ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хуст: Утеплення по новітній технології збереже тепло в школах та домівках

    26 апреля 2024 пятница
    46 переглядів

    У с.Нижній Бистрий Хустського району відбулась презентація унікального проекту теплозбереження. На прикладі ЗОШ І-ІІІ ст. села Нижній Бистрий робоча група під керівництвом регіонального молодіжного об’єдання „Екосфера” у рамках проекту FORZA представила методи, які вперше практично запроваджувалися в Закарпатській області, зокрема у Нижньобистрянській сільській школі. Як зауважила піар-менеджер МРО „Екосфера” Наталя Дерев’янченко: “Відомо, що теплова енергія, що використовується у житлово-комунальному господарстві для опалення виробляється на основі спалювання нафтопродуктів, вугілля та деревини. На опалення приміщень витрачається 25 % палива, що споживається в країні, з них 80 % – у житлових будинках. Однак, тепло в наших домівках просто розсіюється та виходить назовні через щілини у вікнах та дверях. Причому втрати тепла через відсутність теплозберігаючих заходів сягають більше ніж 30 %!”

    Щоб показати яких простих та ефективних заходів можна вжити для усунення втрат тепла, керівник МРО „Екосфера” Оксана Станкевич детально роз’яснила заходи, які застосовувались при теплозбереженні : ”Сама технологія утеплення надзвичайно проста. Замість смужок паперу чи поролону, якими зазвичай утеплюються вікна приміщень, запропоновано використовувати спеціальні силіконові шнури, які вкладаються у попередньо зроблені жолоби у віконних рамах. Для цієї нескладної операції потрібний мінімальний набір столярних інструментів, який є у кожного господаря вдома чи у шкільному кабінеті викладача трудового навчання”.

    Директор ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Василя Вовчка с.Нижній Бистрий Юрій Росоха розповів що через проведення теплозбергаючих заходів температура в шкільних приміщеннях піднялась від 16 до 20-22 градусів. Також від подякував міжнародному раднику швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства Закарпаття FORZA Хілмару Фільмі: у рамках проекту було виділено необхідні кошти для проведення як підготовчих, так і самих утеплюючих робіт. Загалом вартість робіт по утепленню вікон всієї школи обійшлась у суму близько 8 тис. грн.

    На переконання ініцаторів проекту такі нескладні, і разом з тим ефективні методи можна і потрібно проводити в кожній школі, дитсадочку чи приватній квартирі. За підрахунками спеціалістів з енергозбереження за допомогою такого способу утеплення без значних капітальних втрат можна зменшити втрати тепла на 5-10 %, що дорівнює підняттю температури у приміщеннях на 3-5 град. по Цельсію. Але для цього потрібно зацікавити відділи освіти районних держаних адміністрацій, голів сільських рад, безпосередньо керівників навчально-виховних закладів на місцях і т.д. Разом з тим можливі варіанти, коли працівники школи та батьки учнів своїми силами можуть провести ці роботи за власний кошт, адже утепленні вікна слугуватимуть десятки років. Зі свого боку „Екосфера” готова надати безкоштовні консультативні послуги з технічного та технологічного проведенню цих робіт. (Тел.61-58-52).

    ДЕСЯТЬ КРОКІВ ДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ТЕПЛА ТА ЕНЕРГІЇ

    1. Використовуйте котли з високим коефіцієнтом корисної дії.

    2. При встановленні нових склопакетних та утепленні старих вікон теплові втрати з приміщень зменшуються на 25-35 %.

    3. Використовуйте жалюзі.

    4. Щільно зачиняйте двері кімнт і квартири.

    5. Вивільняйте простір навколо радаторних батарей.

    6. Встановіть між радіаторною батареєю і стіною “екран” з алюмінієвої фольги. Фольга відзрекалює тепло і спрямовує його назад у кімнату.

    7. Регулюйте постійну температуру в кватирі за допомогою термостату, що дасть змогу контролювати і регулювати споживання енергії.

    8. Нове підвіконня. Чим ширше підвіконня, тим менше тепла виходить назовні через вікно.

    9. Тепло на балконі. Заощадити тепло можна за рахунок заскленоо балкону.

    10. Слідкуйте за витратами тепла за допомогою лічильника.
    Ужгородець Юрій Фогел — лауреат Всеукраїнського конкурсу успішних управлінців "Топ-менеджер України’2005"
    Юрій Фогел: Батареї просять тепла,
    або відверто про проблеми "Ужгородтеплокомуненерго"

    Ужгород: Житлово-комунальне тупцювання на місці
    Гарячу воду ужгородці матимуть і влітку

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    МЕР ПОГОРЄЛОВ!!! Переймай досвід!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    питання теплозбереження повинно хвилювати кожного з нас. а особливо тепер. Досить на вітер пускати тепло і гроші теж!!!!!!!