ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У неділю у Карпатах рятували студентів зі Львова

    15 июня 2024 суббота
    50 переглядів

    У неділю вдень на Закарпатті завершилася операція по рятуванню групи студентів Львівської академії мистецтв та чотирьох гостей з Китайської Народної Республіки. Двоє з одинадцяти молодих людей, які звершували сходження на полонину Плай Воловецького району, отримали травми середньої важкості, через що потребували негайної допомоги.

    Про нещастя на полонині закарпатські рятувальники дізналися від львівських колег, яким зателефонував один з учасників сходження. Він повідомив , що двоє студентів цієї групи отримали травми та потребують медичної допомоги. Оператори служби порятунку Закарпатської області за сигналом тривоги підняли пошукову групу місцевого спеціалізованого воєнізованого аварійно-рятувального загону та воловецьких пожежників.

    Поки пошуковий загін поспішав на допомогу, повідомили “UA-Reporter.com” у Центрі пропаганди управління МНС України в Закарпатській області, Василь Кополовець, начальник місцевого райвідділу МНС опосередкував зв’язок між студентами та медиками Воловецької районної лікарні. З’ясувавши характер травм у студентів, лікарі попередили про необхідність дуже обережного транспортування постраждалих з полонини – у 24-річної дівчини виявилася травма шийного хребця, а у 21-річного хлопчини – травма спини.

    Щоб якомога швидше дістатися до потерпілих було вирішено задіяти у операції тягач телевізійної станції „Плай”. Її керівник, на прохання голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Воловецької РДА Івана Сличка погодився виділити вказаний автомобіль, який може дістатися безпосередньо на полонину та під’їхати до місця, де зупинилися студенти. На той час вдалося з’ясувати де саме молоді люди перебувають – намагаючись сховатися від дощу (на полонині Плай сьогодні вночі випала найбільша кількість опадів в області) вони зупинилися у недіючій напівзруйнованій сироварні однієї з науково-дослідних установ.

    На світанку рятувальники, пожежники та лікарі на тягачі вирушили на полонину Плай. Вже через годину зі студентами працювали медики та ЗСВАРЗівці, накладаючи шини та вводячи знеболювальне. Зворотній шлях був набагато важчий, лікарі попередили рятувальників про те, що будь-який зайвий рух може призвести до небажаних наслідків.

    Вже в лікарні було з’ясовано, що травма дівчини потребує спеціалізованої допомоги через, що її відтранспортували до обласного центру Закарпаття. Хлопчина наразі залишається під наглядом воловецьких лікарів. Інші горе-туристи вже зв’язалися зі своїми рідними та сьогодні мали намір повернутися до Львову.

    Віктор Опаленик, командир пошуково-рятувальної групи Закарпатського спеціалізованого воєнізованого аварійно-рятувального загону звернув увагу на те, що подібні сходження не завжди мають подібний щасливий кінець. Як і більшість груп, що потрапляють до схожої халепи – студенти не повідомили рятувальників ані про свій маршрут, ані про те, що здійснюватимуть сходження на полонину. Інакше знали б, що 17-18 вересня гідрометеорологи оголосили на території області штормове попередження, прогнозуючи сильні зливи та шквальні пориви вітру.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору