ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зброяр із закарпатського села

    22 июня 2024 суббота
    47 переглядів

    Упродовж останніх кількох місяців до дільничного інспектора та співробітників міліції з райцентру надходила інформація, що в селі Берегуйфалу (колишнє Н.Село) час від часу лунають постріли. Відтак було вжито оперативно-розшукові заходи, завдяки яким правоохоронці виявили стрільця — молодого чоловіка з золотими руками, справжнього зброяра-умільця. На вигляд — тихий і непримітний, навіть скромний, а працював, як кажуть, із розмахом.Зброяреві з Берегуйфалу 35 років. У міліції кажуть, що в зброї розбирається непогано, свого часу служив у льотних військах, а це, як відомо, була армійська еліта. Усю зброю "клепав" селянин на доволі примітивному устаткуванні, облаштувавши в одному з приміщень міні-майстерню. Його хисту можна позаздрити: два пристрої гвинтівки для стрільби патронами калібру 5,6 мм — це класична вогнепально-нарізна зброя, яка мало відрізняється від заводської. І ствол, і приклад, не кажучи про дрібніші деталі, було виготовлено кустарним методом, до того ж із підручних засобів. Один із пристроїв гвинтівки виявився більше схожим на пне-

    вматичну зброю.

    Та чи не найбільше кмітливості умілець проявив під час виготовлення мисливської "цівки". У неї не гірші технічні показники, ніж у заводської. Одна з характеристик — це влучність пострілу. Із цієї саморобної гвинтівки легко поцілити в кабана, зайця, косулю, фазана. Швидше за все, саме з цією метою і було змайстровано весь арсенал, адже звірини в довколишніх лісах чимало. Начальник відділення карного розшуку Берегівського РВВС Микола Куриця здивований, що в підсобному приміщенні можна виготовити зброю, яка претендує на "ексклюзив". А завтор, тобто спусковий механізм, — це справжнє ноу-хау! Вже не кажучи про дюралюмінієвий ствол, унікальність якого викликає не тільки подив, але й захоплення. Дотепер у світі немає аналогів - цій саморобній гвинтівці. Непрофесіонал навіть не відрізнить її від справжньої зброї.

    У міні-зброярні сільський самоучка мав стенд із приладдям. Слідчі органи повинні знайти відповідь на питання: чи продавалася ця зброя, скільки стволів виробив, умілець? На зброяра із сільської глибинки чекають не найкращі миті його життя. Адже все, чим він займався, тягне на кримінал: у Кримінальному кодексі України є стаття, яка забороняє незаконне виготовлення та зберігання зброї. А тут йдеться про один із її різновидів — вогнепально-нарізну.

    Перший заступник начальника райвідділу внутрішніх справ Віталій Михай-лов зазначив: цього року на Берегівщині було вилучено 8 видів нарізної зброї, 4 — холодної, у селах та в місті люди забавлялися 203 боєприпасами. В основному — це різнокаліберні патрони. Порушено 17 кримінальних справ, і це тільки одним - райвідділом, а в області ця цифра становить 40! Торік за дев'ять місяців аналогічних кримінальних справ працівники міліцейського райвідділу завели лише 19! "На горищі" або ж "у підвалі" люди зберігали і карабіни, і дрібнокаліберну зброю, і звичайні обрізи. Грішили цим насамперед жителі Бадалова, Грабарова, В. Бігані, Ба-лажієва. Цікаво, що на запитання, звідки зброя, найчастіше доводиться чути відповідь: зосталася у спадок від діда-прадіда, натрапили, розбираючи стару хату, тощо. Існує і така відмовка: вчора "ствол" знайшов, а сьогодні хотів здати в міліцію, але не встиг, бо ви завітали.



    Михайло Мішик

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору