ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська школа ледь не злетіла в повітря (доповнено)!

    06 мая 2024 понедельник
    51 переглядів

    У Закарпатській області під час проведення будівельних робіт на території загальноосвітнього закладу в с. Малі Геївці будівельники Ужгородського району, знайшли два вибухонебезпечні предмети. Зовнішній огляд небезпечного начиння свідчив про те, що вони вже кілька десятків років перебували під шаром ґрунту. Проте, не зважаючи на це, як виявилося, всі вони могли нести небезпеку для життя людей, що перебували в зоні можливого їх ураження.

    Як вдалося з’ясувати, цей небезпечний “спадок” виявили робітники, що проводили будівельні роботи, повідомили “UA-Reporter.com” у Центрі пропаганди управління МНС України в Закарпатській області. Під час копання траншеї для будівлі господарського призначення чоловіки натрапили на два залізні предмети округлої форми. Роздивившись ретельніше, у робітників вже не було сумнівів, що - це вибухонебезпечні предмети. Не гаючи часу будівельники про все розповіли керівнику навчального закладу, яка у свою чергу проінформувала компетентні у даному питанні служби. Через якийсь час на місці знахідки було виставлено охорону з працівниками правоохоронних органів.

    Вже з прибуттям до вказаної адреси піротехнічної групи третього територіального аварійно-рятувального загону МНС України розпочалася клопітка робота по вилученню та знешкодженню боєприпасів. Піротехніки повідомили, що знахідки – є ніщо інше, як мінометні міни 82 калібру часів другої світової війни, а радіус руйнівної дії знайдених боєприпасів складає близько 400 метрів. Самі ж осколки могли розлетітися на відстань до 750 метрів. Для впевненості керівником піротехнічної групи Віталієм Гільтайчуком було прийняте рішення провести додатковий огляд місця події за допомогою міношукача, й сподівання виправдалися. Станом на 10:00 23 серпня піротехніками було вилучено ще 48 вибухонебезпечних предметів. Наразі роботи по вилученню боєприпасів тривають і надалі.

    Зі слів директора місцевого загальноосвітнього закладу Ленке Бенкет стало відомо, що подібні знахідки на території школи знаходять вже вдруге, у 1995 році під час реконструкції будівлі навчального закладу працівниками було виявлено п’ять аналогічних вибухонебезпечних предметів.

    По закінченню проведення вилучення боєприпасів їх буде знешкоджено на військовому полігоні в с. Оріховиця того ж Ужгородського району.

    Як вважають в управлінні МНС України в Закарпатській області головну небезпеку в таких “подарунках” містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Через тривале перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку. Зовні вони мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів.

    Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому при виявленні вибухонебезпечних предметів, до них не можна навіть доторкатися – це дуже небезпечно.

    З огляду на те, що останнім часом почастішали випадки знаходження вибухонебезпечних предметів, то управління МНС України в Закарпатській області звертається до місцевих мешканців та організацій, які здійснюють земляні роботи, бути дуже обережними. А у разі виявлення чогось подібного, негайно повідомляти про це в пожежно-рятувальну службу чи інші компетентні в даному питанні органи.

    Закарпаття: У селі Геївці розмінували школу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору