ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мешканці обласного центру Закарпаття стали більше хворіти на кишкові інфекції

    26 мая 2024 воскресенье
    45 переглядів

    Нещодавно моя знайома придбала в одному з магазинів Ужгорода готовий салат. Ніби свіжий був на вигляд, ніби й на смак нічого, тобто, як завжди. Але вже за кілька днів подрузі стало поганенько, а ще за кілька я довідалася, що вона вже лежить у «інфекційці». З дизентерією!
    З’ясувалося, що «винним» був таки салат, а вірніше те, що його давним-давно заправили майонезом... Між іншим, ще за якийсь час стало відомо, з неофіційних джерел, певна річ, що подібний випадок був не першим. Зараз, отримавши дані з Ужгородської санепідемстанції, з’ясувалося, що й далеко не поодиноким. Отже, лікарі Ужгородської міської санітарно-епідеміологічної станції стверджують, що протягом 9 місяців 2005 року відзначається значне збільшення випадків захворюваності на кишкові інфекції серед мешканців Ужгорода. Так, кількість гострих кишкових захворювань становить 115 випадків (98,2 на 100 тис. населення), що на 89 % перевищує показник за аналогічний період минулого року. Для порівняння: показник по Закарпатській області становить 36,7 на 100 тис. населення.

    З наведених даних про захворюваність по Ужгороду — 96 випадків серед дітей до 14 років, що вдвічі перевищує минулорічний показник (48 за 2004 рік).

    «На підставі епідрозслідувань спеціалістами міськСЕС усіх випадків захворювань гострих кишкових захворювань (ГКЗ), результатів змивів, досліджень харчових продуктів, води можна стверджувати, що всі випадки є спорадичними (тобто, поодинокими), — коментує лікар-епідеміолог Ужгородської СЕС Лариса Зарембо — Спалахів ГКЗ в Ужгороді не фіксувалося. Це свідчить про те, що поряд з харчовим шляхом передачі інфекції в даній ситуації більш вагомого значення набуває контактно-побутове інфікування населення, у тому числі дітей».

    Разом з тим, лікарі СЕС стверджують, що, незважаючи на незадовільне (за графіком) водозабезпечення населення міста, велику кількість стихійних ринків у місті, в більшості випадків причина захворювань банальна — недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм та правил особистої гігієни.

    «Ще з дитячого садка ми пам’ятаємо слогани: «Мийте руки перед їжею!», «Дизентерія — хвороба брудних рук» тощо, — розповідає Л. Зарембо — На жаль, рідко яка матуся встоїть перед благанням свого малюка дати йому щойно куплену на ринку полуницю, виноград, яблуко. Студенти також не довго думають над подібними питаннями, до того ж дозволяють собі, приміром, поїсти у вівторок голубці, які матуся приготувала ще в суботу. А в гуртожитку холодильників небагато! Або ж бувало й таке: змучена безсонням молода мама вранці дає немовляті молочну суміш, яку приготувала ще звечора... Аналогічних прикладів чимало».

    Лікарі СЕС пропонують елементарне — насамперед мити руки перед прийманням їжі, а також не забувати основні канони споживання сирих овочів, фруктів, молока, приготування їжі, повідомляє "РІО".
    Закарпатців закликають до гігієни
    Медицина і роми Закарпаття: становище, проблеми і перспективи
    В Ужгороді не вщухають пристрасті навколо закриття санепідемстанцією пологового будинку
    На Закарпатті медичні довгобуди планують закінчити з коштів від приватизації

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору