ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатському Мужієво вже видобуто 646,4 кг золота

    19 мая 2024 воскресенье
    51 переглядів

    На Мужієвській золотоносній копальні, що в селі Мужієво Берегівського району Закарпатської області, вже видобуто 646,4 кг золота. Про це було повідомлено під час виїзної прес-конференції для представників ЗМІ, яка відбулася у четвер.

    На сьогоднішній день на підприємстві-копальні створено 367 робочих місць з середньомісячною зарплатою 975 грн. До бюджетів усіх рівнів гірничо-збагачувальна фабрика сплатила 12,3 млн. грн. податків і зборів.

    У цілому запаси золота на Мужієвському родовищі становлять 41,8 тонни (категорії С1+С2). Для поліпшення ж роботи золотодобувної галузі області на перспективу 15-20 років необхідно 40 млн. дол. США інвестицій, які окупляться сповна, передає "УНІАН".

    Мужієвський золоторудник - перше в Україні золоторудне підприємство. З місцевої руди видобувають золото вищої проби – 999.9. Його ще називають банківським, тому що в злитках воно потрапляє до цих фінансових установ, стабілізуючи фінансову систему України. Золотоносне родовище біля Мужієво вважається серед українських геологів одним з найперспективніших, не дивлячись на те, що промисловий видобуток золота почався тут відносно недавно – за часів незалежності України. З історичних джерел відомо, що цей благородний метал видобували тут ще у вісімнадцятому столітті на Великій Берегівській горі. Відомо також, що мужієвське золото видобували на Закарпатті кельти і римляни. Через століття тут вже господарювали турки Османської імперії. Рудокопи тоді користувалися виключно кайлами, грабарями і світильниками. Сучасні шахтарі зараз відкопують в старих штольнях стародавні знаряддя праці.

    Скільки чистого золота одержували тоді патріархальні золотошукачі, невідомо, але нині за допомогою сучасних технологій видобувають більше однієї тонни благородного металу на рік. Виробництво з кожним роком розширюється.

    Тільки в шахті № 2 поклади руди потужністю 200-280 тис. тонн. Глибина залягання – 180 метрів.

    У 2003 році на підприємстві з однієї тонни породи витягували майже 6 грамів золота. Собівартість одного грама становить 48 гривень, підприємство, за наслідками першого кварталу 2003 року, отримало понад мільйона гривень прибутку. Протягом 2000 року і на початку 2001 року Мужієвська золотополіметалева копальня простоювала. На будівництво другої черги виробництва — збагачувальної фабрики — було виділено 11 мільйонів гривень.
    На Мужіївському золотополімерному руднику загинула людина

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору