької єпархії його представник, священик Тарас ЛОВСЬКА.

    Працівники обласного управління СБУ передали Ужгородському національному університету наукові матеріали з медицини, "Літературний альманах" (1943 р.), праці "Богдан Хмельницький" (1936 р.) та "Українські сили під Москвою" (1935 р.) лікаря-невропатолога Ужгородської лікарні Леоніда Найди, засудженого у 1950 році. Усі ці речі зберігалися в архівах Закарпатського управління спецслужби.

    О.РОКИТСЬКИЙ зазначив, що Служба безпеки України, зокрема, обласне управління, приділяють значну увагу питанням реабілітації жертв політичних репресій, відновленню історичної справедливості щодо представників визвольного руху, поверненню науковому, релігійному і суспільному співтовариству невідомих раніше історичних та архівних документів, речей реабілітованих. Лише на Закарпатті уже розглянуто 6226 архівних справ, у яких проходило 11 тисяч 398 чоловік. Близько дев'яти тисяч з них уже реабілітовано.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору