ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті підтоплено 66 будинків та підвал церкви

    26 апреля 2024 пятница
    20 переглядів

    Негода у вигляді сильних дощів, злив, яка пройшла територією Закарпаття знову наробила чимало біди в регіоні. Так, протягом дня в гірському краї пройшли дощі (2-18 мм), місцями зливи (26-50 мм), що призвело до підвищення рівнів води (15-95 см ) на річках східної та центральної частини краю. У басейні річки Іршавка короткочасні сильні зливи (50 мм за годину) спричинили різке підвищення рівня води на 275 см, що закінчилося підтопленням населених пунктів Брід та Білки Іршавського району.Спочатку в оперативну рятувальну службу Закарпатської області почали надходити повідомлення про підтоплення житлових будинків у селі Череївці Мукачівського району. Місцеві мешканці розповідають, що зранку з неба почало лити як з відра, а близько п’ятої години вечора вода з’явилася в житлових будинках, підтопивши 22 оселі. На місці виклику працювали відділення СДПЧ-4, поводячи відкачку води.

    Близько сьомої вечора мешканці багатьох вулиць м. Виноградів звернулися за допомогою до місцевих рятувальників. 26 будинків опинилися у водному полоні. Про це було негайно повідомлено служби життєзабезпечення міста та керівництво райдержадміністрації, а чергова варта СДПЧ-6 працювала на відкачці води. Близько 23 годин рівень води на вулицях значно знизився.

    Через недостатню пропускну здатність русел річок у сім годин вечора “попливли” населені пункти Брід та Білки Іршавського району. До речі, на початку травня цього року мешканцям Білок та сусіднього Приборжавського водна стихія вже завдала чимало клопоту. Тоді розлив невеликих за розмірами струмків призвів до формування інтенсивного місцевого стоку та підтоплення 275 обійсть та помешкань. Цього разу у с. Брід та смт Білки підтоплено відповідно 10 та 8 житлових будинків.

    З огляду на це управління МНС України в Закарпатській області проводить постійний моніторинг стану підмостових русел. За висновками фахівців у галузі техногенної безпеки в підтопленні осель мешканців Білок і цього разу „завинили” два фактори - інтенсивні опади та захаращення русел невеликих ручаїв і потічків, а головну „скрипку” відіграв незадовільний стан підмостового отвору під підвісним пішохідним тросовим містком. Саме в цьому місці утворюються штучні греблі зі сміття, а відтак вода починає шукати вихід на волю, підтоплюючи навколишні будинки.

    Водна стихія завдала збитків і православній церкві святого Іллі, що в Іршаві, підтопивши підвальне приміщення.

    Усього в області було підтоплено 66 житлових будинків та підвальне приміщення церковної будівлі.

    Для відкачки води з підвальних приміщень залучалися особовий склад та одиниці техніки оперативно-рятувальної служби Закарпаття.

    Близько дев’ятої години вечора рівень води в річках почав спадати ( 40 см за 1 год.).

    Попри це станом на 06 год. 30 хв. 25.08.05 в області сильні дощі призвели до знеструмлення окремих населених пунктів. За попередньою інформацією ВАТЕК „Закарпаттяобленерго” без енергопостачання частково залишалисяся 3 населені пункти: Виноградівський район – 2 та Берегівський – 1.

    Однак природа ще буде тримати в напрузі закарпатців, котрим, на жаль, добре відомі наслідки водної стихії та рятувальників краю, адже в регіоні на сьогодні, 26 серпня, оголошено штормове попередження. Очікуються сильні дощі, місцями грози, на річках області можливе підняття рівнів води на 0,5-1,5 метри.



    P.S. На гідрологічний режим в Закарпатській області, зокрема в річці Тиса, яка вважається основною водною артерією краю може значно вплинути й ситуація в сусідній Румунії, де центр з надзвичайних ситуацій Міністерства навколишнього середовища та надзвичайних ситуацій країни повідомив префектури 25 повітів про збільшення дебіту води та її рівня в таких річках як Сірет, Молдова, Сучава та інших, деякі з котрих являються притоками Тиси.

    В самій Румунії керівників повітів закликано вжити невідкладних та термінових заходів для попередження негативних наслідків таких стихійних явищ.

    Окрім того, управління МНС України в Закарпатській області звертається до мешканців прикордонних районів Закарпаття з проханням утриматися від нетермінових поїздок у сусідні румунські повіти, де найближчим часом прогнозується погіршення погодних умов та нове підвищення дебіту води в річках.




    Центр пропаганди управління МНС України в Закарпатській області


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору